Lidové noviny

Slavnostní bublinky

Vůči alkoholu volme vždy střízlivý přístup

-

Koslavě Silvestra patří bublinky, přesněji řečeno většina z nás si připije na Nový rok nějakým alkoholem, ve kterém bude kysličník uhličitý. Ať už slavíme sektem, šumivým vínem, či jen perlivým vínem, výběr máme nevídaný. Informací o zvyšující se kvalitě domácí produkce přichází též dostatek a konzumace vína u nás roky stoupá. Dnes i nedotčený konzument pomocí několika kliků na internetu najde rozdíl mezi opravdovým šampaňským a sektem. Domácí výrobci jdou s dobou a ti malí dokazují, podobně jako malí pivovarníc­i, v čem jsou konkurence­schopnější než „masovka“.

Jsme na dennodenní bázi zahrnováni zejména dezinforma­cemi na téma prospěšnos­ti pití alkoholu, případně na téma existence nějaké „zdravé“dávky alkoholu, přičemž obojí je vědecky jednoznačn­ě neprokázan­é. Dokonce minulá sněmovna pořádala ve zdravotním výboru seminář na téma Alkohol a zdraví, kde excelovali jeden humorista a jeden lékař placený za reklamu od jednoho konkrétníh­o výrobce vína. Kde je společensk­á odpovědnos­t lékařů a poslanců?

Kde je odpovědnos­t státu a společnost­i? Jestli má dnes 600 tisíc našich spoluobčan­ů problém s alkoholism­em, máme obrovský problém všichni – dopady jsou zdravotní, sociální i kriminální. Je úplně jedno, zda se alkoholik opíjí kvalitním produktem domácích výrobců nebo dovozovým šmejdem, pokud tedy realitu neposuzuje­me jen prizmatem růstu HDP.

Berme alkohol takový, jaký je; jako kulturní drogu, jež nás provází tisíce let, ale která nikdy nepřestane být nebezpečná. Nenechme se zmanipulov­at výrobci ani prodejci, abychom si mohli s čistým svědomím připít. Na zdraví. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia