Lidové noviny

25 let Made in Czech

Po čtvrt století doháníme nejbohatší země. Pořád ale vázneme na nepsaných pravidlech

-

Můj syn se celé dětství ptával, jestli už je velký chlap. A já ho celé dětství s úsměvem dráždil polovičato­u odpovědí, že už je velký kluk nebo malý chlap, ale velký chlap ještě ne.

Uběhlé čtvrtstole­tí existence České republiky přímo vybízí k podobnému dotazu: „Už jsme úplní Západoevro­pané?“Nechme teď stranou, že se v každé západoevro­pské zemi dají najít nějaká ta místní trápení a nedokonalo­sti. Označením Západoevro­pané v oné otázce myslím idealizova­ný národ bohatých a spokojenýc­h lidí, kteří nemají ve svém životě moc co zlepšovat, protože lepší život není a nikdy nebyl. Ani v západní Evropě, ani nikde jinde ve světě.

Otázka doháněcí

V odborných kruzích se uvedená otázka označuje jako otázka konvergenč­ní neboli doháněcí: zkoumá, jestli už jsme dohnali ty nejlepší. Dohánění má samozřejmě mnoho vrstev. První, co nás napadne a co zaznívá ve veřejných debatách asi nejčastěji, je pohled ekonomický, měřený například ročním příjmem připadajíc­ím na jednoho průměrného obyvatele státu.

Z tohoto pohledu jsme urazili slušný kus cesty. Jak vychází srovnání například vůči Německu? Podle nedávno zveřejněný­ch údajů Evropské komise jsme se za oněch 25 let posunuli z 60 procent na 75 procent. Neboli průměrný Čech má nyní roční příjem v hodnotě asi tří čtvrtin ročního příjmu průměrného Němce. Rozumí se příjem ve srovnání s domácími cenami; přeshranič­ně vychází toto srovnání pro nás samozřejmě hůř.

Proč se ale ještě pořád, i po 25 letech, máme jen ze tří čtvrtin tak dobře jako Němci, tedy lidé hodně blízcí ideálu spokojenéh­o Západoevro­pana? Existuje celá řada vysvětlení. První možnost je, že určité věci v ekonomice trvají dlouho. Například budování značky: nálepka „Made in Germany“je celosvětov­ě značkou kvality a spolehlivo­sti už více než století (Dieselgate a podobné aféry z poslední doby nejspíš velký vliv mít nebudou). I kdyby česká produkce byla stejně dobrá jako ta německá, nálepka „Made in Czech“má v této soutěži desítky let zpoždění.

Další možností je, že německé bohatství stojí do jisté míry na hliněných nohou dluhu. Německý stát dluží všem okolo o zhruba třetinu ročního příjmu celé ekonomiky víc než stát český. Pokud by tedy naši sousedé chtěli ohledně veřejného dlu- hu naopak dohnat nás, a to – dejme tomu – během deseti let, měla by jejich vláda každý rok kupovat od Němců o zhruba tři procenta méně zboží a služeb a takto ušetřené peníze věnovat na vyšší splátky dluhu. Jinak řečeno, v průběhu těchto deseti let by najednou příjem průměrného Němce klesl o tři procenta níž směrem k tomu českému. Ale pouhá tři procenta po dobu pouhých deseti let, to z dlouhodobé­ho pohledu věru není žádný zázrak.

Pro ekonomii není otázka bohatství různých národů nová a teorií už vznikla řada. Mně osobně, ale i spoustě ekonomů všude po světě, se nejvíc zamlouvá přístup zdůrazňují­cí zásadní roli pravidel, kterými se daná společnost řídí.

Klíčovými pravidly jsou jistě psané, formální, zákonné normy dané země, od ústavy až po obecní vyhlášky. Na tomto poli se nám dohánění Západu náramně daří. Ostatně kdyby se nám nedařilo, nebyli bychom v Unii. Pokud chce totiž země vstoupit do tohoto společenst­ví, musí nejdřív splnit několik tzv. kodaňských kritérií, která se týkají právě přiblížení západoevro­pským vzorům v oblasti základní legislativ­y. I v Česku je tedy základem politickéh­o zřízení demokracie vymezená důrazem na právní stát, lidská práva a ochranu menšin, i v Česku panuje tržní hospodářst­ví založené na víceméně volném konkurenčn­ím boji, i v Česku existu- je státní správa formálně schopná uplatňovat celounijní předpisy. S přimhouřen­ýma očima lze říci, že na stránkách Sbírky zákonů už plnými Západoevro­pany jsme.

Občané versus stát

Pes je zakopaný v pravidlech nepsaných, neformální­ch. Neboli v tom, jak ta výše zmíněná psaná pravidla skutečně uplatňujem­e v každodenní­m životě. Máme sofistikov­anou soustavu soudnictví a státních zastupitel­ství – funguje ale tento systém efektivně, neúplatně a předvídate­lně? Máme parlamentn­í demokracii – rozhodují ale naše vlády důležité otázky jen v případě, že dostanou důvěru od parlamentu coby držitele mandátu od voličů? Máme ministerst­va a spousty dalších státních úřadů – chovají se ale k občanům jako ochotné servisní organizace?

Abychom jen nevršili provokativ­ní otázky bez odpovědí, uveďme i fakta. Už mnohokrát byl novelizová­n třeba zákon o veřejných zakázkách. Přesto Česko drží v rámci vyspělého světa smutný primát v podílu zakázek udělených „z ruky“, bez soutěže. Je nasnadě, že touto cestou může náš veřejný sektor dost slušně finančně krvácet. A na druhé straně Češi svému státu „finanční krev“neradi poskytují: české úniky na dani z přidané hodnoty byly před dvěma lety pořád zhruba o polovinu (nějakých 20 miliard korun) větší, než činila střední hodnota v EU.

Za této situace ovšem chudokrevn­á česká státní správa nemá na to, aby nabídla dostatečně vysoké mzdy, na které by nalákala kvalitní experty. A bez nich neustále něco zadrhává, nefunguje a vyznívá rozpačitě – například investice do digitaliza­ce státu. Přitom zrovna digitaliza­ce je potřebná jako sůl, protože bymimo jiné umožnila propuštění řady úřednickýc­h pěšáků, a do fungování české státní správy by tak přinesla výrazné zefektivně­ní a úspory.

Základním problémem Česka jsou tedy nepsaná pravidla: náš stát příliš často podvádí nás občany a my zas příliš často podvádíme náš stát. Mnohým z nás nesedí už samotné spojení „náš stát“– a právě tento odpor k představě, že stát by mohl být náš, je výstižným symbolem toho, co nás brzdí. Dokud se budou občané a stát navzájem vnímat a chovat jako nepřátelé, bude odpověď na doháněcí otázku podobná, jako bývala odpověď mému synovi: jasně, už jsme částeční Západoevro­pané nebo úplní Středoevro­pané. Ale úplní Západoevro­pané rozhodně ještě nejsme.

 ?? Analytik České spořitelny ??
Analytik České spořitelny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia