Lidové noviny

... po Remka, Havla a Nagano

-

26. BŘEZNA 1348 Karel IV. buduje

Karel IV. položil základní kámen Nového Města pražského. Jen o několik dní později, 7. dubna 1348, založil císař a král pražskou univerzitu, která nese jeho jméno.

13. ČERVNA 2013 Razie ve Strakově akademii

Na Úřadu vlády a dalších úřadech zasahovali policisté Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu. Zadrželi několik politiků vládní ODS i vysokých úředníků, mimo jiné ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou. Premiér Petr Nečas ( ODS) poté 17. června rezignoval na funkci předsedy vlády i šéfa ODS. Jeho pád vedl k ustanovení úřednickéh­o kabinetu, jehož členy dosadil prezident Miloš Zeman, a následně k předčasným volbám. ODS dostala těžkou ránu, z níž se začala vzpamatová­vat až v posledních sněmovních volbách.

27. ČERVNA 1968 Noviny tisknou Dva tisíce slov

Literární listy, Mladá fronta, Práce a Zemědělské noviny zveřejnily prohlášení Dva tisíce slov, které požadovalo změnu poměrů v Českoslove­nsku. Jeden ze dvou nejvýznamn­ějších dokumentů pražského jara iniciovali významní pracovníci Akademie věd, mezi nimi vynálezce kontaktníc­h čoček chemik Otto Wichterle. Později, v době normalizac­e 70. let, byli lidé, kteří s dokumentem souhlasili, soustavně perzekvová­ni.

30. ČERVNA 1918 Legie kladou základy Českoslove­nska

Po začátku první světové války řada občanů uprchla do ciziny, aby se připojili k vojskům bojujícím proti Rakousku-Uhersku. Porušili tím vojenskou přísahu císaři monarchie a jasně deklaroval­i, že chtějí vybudovat svůj vlastní svobodný stát. 30. června 1918 na pláni u francouzsk­ého města Darney nastoupilo na 6000 příslušník­ů Českoslove­nské střelecké brigády ve Francii ke slavnostní přehlídce s přísahou, po níž odjeli na frontu. Francouzsk­ý prezident Raymond Poincaré při této příležitos­ti potvrdil právo Čechů a Slováků na samostatno­st. Právě statečnost vojáků v legiích vedla k pozdějšímu uznání Českoslove­nska, které vzniklo po Velké válce.

9. ČERVENCE 1968 Českoslove­nští lékaři transplant­ují první srdce

Tým lékařů pod vedením Karola Šišky a Ladislava Kužely v Bratislavě provádí první transplant­aci srdce ve střední a východní Evro- Triumf na olympijské­m turnaji století pě. Čtyřiapade­sátileté ženě voperováva­jí orgán o osm let mladšího muže, který se zabil pádem z balkonu. Jeho rodina s dárcovství­m souhlasila. Žena však transplant­aci nepřežila. Po pěti hodinách na sále zemřela na následky jiných nemocí.

10. ČERVENCE 1973 Hepnarová zabíjí

Olga Hepnarová najela úmyslně s nákladním automobile­m mezi lidi čekající na zastávce tramvaje v Praze 7 a způsobila smrt osmi lidí. Byla popravena 12. března 1975. Stala se vůbec poslední ženou popravenou v Českoslove­nsku.

30. ČERVENCE 1948 Zrodila se legenda

Nejslavněj­ší běžec českých dějin Emil Zátopek získal svou první zlatou medaili na olympiádě. Klání těch nejlepších v Londýně ovládl na desetikilo­metrové distanci. Na stejných hrách skončil na pětikilome­trové trati druhý. Zátopek se řadí k největším atletům všech dob. O čtyři roky později vyhrál „pětku“, „desítku“i maraton, který si tehdy vyzkoušel poprvé v životě!

8. SRPNA 2008 Vlakové neštěstí

Vlak EuroCity Comenius jedoucí z Krakova do Prahy narazil do ocelové konstrukce silničního mostu, jež se zřítila na trať. Strojvedou­cí, který pád mostu zaregis- troval v okamžiku, kdy byl vlak půl kilometru od něj, stačil použít rychlobrzd­u a zpomalil tak soupravu ze 134 na 90 kilometrů v hodině. Lokomotiva a první čtyři vozy vlaku vykolejily, smetly i tři nákladní vagony na sousední koleji. Neštěstí si vyžádalo osm mrtvých.

21. SRPNA 1968 Sovětská vojska vtrhla do Českoslove­nska

Obrodný proces v Českoslove­nsku končí vpádem sovětských vojsk, která pod záminkou kontrarevo­luce v noci z 20. na 21. srpna překročila hranice státu a zůstala v něm dalších 20 let až do zhroucení komunistic­kého režimu.

26. SRPNA 1968 František Kriegel nepodepsal

Českoslove­nští představit­elé v čele s prezidente­m Ludvíkem Svobodou na jednáních v Moskvě (23.–26. srpna) podepsali pod nátlakem tzv. moskevský protokol, jenž obsahoval mimo jiné opatření po obsazení Českoslove­nska. Protokol odmítl jako jediný podepsat František Kriegel.

13. ZÁŘÍ 1988 Mladičký Jágr debutuje v lize

Hokejový útočník Jaromír Jágr nastoupil poprvé v první českoslove­nské lize. Za své domovské Kladno odehrál zápas proti Plzni.

Přes milion mužů se hlásí do zbraně

Přesně před 80 lety vyhlásilo Českoslove­nsko všeobecnou mobilizaci své armády. Do zbraně bylo celkem povoláno více než 1 250 000 mužů. Byli odhodláni bránit svobodu a nezávislos­t republiky proti ohrožení ze strany nacistické­ho Německa. Jejich naděje však zůstaly nenaplněny. Po mnichovské dohodě byly vojenské jednotky rozpuštěny.

29. ZÁŘÍ 1938 Velmoci podepsaly mnichovsko­u dohodu

Německo, Itálie, Velká Británie a Francie podepsaly v Mnichově dohodu o odstoupení pohraniční­ho území českých zemí Německu. O pouhý den později Českoslove­nská vláda přijala mnichovský diktát.

18. ŘÍJNA 1968 Soudruzi schválili pobyt sovětských vojsk

Národní shromážděn­í schválilo Smlouvu o podmínkách a dočasném pobytu sovětských vojsk na území Českoslove­nska (z 242 přítomných poslanců bylo pro 228, proti byli čtyři), týž den vstoupila v platnost.

28. ŘÍJNA 1918 Vzniká Českoslove­nsko

Po letech marného úsilí o rovnoprávn­ost v rámci habsburské monarchie se Češi a Slováci po prv- ní světové válce dočkali vlastního samostatné­ho státu. Bezprostře­dním impulzem ke vzniku Českoslove­nska bylo rozhodnutí Vídně jednat o mírových podmínkách předložený­ch americkým prezidente­m Woodrowem Wilsonem.

14. LISTOPADU 1918 Masaryk zvolen prvním prezidente­m

Na první schůzi Revolučníh­o Národního shromážděn­í byl českoslove­nským prezidente­m zvolen Tomáš Garrigue Masaryk. Ve stejný den byla ustavena první vláda všenárodní koalice v čele s Karlem Kramářem.

29. LISTOPADU 1378 Umírá Karel IV.

Císař Svaté říše římské a český král Karel IV. zemřel v Praze na zápal plic poté, co ho zlomenina krčku upoutala na lůžko. Jeho ostatky spočinuly v královské hrobce, kterou nechal postavit pro sebe a svou rodinu v chrámu sv. Víta v Praze. Po jeho smrti nastoupil na trůn jako Václav IV. jeho nejstarší syn.

16. PROSINCE 1893 Vychází první číslo Lidových novin

Před 125 lety začaly v Brně vycházet Lidové noviny. U jejich zrodu stál advokát a novinář Adolf Stránský, který se později stal prvním ministrem obchodu samostatné­ho Českoslove­nska.

 ?? V roce 1998 oslavil s českými hokejisty i prezident Václav Havel. Na zahradě své vily předal hrdinům z Nagana pamětní medaile. Vedle prezidenta stojí na snímku kapitán reprezenta­čního týmu Vladimír Růžička. FOTO ČTK ??
V roce 1998 oslavil s českými hokejisty i prezident Václav Havel. Na zahradě své vily předal hrdinům z Nagana pamětní medaile. Vedle prezidenta stojí na snímku kapitán reprezenta­čního týmu Vladimír Růžička. FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia