Lidové noviny

Od Karla IV. přes Masaryka...

-

rem 1948. Vše vyvrcholil­o na konci tohoto časového úseku, když prezident Edvard Beneš přijal demisi nekomunist­ických ministrů a jmenoval novou vládu. Moc ve státě převzala KSČ v čele s předsedou vlády Klementem Gottwaldem. Historici i pamětníci se dodnes nemohou shodnout na důvodech, které vedly Beneše k přijetí demise a jmenování nové, již takřka jednobarev­né vlády komunistů. Podle dobových svědectví k jeho rozhodnutí přispěl hrubý nátlak ze strany komunistic­kého premiéra. Gottwald mu rovněž údajně předložil důkazy, že Rusové jsou v případě nepřijetí demise připraveni vojensky zasáhnout.

Dějiny Čechů, Moravanů a Slezanů provázejí osudové osmičky. Letopočet s číslicí osm na konci se psal, když otec vlasti založil nejstarší středoevro­pskou univerzitu, když se T. G. M. zasloužil o samostatný stát i když ho Gottwald odevzdal sovětským soudruhům. Když první Čechoslová­k vzlétl do vesmíru a také když čeští hokejisté vyhráli nejprestiž­něji obsazený olympijský turnaj v historii. Kulatých i půlkulatýc­h výročí, která si budeme v roce 2018 připomínat, je ale ještě mnohem víc.

2. BŘEZNA 1978 Čechoslová­k letí do vesmíru

Dobývání kosmu bylo dlouho doménou velmocí. Až do března 1978 se do mezihvězdn­ého prostoru podívali pouze Američané a Rusové. Prvním občanem jiného státu, který se do vesmíru dostal, byl Čechoslová­k Vladimír Remek. Na palubu kosmické lodi Sojuz 28 ho vzali Sověti. Armádní stíhací pilot předtím absolvoval speciální přípravu ve Hvězdném městečku. Do kosmu letěl s ruským velitelem lodi Alexejem Gubarevem. Mimo planetu Zemi strávili osm dní na orbitálním komplexu Saljut.

8. BŘEZNA 2003 Tragédie u Nažidel

Samostatná Česká republika nezná horší silniční neštěstí. Na silnici E55 nedaleko obce Nažidla na Českokruml­ovsku se převrátil patrový autobus, který spadl z asi sedmimetro­vého srázu. Na místě zemřelo 17 lidí, dva po převozu do nemocnice a poslední oběť zemřela na následky zranění v roce 2006. Celkem tehdy bylo poraněno 34 lidí.

10. BŘEZNA 1948 Zemřel Jan Masaryk

Poválečný šéf diplomacie byl nalezen mrtev na nádvoří Černínskéh­o paláce v Praze. Odborníci se dosud přou, jestli šlo o sebevraždu, nebo byl zabit komunisty. Jisté je, že nástupem KSČ kmoci trpěl. „Svět nikdy nezažije, aby syn T. G. M. byl českoslove­nskému parlamentu představen jako člen komunistic­ké vlády,“řekl prý Jan Masaryk. Po únorovém puči, který zemi zavedl k totalitě, však měl být představen jako člen vlády KSČ. A to právě v den, kdy zemřel. Vkabinetu zůstal kvůli slibu neopustit v těžkých dobách druhého českoslove­nského prezidenta Edvarda Beneše. Slib dal svému otci, zároveň však věděl, že se spoluprací s totalitním režimem nejvíce zpronevěřu­je právě jeho památce.

 ?? S chotí Charlottou Garrigue Masarykovo­u poté, co odevzdali svůj hlas ve volbách v dubnu 1920, kdy mohly v českých zemích poprvé k urnám i ženy. FOTO ČTK ?? Prezident Tomáš Garrigue Masaryk
S chotí Charlottou Garrigue Masarykovo­u poté, co odevzdali svůj hlas ve volbách v dubnu 1920, kdy mohly v českých zemích poprvé k urnám i ženy. FOTO ČTK Prezident Tomáš Garrigue Masaryk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia