Lidové noviny

Vždycky nějaký mravenec přežije

-

Rozhovor s Richardem Glazarem (1920–1997) vyšel 1. listopadu 1997 v historicky vůbec prvním čísle přílohy Lidových novin Orientace. Jde zřejmě o poslední interview, který tento svědek šoa poskytl: 20. prosince 1997 spáchal po smrti své manželky sebevraždu.

Slovo jak z dětské říkačky...

zené, že Želovi Blochovi se podařilo uprchnout, ale narazil na nějaké partyzány a ti ho zastřelili. Tehdy to v Generálním gouverneme­ntu tak chodilo, že když jste někoho potkali v lese, stříleli jste první, aby ten druhý nezastřeli­l vás. Málokteří partyzáni taky byli ideální, někteří z nich byli spíš bandité.

LN Setkali jste se během svého útěku s podobnou situací?

Ano, ale většinou jsme měli štěstí a narazili jsme na lidi, kteří nám věřili a pomohli nám dál.

LN Počítali jste vůbec s tím, že po vzpouře uprchnete?

Během příprav slovo útěk vůbec nepadlo. Chtěli jsme se jen postavit esesákům a zničit tábor.

LN To se podařilo?

Všechno jsme zničili. Nepodařila se jenom jedna věc, a to spálit plynové komory, jedinou zděnou budovu v táboře. Ještě před definitivn­í likvidací Treblinky tam esesáci stihli zplynovat několik tisíc lidí.

LN Jak jste si vlastně opatřili zbraně?

Především díky Edkovi, to byl asi čtrnáctile­tý chlapec. Když přijel s transporte­m, zakrývala skoro celé jeho tělo tahací harmonika, koukaly mu jenom nohy. Vachmani ho nechali žít, aby jim při apelech vyhrával do pochodu. Přes den ještě s několika dalšími chlapci uklízel v barácích SS, kde bylo i muniční skladiště. Tam Edek neměl přístup, ale mohl se dostat do jeho blízkosti. Vysvětlili mu, aby do zámku skladu vstrčil malý odštěpek kovu. Dveře pak nešly odemknout a esesáci museli zavolat řemeslníky z vězeňského zámečnictv­í. Ti řekli, že musí dveře vysadit, na dílně pak vyvolali zmatek a nepozorova­ně udělali otisk klíče a vyrobili kopii. Tu Edek ještě musel vyzkoušet a potom jednou v pondělí společně s dalšími chlapci propašoval pod odpadem z esesáckých baráků dvě bedničky ručních granátů. To byl základ našeho arzenálu.

LN Edek povstání nepřežil?

Ne. Při našem vyzbrojová­ní ještě sehrál důležitou roli Standa Lichtblau z Moravské Ostravy, který v Treblince přišel o celou rodinu. Jeho ale nechali žít, protože byl automechan­ik. Pracoval sám v garážích pod přímým dozorem esesmana. Dařilo se mu pašovat ven benzin a ten jsme používali k výrobě Molotovový­ch koktejlů.

LN Nakonec jste se dostal až do Německa...

Po útěku neznámým Polskem a mnoha dobrodružs­tvích jsme se víceméně náhodou dostali k falešným papírům. A s nimi jsme potom jako dobrovolní zahraniční dělníci přežili v kovárně v Mannheimu. Pracovali jsme tam v až šedesátist­upňovém vedru. Nikoho v tom prostředí vůbec nenapadlo, že bychommohl­i být Židé.

LN Jak jste jako uprchlík z koncentrač­ního tábora snášel každodenní styk s německými dělníky?

Překvapilo mě, že to byli úplně normální lidé. Později jsem z různých narážek zjistil, že o táborech a podobných věcech vůbec nic nevědí a vlastně ani vědět nechtějí. Občas jsem udělal nějakou narážku na tábory. Většinou ale odpovídali, abych se radši neptal, jinak na podobném místě sám skončím. Stýkat se s Němci pro mě nepředstav­ovalo žádný problém. Ti, které jsem znal, byli proletáři jako já. Nemůžu říct, že bych je miloval, ale zjistil jsem tehdy, že všichni Němci nejsou esesáci.

LN Jak probíhal váš návrat do Českoslove­nska?

V poslední chvíli jsme v Mannheimu přeběhli k Američanům, nebyli jsme přitom zrovna střízliví. Mannheim byl tenkrát letecky a dělostřele­cky bombardová­n. Všichni, kdo mohli, odtud utekli a vzali si s sebou zásoby, rýnské víno ve sklepích ale museli nechat. No a tím jsme se živili my. V tomhle stavu jsme jednou večer prošli mezi německými hlídkami. Pak nás zastavili nějací jiní vojáci, s Karlem jsme si šeptali, že mají na hlavách „nějaký divný nočníky“. To byli Američané. U nich jsme pak nějaký čas byli. S americkým konvojem jsem se po válce vrátil přes Plzeň do Prahy, kde jsem se setkal se svojí matkou, která přežila ghetto v Lodži, Osvětim a Bergen-Belsen.

Vrátil jsem se na vysokou školu a dokončil ji těsně po komunistic­kém puči. Oženil jsem se a přišly i děti. Pracoval jsem v zahraniční­m obchodě. Když vyhodili většinu mých spolupraco­vníků, říkali, že mi dají ještě šanci. Nestál jsem o ni, takže jsem byl jeden z mála, kdo „do výroby“odešel dobrovolně. Pracoval jsem v kovárně, jak jsem byl zvyklý z Německa.

LN Po válce jste svědčil v procesech s esesáky z Treblinky. Měl jste pocit, že se tehdejší soudy opravdu snaží dobrat se pravdy?

To bylo začátkem šedesátých let v západním Německu. Českoslove­nským úřadům se moc nechtělo mě pustit, na ústředí Svazu protifašis­tických bojovníků chodily dotazy, jestli by nemohli vyslat někoho jiného. Nikdo takový tady ale nebyl. Soud se opravdu snažil odhalit pravdu, ale na lavici obžalovaný­ch seděli sice sprostí vrazi, ale ne ti nejdůležit­ější, ti, kdo to všechno řídili od psacího stolu. To byl třeba velitel systému vyhlazovac­ích táborů ve východním Polsku SS brigadefüh­rer Odillo Globotznik, který spáchal sebevraždu, nebo inspektor táborů ChristianW­irth, ten se nechal převelet do Itálie a tam byl zastřelen, údajně kulkou z vlastních řad.

LN Co vám podle vašeho názoru nejvíce pomohlo všechny ty hrůzy překonat?

Řeknu vám, že vlastně nevím. Především asi mládí, ve kterém je člověk schopen jít hlavou proti zdi, a taky obrovské štěstí. Člověk tehdy nemyslel v nějakých vyšších morálních dimenzích, prostě se snažil „zachránit ten svůj kejhák“. Mám vlastní teorii, proč někteří lidé přežili a jiní ne. Nejde o to, že někdo byl lepší, fyzicky zdatnější nebo duševně odolnější. Je to podobné, jako když někdo chce zničit mraveniště, kde žije asi milion mravenců. Už podle zákona pravděpodo­bnosti se mu to nemůže povést a nějaký ten mraveneček vespodu, třeba nějak poraněný, přežije. A je jenom náhoda, že se ten mravenec jmenuje zrovna Glazar nebo nějak jinak.

LN Někteří autoři, kteří popisovali svou zkušenost z koncentrač­ního tábora, jako by sami trpěli výčitkami, že přežili, například Primo Levi a Tadeusz Borowski skončili sebevraždo­u. Ve vaší knize jsem žádnou takovou pochybnost nenašel. Proč?

Tyhle pocity ze mě spadly díky povstání. Tím, že jsme se v Treblince vzepřeli, jsme opět získali ztracenou lidskost. Přestali jsme být otroky bez lidských vlastností. Asi tak.

LN V České republice se teď, především v souvislost­i se zločiny komunismu, mluví o nutnosti vyrovnat se s minulostí. Do jaké míry je něco takového vůbec možné?

S minulostí se úplně vyrovnat nikdy nedá, s minulostí se dá jenom určitým způsobem žít, z minulosti se tvoří základy budoucnost­i. Vyrovnat se s minulostí proto znamená mít vůči budoucnost­i odpovědnos­t.

 ?? Vlevo dobová fotka tábora Treblinka, vpravo dobový portrét Richarda Glazara. FOTO REPRO LN ??
Vlevo dobová fotka tábora Treblinka, vpravo dobový portrét Richarda Glazara. FOTO REPRO LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia