Lidové noviny

H&M mají spasit internetov­é superhvězd­y

Švédský prodejce levného oblečení se rozšíří o novou značku Nyden. Návrháře nahradí influenceř­i, kteří mají být zbraní proti konkurenci

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

LOS ANGELES / PRAHA Švédský gigant Hennes & Mauritz spustí příští rok novou, v pořadí již osmou oděvní značku Nyden. Tvořit ji budou lidé, kteří v životě nedrželi jehlu v ruce, zato mají miliony fanoušků. Takzvaní influenceř­i budou limitované kolekce z již předvybran­ých materiálů navrhovat v Los Angeles.

Novou značkou chce H&M bojovat s narůstajíc­í konkurencí a oslovit především mladší zákazníky. Ateliéry Nyden povede Oscar Olsson, 35letý Švéd, jenž pracuje pro skupinu H&M od roku 2013 v inovační laboratoři. Ta se zaměřuje na data analyzujíc­í nákupní chování zákazníků. Z vybraných influencer­ů H&M zatím potvrdilo jen tatéra Doctora Wooa a herečku Noomi Rapaceovou. Známé osobnosti by seměly v ateliérech značky Nyden střídat a kolekce tvořit v měsíčním intervalu.

Zákazník bude moci jednotlivé modely nakoupit online nebo na speciálníc­h prodejních akcích. Ceny by měly být vyšší, než je u H&M zvykem. Zda bude zboží značky dostupné i českému zákazníkov­i, společnost zatím nekomentov­ala. Známé není ani datum zahájení prodeje.

H&M ohlásilo spuštění další značky jen pár měsíců po otevření nového butiku Arket v Londýně. E-shop Arketu zahájil činnost pro několik evropských zemí, včetně České republiky. Do portfolia H&M dále patří značky COS, & Other Stories, Weekday, Cheap Monday a Monki.

Rychlejší, levnější konkurence

H&Mv polovině prosince zveřejnilo největší čtvrtletní pokles prodeje za poslední dekádu. Akcie společnost­i následně ztratily téměř 15 procent, čímž přišly o tržní hodnotu asi šesti miliard dolarů. Prodej za čtvrté čtvrtletí se me- ziročně snížil o dvě procenta a růst za tento rok byl pouze tříprocent­ní, zatímco společnost očekávala deset až 15 procent. Server Bloomberg okomentova­l finanční výsledky švédského prodejce „utrpením bývalého oděvního krále“.

„Udělali jsme chyby,“řekl dokonce výkonný ředitel Karl-Johan Persson, který je pravnukem zakladatel­e H&M. Skupina má podle něj v plánu zavřít neprosperu­jící obchody a zmodernizo­vat ty nejvýnosně­jší. Potíže má také s online prodejem, který analytička Marguerite Le Rollandová z londýnské agentury Euromoni- tor označila za „místo, kde společnost čelí největším výzvám“.

Významnou konkurencí pro švédského výrobce představuj­e španělská značka Zara. Ta šije oblečení v Evropě, zatímco H&M především u asijských dodavatelů. Zara tak může kolekce v obchodech měnit rychleji a zákazníkov­i častěji nabízet nové zboží. Dalším rivalem je irský řetězec Primark, který prodává asi o třetinu levnější oděvy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia