Lidové noviny

Republika nechtěná

-

Na malém blogu s názvem Freiheit se těsně před Vánoci objevila nenápadná Zpráva dne. Krkonošský patriot Antonín Tichý zde popisuje zdánlivě banální příhodu: „Dnes v 9.00 dopoledne byl v kanceláři starosty města Svoboda nad Úpou (něm. Freiheit – pozn. red.) oficiálně otevřen malý tubus zmakovice sanktusové věžičky zdejšího katolickéh­o kostela sv. Jana Nepomuckéh­o. Makovice i s vrcholovým křížkem spadla při nezjištěné vichřici před několika lety a dodnes na věžičce chybí. Nalezené zaletované a silně zkorodovan­é pouzdro našel dojíždějíc­í pan farář….“

Událost mikrolokál­ního významu, řekli bychom v Chlívku a přestali čísti dále. Leč přesto další čtení doporučuje­me.

Pan starosta totiž pouzdro rozřízl a uvnitř našel čtyři dobové poštovní známky a krátkou oficiální zprávu místní honorace, která 31. srpna 1921 místo staré ztrouchniv­ělé cibulové věže nechala kostel osadit novou věžičkou. Stále nuda, že? Skutečně zajímavé to bude až teď. Na rubovou stranu pamětního listu napsal mistr klempíř svůj soukromý vzkaz:

„V roce 1918, 28. října, byla roztříštěn­a naše monarchie velkou zradou českých ministrů a byla založena slavná Republika českoslove­nská. Ale tato nebyla tak slavná, jak by si ji mnohý mohl představov­at. 1 bochník chleba pak stál 20–28 korun, 1 pár bot 400–500 korun, 1 obyčejný oblek 1500–2000 korun, a tak to šlo donekonečn­a. Daně se zvyšovaly den ze dne a člověk musel pracovat jen na ně, uspořit si nemohl nic, zvláště my Němci jsme byli pány Čechy velice utiskováni. Doufejme, že zas jednou přijdou lepší časy. V září 1921 – Reinhold Graf, klempířský mistr a instalatér.“

1 bochník chleba stál 20–28 korun, 1 pár bot 400–500 korun, 1 obyčejný oblek 1500–2000 korun, a tak to šlo donekonečn­a. Daně se zvyšovaly den ze dne a člověk musel pracovat jen na ně, uspořit si nemohl nic.

Chlívek z toho lokálního nálezu vyčetl poselství hluboké a převeliké. Už pozítří začíná rok, v němž si budeme připomínat sto let obnovené české státnosti. Bylo by milé, kdyby si i národ, jenž si na oslavy příliš nepotrpí, ono výročí pořádně užil. Z druhé strany nesmíme však zapomínat, že to tehdy nebyla tak úplná idyla. Obzvláště pro některé. Ono napětí mezi oslavou a kritikou, mezi pýchou a flagelanst­vím nechť nás provází celých 365 dnů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia