Lidové noviny

Mugabeho zlatý padák: letadlo a miliony dolarů

- MARTIN HAMPEJS

HARARE/PRAHA Soukromá rezidence, tři vozy, možnost létat vlastním letadlem a další výhody získá v důchodu bývalý zimbabwský prezident

Seznam benefitů, které dlouholetý vládce jihoafrick­é země získá, zveřejnil v týdnu Mugabeho nástupce Ernest

gabe. Robert Mu-

Mnangagwa. Mugabe mimo jiné získá k ruce 20člennou svitu kuchařů, řidičů, zahradníků a (šesti) bodyguardů. Podle britského deníku The Guardian bude mít bývalý prezident se svou ženou Grace možnost bydlet v jakékoliv z rezidencí v centru hlavního města Harare. Dům musí být plně zařízen a všechny náklady na jeho provoz budou hradit daňoví poplatníci.

Podle dohody o odstoupení by měl Mugabe získat k dispozici také tři automobily Mercedes-Benz S 500 nebo ekvivalent­ní třídu sedanu, terénní automobil a pick-up. Náklady na pohonné hmoty bude platit stát. Každých pět let také bude muset vláda Mugabeho vozový park obnovit.

Bývalá hlava státu i jeho manželka budou nadále disponovat diplomatic­kými pasy. Každý rok budou moci podnik- nout po Zimbabwe čtyři cesty vlakem či letadlem. Stát jim uhradí první třídu. Pokud si budou přát cestovat do zahraničí, bude jim rovněž čtyřikrát do roka umožněno používat soukromé letadlo. Součástí dohody je také zdravotní pojištění pro expreziden­ta i jeho choť. Jaký finanční obnos prezident získá, zatím nebylo oficiálně oznámeno. Podle místních nezávislýc­h médií by měl Mugabe získat jako bonus k doživotní rentě 10 milionů dolarů (téměř 213 milionů korun).

Třicet let vládcem země

Mugabe byl prezidente­m bezmála 30 let, a to od prosince 1987. Předtím byl sedm roků premiérem. Zemi tak fakticky vedl 37 let, a to od svržení bělošské nadvlády v roce 1980. Funkci prezidenta opustil koncem listopadu, když parlament zahájil proces jeho odvolání.

Odchod nejstarší hlavy státu na světě přivítaly davy v ulicích Harare a příznivé reakce zazněly i od zahraniční­ch státníků. „Nebudu předstírat, že mě pád Mugabeho mrzí,“napsal na Twitteru šéf britské diplomacie Boris Johnson.

Mugabeho pád vyvolal armádní převrat z 15. listopadu, po kterém vojáci drželi autoritářs­kého prezidenta i jeho manželku v domácím vězení. Armádě se nelíbilo, že Mugabe 6. listopadu odvolal viceprezid­enta Emmersona Mnangagwu, podporovan­ého generály. Bývalý ministr pro národní bezpečnost Mnangagwa následně složil přísahu a stal se novou hlavou státu. Jeho inauguraci přihlíželo na Národním sportovním stadionu na 60 tisíc lidí.

Prezident také dostal výměnou za odstoupení z funkce imunitu, a nebude se tak zodpovídat za ekonomické zničení země.

Prvních dvacet let po vyhlášení samostatno­sti (1980) přitom Zim- babwe celkem prosperova­lo. Mugabe dostal vyznamenán­í od královny Alžběty II. a veřejnost ho milovala.

Kvůli jeho programu vyvlastněn­í majetku bělošských velkofarmá­řů a zapojení do druhé konžské války se země dostala do vleklé hospodářsk­é krize. Mugabeho vláda se postupně stala prakticky diktaturou. Jeho pozice byla neotřesite­lná.

Poslední desetiletí byla ve znamení rozpadu, chudoby a vleklých krizí. Ekonomický neúspěch je přisuzován korupci Mugabeho aparátu.

Zimbabwe se potýká s řadou hospodářsk­ých problémů, od vysoké nezaměstna­nosti až po nedostatek potravin, a stále se vzpamatová­vá z hyperinfla­ce a ekonomické krize z roku 2008. O rok později Zimbabwe opustilo svoji měnu a od té doby využívá zahraniční, hlavně americký dolar, ale i britskou libru nebo čínský jüan.

Stál za ekonomický­m rozvratem Zimbabwe. V důchodu si i tak užije výhod, jež získal za to, že odstoupil z pozice prezidenta. A strádat rozhodně 93letý Robert Mugabe nebude. Podle dohody bude mít k dispozici 20členný personál i letadlo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia