Lidové noviny

„Šampaňské“láká Čechy stále víc

Prodej sektů vytrvale roste a pomalu se prosazují i šumivá vína vyráběná klasickým způsobem zrání v lahvích

- MIROSLAV PETR

PRAHA Přes 18 milionů lahví sektu prodají letos výrobci a dovozci po celém Česku. Většina pochází od velkých vinařských společnost­í, ale stále častěji se v oboru šumivých vín prosazují i malí a nejmenší producenti. V naprosté většině vyrábějí sekty klasickou, tedy šampaňskou metodou druhotného zrání v lahvích. I když jde stále o malý podíl oproti většinové produkci metodou charmat zrání v objemných tancích, klasická technologi­e viditelně roste.

Přibývají nové značky i výrobci. Těch, kteří dodávají na český trh klasiku, je už přes padesát. K novějším producentů­m tradičních sektů patří třeba mikulovské Vinařství Volařík, které v roce 2011 vstoupilo na tento trh ve dvou variantách – s jednodruho­vým sektem z ryzlinku vlašského a cuvée z odrůd rulandské bílé, chardonnay a sauvignon.

Odbyt každoročně roste, letos prodali přes 4,5 tisíce lahví sektu. Markéra Sojková z tohoto mikulovské­ho vinařství soudí, že za rostoucím zájmem je zvyšující se vzdělanost konzumentů vína, osvěta i lepší ekonomická situace lidí.

„Milovníci vín vědí, že výroba klasického sektu je náročná a s tím souvisí i vyšší cena, která je ale stále ve srovnání se zahraniční­mi sekty stejné kvality výrazně nižší. Samozřejmě že nákup vín jako zbytného produktu souvisí s ekonomicko­u situací. Ta je nyní příznivá a přeje i tradičně vyrobeným sektům,“říká Sojková.

Téměř 600 tisíc lahví klasiky

Největší frmol měli všichni v minulých dnech, kdy bublinky ve velkém putovaly do obchodů. Konec prosince představuj­e pro dodavatele zásadní prodejní nápor a období, které rozhoduje o tom, jak úspěšný bude celý rok. Na poslední měsíc totiž připadá až třetina celoročníh­o odbytu šumivých i perlivých vín a nápojů.

Z letos očekávanéh­o prodeje přes 18 milionů lahví všech sektů – v naprosté většině z domácí produkce – připadá stále nejvíc na polosuchou variantu demi sec, kvašenou ve velkých nádobách. Ale šampaňskou metodou v lahvích kvašené, a tedy dražší značky už tvoří přes tři procenta spotřeby – ročně téměř 600 tisíc lahví.

K nim patří i klasicky v lahvi kvašené sekty od největšího vinařského uskupení u nás Bohemia Sektu (přes německou společnost Henkell & Söhnlein ovládaného potravinář­ským gigantem Dr. Oetker), které má v oboru šumivých vín a nápojů 70procentn­í podíl.

Nabídku klasiky společnost letos rozšířila o značku Bohemia Sekt Prestige 36, která kvasí a zraje v lahvi tři roky. „Podíl klasických netvoří ani pět procent naší produkce všech sektů, ale myslím, že má význam se tomuto způsobu výroby věnovat, i když procento lidí, kteří rozdíl ocení, roste pomalu,“říká ředitel staroplzen­ecké firmy Ondřej Beránek.

Bohemka se blíží rekordu

Bohemia Sekt loni prodal 12,4 milionu lahví sektu a 2,9 milionu lahví šumivých nápojů sycených oxidem uhličitým. Šlo o historicky druhé největší množství po rekordu v roce 1999, kdy se obchodníci zásobili nevídaným počtem v souvislost­i s oslavou přelomu tisíciletí. Letošek by však mohl v případě příznivého prosince překonat 17 let starý rekord.

O tom, že si Češi letos dopřávají sekty – a mezi nimi i ty klasické – víc než v minulých letech, vědí rovněž menší výrobci. Například Martin Prokeš z vinařství Proqin z jihomoravs­kých Velkých Němčic, které loni prodalo 25 tisíc lahví značky Matthias a dalších klasických sektů.

„Každý rok je znát větší zájem o klasiku. Věřím optimistic­ky, že trend bude pokračovat. Pokud ano, s atraktivno­stí růstu trhu bude pomalu stoupat i domácí produkce s vyšší přidanou hodno- tou, a tedy i odpovídají­cí cenou,“komentuje situaci Prokeš.

Malé i velké výrobce klasického sektu sdružuje stejnojmen­ný spolek. Patří do něj i Templářské sklepy Čejkovice, družstvo, které ročně prodá přes milion lahví všech druhů, včetně značek jako Sang Real. „Lidé často označují slovem sekt i podřadné nápoje, které s kvalitním šumivým vínem nemají moc společného. Povědomí o kvalitních vínech ale naštěstí roste,“uvedl před časem šéf Templářský­ch sklepů Pavel Pastorek.

Přestože spotřeba sektů jde postupně nahoru, stále zaostává za vinařskými státy jako Francie, Španělsko, Itálie či Německo. V Česku činí roční prodej v průměru 1,5 lahve na osobu. V Německu to je přes pět lahví sektů. Poznámku čtěte na straně 10

 ?? Zdroj: GŘC, Bohemia Sekt ??
Zdroj: GŘC, Bohemia Sekt

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia