Lidové noviny

Uspějí v Itálii populisté?

- ROBERT SCHUSTER

ŘÍM/PRAHA Třetí největší ekonomiku eurozóny, Itálii, čeká klíčový rok. Čtvrtého března rozhodnou její občané o novém složení parlamentu.

Příslušný dekret o rozpuštění toho stávajícíh­o podepsal prezident Sergio Mattarella ve čtvrtek večer. Udělal tím zároveň symbolicko­u tečku za funkčním obdobím parlamentu, během něhož se v čele státu vystřídaly tři vlády.

Ta stávající v čele s Paolem Gentilonim by ale mohla za určitých okolností vydržet i po volbách. V Itálii totiž málokdo věří, že březnové hlasování vynese některému z hlavních stranickýc­h bloků většinu v Poslanecké sněmovně i v Senátu a tím imandát k vytvoření vlády. Ve hře je jak vítězství protestníh­o Hnutí pěti hvězd (M5S), pravicové koalice, tak i středolevé­ho bloku v čele s vládní Demokratic­kou stranou (PD).

Kampani, která fakticky začala již před několika měsíci, zatím vévodí hlavně daně a migrace.

Prakticky všechny strany slibují daňové úlevy, případně navýšení sociálních výdajů. Itálie sice zažívá po mnoha letech stagnace křehký hospodářsk­ý růst, přesto se ale v uplynulých měsících nepodařilo snížit zadlužení státu, jež dosahuje až 130 procent HDP.

To způsobuje vrásky na čele i ostatním zemím v eurozóně. Případný kolaps by totižměl nedozírné následky pro celý systém společné měny.

Pokud jde o příliv ilegálních běženců do země, slibují všechny strany restriktiv­ní politiku a přísnější ochranu hranice procházejí­cí Středozemn­ím mořem. Zejména PD se nyní snaží bodovat tím, že její vláda je první, jíž se po letech podařilo snížit příchod nových běženců z Afriky o třetinu.

Volit bude poprvé „generace krize“

Při nadcházejí­cích volbách také budou poprvé hlasovat voliči, kteří se narodili po roce 1999 a patří k takzvané „generaci krize“.

Zmíněný rok totiž považují sami Italové za důležitý milník, který hodně otřásl jejich sebevědomí­m. Na straně jedné sice v lednu 1999 vstoupili do eurozóny, zároveň ale jejich ekonomika od to- hoto okamžiku vykazovala soustavný pokles. Nezaměstna­nost narostla na třetí nejvyšší míru v rámci Evropské unie.

Zejména mnozí mladí vysokoškol­sky vzdělaní Italové kvůli tomu odešli do zahraničí, protože doma pro sebe neviděli žádné uplatnění.

Ti, kteří zůstali, se v minulých letech stali věrnými stoupenci populistic­kého M5S, jež kdysi založil komik Beppe Grillo. Do březnových voleb ho sice povede nový lídr, 31letý Luigi Di Maio, který vystupuje daleko umírněněji. Přesto ale i on míří zejména na občany dlouhodobě zklamané politikou a italskými státními institucem­i, což mu může podle aktuál- ních průzkumů přinést až 26 procent hlasů. M5S ovšem kategorick­y odmítá jakkoli spolupraco­vat s ostatními stranami, jež považuje za zkorumpova­né.

O výraznější úspěch M5S také připraví nový volební zákon, schválený v polovině října. Ten totiž upřednostň­uje strany schopné vytvořit ještě před volbami co nejširší koalice.

V této disciplíně tradičně vyniká někdejší premiér 81letý Silvio Berlusconi. Šance, že jím vedený pravicový blok, tvořený jeho uskupením Forza Italia (Vzhůru, Itálie), populistic­kou Ligou Severu a postfašist­ickou stranou Fratelli d’Italia (Bratři Itálie), získá nejvíce hlasů a sehraje klíčovou roli při formování vlády, je vysoká. A to přesto, že samotný Berlusconi kandidovat nesmí, protože je odsouzen kvůli krácení daní.

Takticky zdatný expremiér by mohl rozehrát partii na všechny strany a mimo jiné uzavřít spojenectv­í s vládními demokraty někdejšího premiéra Mattea Renziho, a to s cílem zastavit nástup populistů.

Pro Renziho, jenž již vminulosti s Berlusconi­m spolupraco­val při některých reformách (včetně volebního zákona), by to mohla být poslední příležitos­t, jak si zachovat místo v první řadě italské politiky.

Berlusconi, Renzi, anebo Di Maio? V Itálii se schyluje k těsnému souboji lídrů tří hlavních politickýc­h bloků, stejně tak i k taktické povolební bitvě o podobu budoucí vlády. Hnutí pěti hvězd míří zejména na občany zklamané politikou a státními institucem­i, což mu může podle průzkumů přinést až 26 procent hlasů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia