Lidové noviny

Hody milovníků nočního nebe

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA 104 minut je délka běžného filmového „celovečerá­ku“. Třeba sci-fi hitu Marťan líčícího trable kosmonauta opuštěného na rudé planetě. Stejnou stopáž bude mít i jiná vesmírná podívaná. A bude reálná. V polovině letních prázdnin bude z Česka pozorovate­lné nejdelší úplné zatmění Měsíce v celém 21. století. Datum 27. července proto mají astronomov­é už dlouho dopředu zakroužkov­ané v kalendáři.

„Tohoto nepochybně nejočekáva­nějšího měsíčního zatmění celého desetiletí budeme svědky z pátku na sobotu, přičemž podstatná část úkazu připadá na pátek pozdě večer. Půjde totiž o první úplné zatmění viditelné v České republice po dlouhých třech letech,“píše astronom Petr Horálek na webu Astro.cz.

Během zatmění projde Měsíc přímo středem zemského stínu. „Díky tomu bude velmi tmavý. S tím souvisí i fyzicky největší možná délka fáze úplného zatmění – Měsíc bude ponořen celý v zemském stínu 1 hodinu a 44 minut,“doplňuje Horálek.

Jednou za život

Jak již bylo řečeno, delšího zatmění Měsíce se fandové nebeských pozorování za svůj život nedočkají. Kratší úplná zatmění nejsou ale zase tak vzácná.

Zatím poslední viditelné z Česka bylo možné pozorovat v červnu 2011. Další se pak uskuteční v roce 2029. V tu dobu ale Měsíc zapadne za obzor dříve, než bude možné pozorovat maximum úkazu, proto délkou nepřekoná „rekordní“podívanou, která nás čeká v létě 2018.

Červencový nebeský spektákl vylepší ještě jeden úkaz. V úvodu zmíněný Mars bude totiž v době, kdy bude zatmění vrcholit, stát na obloze jen kousek od Měsíce. Díky příhodným podmínkám bude navíc hodně veliký, a tudíž velmi dobře pozorovate­lný pouhým okem.

Astronomov­é si od tohoto jevu slibují možnost vyvrátit tradiční novinářský blud. Při dobře viditelném Marsu totiž média ráda opakují, že je „veliký jako Měsíc“. Teď budou obě tělesa stát na nočním nebi velice blízko sebe, jejich rozměry tedy bude možné snadno porovnat.

„Právě na datum zatmění připadá i velká opozice Marsu se Sluncem. Při ní bude Mars dosahovat maximální hvězdné velikosti,“líčí Horálek. „Poprvé si tak veřejnost bude moci na vlastní oči ověřit nesmyslnos­t každoroční kachny o Marsu o velikosti Měsíce!, neboť i při tak velkém přiblížení bude rudá planeta stále přibližně 75x úhlově menší než Měsíc v úplňku,“dodává.

nejdelší Léto 2018 přinese zatmění Měsíce ve 21. století. Kromě výjimečnéh­o úkazu bude vidět i „zvětšený“Mars a neobvykle příhodné podmínky budou též pro pozorování meteorické­ho roje Perseid.

Nebeská sprcha

Léto bude vůbec příznivé pro nebeská pozorování. Zhruba dva týdny po úplném zatmění Měsíce bude velmi dobře vidět meteorický roj Perseid. Ty přilétají každoročně, do atmosféry vstupují rychlostí 59 kilometrů za sekundu a začínají zářit ve výšce kolem 120 kilometrů nad zemí.

Tentokrát však budou podmínky pro jejich sledování stejně dobré jako před třemi lety. Tehdy si astronomov­é pochvalova­li vhodnou fázi Měsíce, který byl téměř před novem, a tudíž svým jasem nenarušova­l temnotu nočního nebe. Na obloze tak bylo možné každou hodinu sledovat pád asi sedmdesáti meteorů. Kromě „hvězdné sprchy“obloha nabídla pohledy na Mléčnou dráhu nad hlavou nebo úzký měsíční srpek časně ráno za rozbřesku.

 ?? Měsíce bylo k vidění letos 7. srpna FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Částečné zatmění
Měsíce bylo k vidění letos 7. srpna FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Částečné zatmění

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia