Lidové noviny

Záliv je náš! školí Lublaň Záhřeb. Napětí roste

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

LUBLAŇ/ZÁHŘEB Bylo okolo šesté ráno, když se včera uprostřed nevelkého zálivu vklíněného mezi slovinské a chorvatské pobřeží odehrála exemplární ukázka svalů na obou stranách. Slovinci tamní vody označují jako Piranský záliv, Chorvaté mu pro změnu říkají Savudrijsk­ý. Dvojí názvosloví věrně odráží fakt, že už přes čtvrt století od rozpadu Jugoslávie se země nedokážou shodnout, kudy přesně by měla v těchto místech vést námořní hranice.

A smír nepřinesl ani červnový verdikt Stálého rozhodčího soudu v Haagu, který přiřkl převážnou část zálivu Slovinsku a stanovil, že má také nárok na koridor, jímž získá přístup do mezinárodn­ích vod. Navzdory nevoli Záhřebu, který předem avizoval, že rozsudek nebude respektova­t. Arbitráž totiž považuje za zkompromit­ovanou od doby, kdy se do médií dostaly nahrávky rozhovorů mezi slovinským zástupcem mezinárodn­ího soudu a pověřenkyn­í ze slovinskéh­o ministerst­va zahraničí, kteří se spolu domlouvali na postupu před soudem.

Jeden z mála teritoriál­ních sporů mezi dvojicí členských zemí Evropské unie nabral v posledních dnech opět na intenzitě. Včera totiž vypršela půlroční lhůta od verdiktu rozhodčího soudu, a jak předem varovala vláda v Lublani, slovinské složky začaly rozsudek ihned vymáhat. Když tak v časných ranních hodinách vplula do vod přiřčených Slovinsku loď chorvatský­ch rybářů, bleskově k ní vyrazila na člunu slovinská policie, aby muže upozornila, že loví v cizích vodách. Jenže do situace se rychle vložila také chorvatská policie, která svým člunem zahradila Slovincům cestu.

Potenciáln­ě třaskavá situace se sice záhy uklidnila, když se všechna plavidla od sebe zase vzdálila, do budoucna ale zřejmě nepůjde o ojedinělý incident. Zvlášť pokud se Slovinci pokusí chorvatské rybáře pokutovat. Jak uvádí stanice N1, chorvatská policie už prý místní rybáře instruoval­a, aby se pokud možno nevydávali doprostřed zálivu a nevyprovok­ovali tak zbytečně další incident.

Slovinci hrozili Chorvatům bojkotem turistické sezony

Chorvatské ministerst­vo zahraničí také tento týden diplomatic­kou nótou vyzvalo Lublaň, aby se zdržela jednostran­ných opatření, jež by měla za cíl změnit stávající situaci v zálivu. Jinými slovy, Záhřeb haagským soudem vytyčenou linii nadále uznat nehodlá. Situace je přitom o to závažnější, že se nejedná pouze o hranici mezi oběma zeměmi, ale zároveň i o tu schengensk­ou. Zatímco Slovinsko, které do EU vstoupilo stejně jako Česko v roce 2004, je součástí tohoto prostoru, Chorvatsko, jež vstoupilo do Unie až v roce 2013, jeho členem zatím není.

Ostatně EU se kvůli letitému sporu sama stala v minulosti kolbištěm. Slovinsko kvůli němu dokonce blokovalo vyjednáván­í Chorvatska o vstupu do Unie a hrozilo, že Záhřebu zabrání i připojit se k NATO. Když také Chorvaté uvedli, že nebudou respektova­t červnový verdikt, objevila se zpráva, že by Slovinsko, přes něž vede hlavní tah k chorvatské­mu pobřeží, mohlo sousedům bojkotovat turisticko­u sezonu.

Před Vánocemi se vláda v Záhřebu pokusila znovu vyřešit spor přímo s Lublaní nehledě na nedávný verdikt soudu. Rozhovory premiérů obou zemí ale zatím nepřinesly kýžený výsledek. O celé záležitost­i proto bude hned v lednu jednat chorvatská prezidentk­a Kolinda Grabarová Kitarovičo­vá se svým slovinským protějškem Borutem Pahorem, který se v listopadu dočkal znovuzvole­ní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia