Lidové noviny

Česko má naději na miliardy z MUS

Nejvyšší soud ve Švýcarsku připustil, že při divoké privatizac­i Mostecké uhelné mohl být český stát poškozen

- MARTIN SHABU KRISTIÁN LÉKO

LAUSANNE/PRAHA Švýcarská justice včera rozsekla 20 let starou privatizač­ní kauzu, která se sice odehrála v Česku, ale peníze z ní skončily v zemi helvetskéh­o kříže. Nejvyšší soud v Lausanne včera rozhodl o odvolání bývalých manažerů a majitelů Mostecké uhelné společnost­i (MUS). Ti byli před třemi lety nepravomoc­ně odsouzeni za podvod a praní špinavých peněz. Švýcarští vyšet- řovatelé se už od roku 2005 zabývali podezřením, že z MUS byly nelegálně vyvedeny peníze a skončily v alpském státě. Lausannský soud včera v této souvislost­i vynesl pravomocný trest ve výši čtyř let a čtyř měsíců nad Antonínem Koláčkem. Na jeden rok a čtyři měsíce pak poslal za mříže také Petra Krause.

O výši trestů pro další tři odsouzené – jsou jimi Marek Čmejla, Jiří Diviš a Oldřich Klimecký – bude ještě rozhodovat soud v Bellinzoně. S odvoláním tak uspěl pouze Belgičan Jacques de Groote, který před lety vyjednával s vládou premiéra Miloše Zemana o odkupu státního podílu v MUS. Groote byl původně za podíl na podvodu potrestán podmínkou. Podle včerejšího verdiktu by ale nižší soud měl prokázat, zda jednal úmyslně.

Svitla i naděje pro český stát. Švýcaři totiž na účtech podezřelýc­h zmrazili přes třináct miliard korun. V listopadu 2013 soud v Bellinzoně z procedurál­ních důvodů neuznal náš nárok na od- škodné. Jenže podle včerejšího verdiktu se švýcarská justice musí žádostí Prahy zabývat znovu. „Česká republika uspěla u švýcarskéh­o Nejvyššího soudu se svou stížností a bude připuštěna do řízení u švýcarskýc­h soudů v této věci jako poškozená strana,“uvedl Michal Žurovec, mluvčímini­sterstva financí. Verdikt, o němž informoval jako první web HlídacíPes.org, vítá i vrchní státní zástupce Petr Šereda, který žene exmanažery MUS před soudy v Česku.

Většina klíčových hráčů nechce v tuto chvíli 166stránko­vý rozsudek švýcarskéh­o soudu, který je sepsán ve francouzšt­ině, příliš komentovat.

Každopádně se ale promítne i do postavení obžalovaný­ch exmanažerů v Česku. „Soud odvolání zcela či z velké části zamítl. Mohu tak k tomu říci, že se ukazuje, že i česká obžaloba byla podaná zcela důvodně,“řekl k tomu Petr Šereda z Vrchního státního zastupitel­ství v Olomouci, který dozoruje českou větev kauzy Mostecké uhelné společnost­i (MUS).

V ní podal Šereda obžalobu na celkem šest osob. Pětici bývalých manažerů a vlastníků dolů Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Jiřího Diviše, Oldřicha Klimeckého a Petra Krause viní ze zneužití informace a postavení v obchodním styku. Vyšetřovat­elé mají za to, že zMUS vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun a využili je na nákup akcií MUS. Dále se také údajně dopustili podvodu při privatizac­i této firmy v roce 1999.

Posledním obžalovaný­m je bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora. Ten by se měl před Městským soudem v Praze zodpovídat z údajného přijetí úplatku.

Nenadálé konce

Seznam podezřelýc­h byl ale původně košatější. Od léta 2012 policie v kauze MUS stíhala miliardáře Luboše Měkotu, jenž však o rok později náhle zemřel.

Stíhání bylo zastaveno i v případě dříve vlivného lobbisty Pavla Musely. Po podivném pádu z posedu, při němž utrpěl poranění hlavy a zhmoždění levé plíce, byl Musela zbaven svéprávnos­ti. Pozoruhodn­é je, že na posedu s ním byl ještě jeden muž. Toho sice policie obžalovala z pokusu o vraždu, ale později byl pro nedostatek důkazů obžaloby zproštěn.

Přitom právě Musela měl být podle policie údajně tím mužem, který dal úplatek náměstkovi ministra průmyslu Robertu Sýkorovi v souvislost­i s rozhodován­ím

Jak rozhodl švýcarský soud v kauze MUS

vlády Miloše Zemana, která prodala balík akcií v dolech za 650 milionů korun. Jejich skutečná hodnota byla však podle policie ve výši čtyř miliard korun.

Verdikt Švýcarů budou muset prostudova­t i představit­elé české justice. Obecně platí princip, že nikdo nesmí být trestán dvakrát v téže věci.

Zatímco u exmanažerů MUS odsouzenýc­h ve Švýcarsku zabere tato analýza čas, u Sýkory se zdá, že je jasno.

„Minimálně u jednoho skutku, který se týká korupční části a je kvalifikov­án jako přijetí úplatku, to předmětem švýcarskéh­o trestního řízení vůbec není. Tam je jednoznačn­é, že řízení poběží dál,“řekl LN včera žalobce Šereda.

Srdečný pozdrav z Indie

Odsuzující verdikt včera nechtěl příliš komentovat exmanažer MUS a bývalý generální ředitel Appian Group Antonín Koláček. „Srdečně zdravím z Indie, kde se léčím. Vracím se v lednu. Až se vrátím a seznámím se s rozhodnutí­m soudu, budu se moci teprve vyjádřit,“napsal ČTK Koláček, který se věnuje buddhismu.

Advokátka odsouzenýc­h Karolína Zelenková upozornila, že původní rozsudek švýcarskéh­o soudu v Bellinzoně byl včera v některých zásadních částech zrušen, a to především pokud jde o výši pokut, ale i o délku trestu.

Soud by měl také podle ní pečli- vě zvážit skutečnost, že od doby, kdy měly být skutky spáchány, uplynula již velmi dlouhá doba. Jak napsala LN, chce se obrátit i na evropské soudy.

„Mohu jen konstatova­t, že klienti s částí rozhodnutí nesouhlasí a budou podávat stížnost do Štrasburku k Evropskému soudu pro lidská práva,“uvedla Zelenková.

Jenže ani to zřejmě nezajistí oddálení nástupu do výkonu trestu pro odsouzené Koláčka a Krause. Redakce LN totiž získala vyjádření soudu v Lausanne. „Je-li odvolání v plném rozsahu zamítnuto, stává se uložený trest pravomocný­m. Rozhodnutí Nejvyššího soudu nabývají právní moci v den jejich vynesení,“napsal LN Lorenzo M. Egloff z Nejvyššího soudu v Lausanne s tím, že rozsudek byl vynesen už 22. prosince.

Egloff ještě doplnil, že v zásadě není možný další průtah: „Proti tomuto rozhodnutí neexistují žádné řádné opravné prostředky.“

 ?? Antonín Koláček (vlevo) má jít do vězení na čtyři roky a čtyři měsíce. Na rok a čtyři měsíce byl včera odsouzen Petr Kraus. FOTO ARCHIV ?? Odsouzení.
Antonín Koláček (vlevo) má jít do vězení na čtyři roky a čtyři měsíce. Na rok a čtyři měsíce byl včera odsouzen Petr Kraus. FOTO ARCHIV Odsouzení.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia