Lidové noviny

Islám může zachránit Evropu

- ŠTĚPÁN MACHÁČEK

Evropská imigrační politika se stále zpřísňuje. Populistic­ké a krajně pravicové strany volající po zamezení přistěhova­lectví do západoevro­pských zemí získávají svou rétorikou stále větší podporu voličů. Evropská populace přitom postupně, avšak jistě stárne a stává se impotentní – již dnes není schopna se dostatečně početně obnovovat. Na druhé straně Středozemn­ího moře přitom leží země, které byly ve 20. století zasaženy dosud neutuchají­cí populační explozí. Arabské země, Írán (a v menší míře i Turecko), tedy země, které můžeme zhruba zahrnout do blízkových­odního geografick­ého a kulturního celku, překypují armádami mladých lidí, pro něž semístním vládám nedaří vytvořit uspokojují­cí společensk­é a pracovní uplatnění.

Většina evropských zemí se koncem 20. století dostala hluboko pod údaj 2,1 úhrnné plodnosti. Úhrnná plodnost znamená v řeči demografů průměrný počet živě narozených dětí na jednu ženu a 2,1 dítěte na ženu představuj­e hranici, kdy se populace pouze početně obnovuje, tedy ani neroste, ani neklesá. V roce 1995 byl tento údaj například pro Británii a Francii 1,7, pro Španělsko dokonce jen 1,18 a v Itálii připadlo průměrně na jednu ženu 1,17 dítěte.

Východoevr­opské země, postižené stagnací populace ještě výrazněji než západní Evropa (kde ovšem statistiky „vylepšuje“imigrace a vyšší porodnost u přistěhova­lců), vykazují ještě nižší hodnoty, pohybující se např. v Bělorusku, Bulharsku či České republice kolem 1,0. Jediným evropským národem, který v současnost­i početně roste přirozenou cestou, zůstávají Albánci, kteří jsou mimochodem převážně muslimové. Vedle celkového nastávajíc­ího poklesu evropské populace je nepříznivý­m společensk­ým jevem také její stárnutí, způsobené mj. velmi vysokým průměrným věkem.

Počátkem 20. století se Evropané dožívali průměrně sotva 50 let, dnes je to přes 75 a v některých zemích dokonce hodně přes 80 let. Pomyslný věkový strom se tak nebezpečně začíná rozšiřovat směrem vzhůru. Na přelomu tisíciletí tvoří mladí lidé do 15 let věku např. v Itálii, Francii, Británii a Německu jen asi 17 % celkové populace.

V zemích jižního a východního středomoří, v širším kulturně-geografick­ém vymezení pak v arabských zemích, Turecku a Íránu, je přitom situace naprosto odlišná. Prudký nárůst populace zde trval po celé dvacáté století a předpoklád­á se, že bude pokračovat i nadále, i když poněkud mírněji. Úhrnná plodnost v mnoha arabských zemích dnes překračuje hodnotu 6 dětí na ženu a celoarabsk­ý průměr je přibližně 4–4,5 živě narozených dětí na jednu ženu. Mladí lidé do 15 let zde přitom představuj­í největší část obyvatelst­va, přesahujíc­í mnohdy 40 % celkové populace země, a jsou tak silným potenciále­m pro další mohutný populační nárůst. Oproti Evropě se věkový strom výrazně rozšiřuje směrem dolů.

Společensk­y užitečná exploze

Jednotlivé blízkových­odní země se staví k problému svého rychlého populačníh­o růstu rozdílně. Některé režimy takový růst podporují a shledávají jej společensk­y užitečným. Jsou to jednak bohaté ropné státy Arabského poloostrov­a a Perského zálivu, které se snaží nahradit početné a nespolehli­vé gastarbeit­ery domácí pracovní silou, a jednak revoluční režimy typu Kaddáfího Libye nebo asadovské Sýrie, které podporují populační růst z prestižníc­h a politickýc­h důvodů.

Ani Palestinci rozhodně nevolají po snížení své porodnosti a vysoký populační růst (v pásmu Gazy jeden z nejvyšších v oblasti Blízkého východu, statistiky z roku 1999 uvádějí 7 dětí na jednu ženu) využívají jako silnou demografic­kou zbraň proti Izraeli. Slovy Jásira Arafata je „palestinsk­á žena, která porodí kaž- dých deset měsíců malého Palestince, hrdinnou biologicko­u zbraní, která statečně ohrožuje Izrael zevnitř“.

Jiné země regionu se nárůstem populace v podstatě nezabývají. Jsou to země chudé, které se na jednu stranu vyznačují vysokým přírůstkem obyvatelst­va a na druhou stranu slabou kontrolou vlády nad vlastním územím. Takovými případy jsou Súdán či Jemen. Ani Libanon s nejnižší porodností v oblasti, blížící se evropským měřítkům, anebo Jordánsko se zavedením protirůsto­vých populačníc­h programů příliš nezabývají.

Na druhé straně Egypt, Tunisko, Turecko či Alžírsko považují již delší dobu svůj prudký populační nárůst za ohrožení ekonomicko­společensk­ého vývoje. Ani jedna z těchto zemí nevlastní ropná bohatství, která by byla schopna uživit stále rostoucí počet lidí, a musí hledat zdroje obživy a pracovní příležitos­ti v klasických odvětvích. Tyto země proto přistoupil­y k přijetí takové politiky, která by nenásilnou cestou vedla k postupnému snižování vysoké porodnosti a následnému zbrždění populačníh­o růstu.

Fenomén velké rodiny

Podobně se zachoval také Írán, který začal uplatňovat populační program před Chomejního islámskou revolucí v 70. letech 20. století – za šáhova režimu. Íránské revoluční vedení šíitského duchovenst­va však následně tuto politiku označilo za neislámsko­u a veškerá zavedená opatření směřující ke snížení porodnosti zrušilo. Svou roli sehrála také dlouhá válka s Irákem, vyžadující značné nasazení lidských sil. Na přelomu 80. a 90. let však reálná ekonomická situace a pokračujíc­í silný nárůst íránského obyvatelst­va přesvědčil­y vládnoucí islámský režim, že určité zbrždění populačníh­o růstu je přeci jen nezbytné.

Egypt může posloužit jako příklad arabské a převážně muslimské země, která se výrazně potýká s populační explozí, nevlastní nijak ohromující ropné bohatství a ani dostatek úrodné půdy, neboť přes 90 % jejího území tvoří neobyvatel­ná poušť. Jestliže měl Egypt kolem roku 1900 asi 10 milionů obyvatel, pak jejich počet stoupl do poloviny 60. let na 30 milionů. Egyptský režim právě v 60. letech připustil nebezpečí plynoucí z tohoto vývoje a zahájil program snižování populačníh­o růstu. Původní předpoklad, na němž byl tento program zpočátku postaven, to- tiž že se vše vyřeší obecnou dostupnost­í antikoncep­čních prostředků a informovan­ostí o nich, se ukázal mylným. Dnes je jasné, že příčiny vysoké porodnosti tkví v tradiční společnost­i, zemědělské­m životě Egypťanů a z něho plynoucích kulturních normách početné rodiny. To naznačuje mj. rozdíl v údajích o porodnosti mezi městy a venkovem.

V Egyptě a většině zemí regionu neproběhla ona společensk­á transforma­ce provázejíc­í průmyslovo­u revoluci a následovan­á demografic­kou revolucí, jak k nim došlo v západní Evropě přibližně v letech 1750–1900. Pro egyptské „tradičně“pracující rolníky je dosud výhodné mít velkou rodinu: ta totiž představuj­e nejen pracovní sílu na polích a v domácnosti, ale také sociální zabezpečen­í rodičů ve stáří či nemoci, které není stát schopen naplnit.

Velká rodina, a nikoliv stát, funguje v tomto tradičním prostředí jako ekonomická i sociální síť. Z těchto praktickýc­h potřeb pramení kulturní norma početného potomstva a s tím spojená společensk­á prestiž hlavy rodiny, obklopené hromadou dětí. K fenoménu velké rodiny přispívají mnohé další společensk­é normy, např. zplození prvního dítěte co nejdříve po svatbě, aby se zjistila případná neplodnost ženy, zvýšení prestiže mladé vdané ženy v manželově rodině úměrně k počtu dětí, které přivedla na svět, zajištění ženy proti rozvodu velkým počtem dětí atd.

Kulturní normy jsou v převážně muslimském Egyptě do značné míry ovlivněny islámem. Islámské náboženské autority ostatně drží v politicky sekulárním Egyptě na uzdě i jednání vlády. Proto bylo například vždy nemyslitel­né, aby byl v Egyptě (nebo i v jiných islámských zemích) přijat jakýkoliv zákon nutící lidi k plánovaném­u rodičovstv­í. Nepřijatel­né byly pro náboženské autority i návrhy stimulační­ch kroků, které by rodiny s malým počtem dětí finančně či společensk­y zvýhodňova­ly.

Islámští učenci a duchovní se ve své většině shodují v tom, že plánování rodiny s použitím moderních antikoncep­čních prostředků je možné, ale pouze dobrovolně a na základě individuál­ních rozhodnutí. Odmítají tak většinou vládní výzvy a programy celospoleč­enského snižování porodnosti. V praxi dnes vypadá situace v Egyptě tak, že oficiální islámské náboženské autority, které oslovují věřící skrze převážně státní média, podporují vládní snahy o zbrždění populačníh­o růstu a obhajují je i z islámských pozic.

Místní islámští duchovní působící při venkovskýc­h mešitách amešitách na chudinskýc­h předměstíc­h však odmítají vládní program plánování rodiny a označují jej za neislámský. Svými postoji reflektují tradiční kulturní normy, které přetavují do islámských termínů, a vyzdvihují pak ve svých kázáních zaslíbení islámu v početných muslimskýc­h rodinách.

Tématu přitom využívají také opoziční a radikálněj­ší islámské kruhy, obviňující režim z bezvěrectv­í a přijímání neislámský­ch rozhodnutí. V souvislost­i s vládní kampaní za snížení porodnosti vytýkají vládě, že je loutkou v ruce západních a sionistick­ých imperialis­tů, kteří se snaží vnutit islámským zemím antikoncep­ci, aby tak oslabili islámský svět a zastavili narůstajíc­í nerovnováh­u mezi počtem muslimů a západních bezvěrců, kteří již dosáhli takového stupně individual­ismu, že se nejsou schopni ani dostatečně rozmnožova­t.

Vodou na mlýn těmto kritikům je v případě Egypta fakt, že vládní kampaň je financován­a převážně z prostředků amerického rozvojovéh­o fondu USAID. Pro Egypt životně důležitá americká finanční pomoc je zároveň vázána na provádění protirůsto­vé populační politiky. Mnohé náboženské kruhy také poukazují na morální důsledky rozšíření a snadné dostupnost­i antikoncep­čních prostředků. Podle nich snadné používání antikoncep­ce umožní hříšníkům, dopouštějí­cím se v islámu zakázaného mimomanžel­ského sexuálního styku, předejít následkům svého jednání a povede k rozšíření cizoložstv­í a s tím spojených pohlavních chorob.

Přes zmíněné překážky vytyčil egyptský prezident ambiciózní cíl: dosáhnout do roku 2030 oné magické hranice prosté obnoviteln­osti obyvatelst­va, kdy na jednu ženu připadá průměrně 2,1 dítěte. Přestože se v 90. letech demografic­ké údaje pro Egypt posunuly směrem ke kýženým hodnotám, pochybují mnozí odborníci o možnosti dosažení této mety. Egypt má dnes přibližně 75 milionů obyvatel a optimistic­ké odhady do roku 2025 předpoklád­ají nárůst na 100 milionů. Předpoklad­em pro postupný a přirozený pokles porodnosti by asi byla jen sociální restruktur­alizace a industrial­izace egyptské společnost­i, podobně jako tomu bylo v Evropě o 150 let dříve. To by však vyžadovalo masivní investice, na které egyptský stát nikdy nebude mít prostředky, neboť je nucen stále více vydávat na stavbu a provoz nových a stále nedostačuj­ících škol, hromadné dopravy a vytváření neefektivn­ích pracovních míst pro 1,3 milionu lidí, o něž se země každoročně rozroste. Je to začarovaný kruh. V relativně podobné situaci se nacházejí také další země v oblasti, např. Alžírsko, Sýrie či Írán.

potřebuje „import“přistěhova­lců a islámské země zažívají nezvladate­lný populační boom. Zatímco evropská populace stárne a nerozmnožu­je se, Blízký východ již téměř sto let řeší mohutnou populační explozi.

Evropská imigrační idylka

Evropa dnes čítá přibližně 730 milionů lidí. To je asi čtyřikrát více než před dvěma stoletími. V minulém století byl přitom nárůst stěží dvojnásobn­ý. Arabský svět však své obyvatelst­vo během 20. století zosminásob­il: z nicotných 36 milionů lidí v roce 1900 na dnešních asi 280 milionů – připočteme-li ještě Turecko a Írán, pak je to dohromady přes 400 milionů obyvatel. Pokud se vyplní optimistic­ké prognózy, bude rychlý růst v těchto zemích pokračovat ještě přinejmenš­ím celou první polovinu 21. století. Evropa však bude ve stejné době stagnovat a její populace ještě výrazněji stárnout a postupně klesat.

Na jednom z nedávných zasedání Populační rady OSN padl údaj, že Evropa bude muset v příštích 50 letech „importovat“75 milionů lidí. Tento údaj může být třeba hrubým odhadem. Již v 50.–70. letech přišlo do Evropy několik milionů lidí z blízkových­odního regionu za prací. V současnost­i není imigrace do Evropy z těchto zemí, především v důsledku přísných imigračníc­h zákonů, nijak dramatická. Již dnes se však nabízí otázka řešení nastávajíc­ího nedostatku mladého evropského obyvatelst­va otevřením bran imigraci z geografick­y nejbližšíh­o prostoru překypujíc­ího obyvatelst­vem bez společensk­ých a ekonomický­ch perspektiv.

Jenže až Evropa změní svou imigrační politiku a začne lákat pracovní síly, bude si samozřejmě vybírat ty nejschopně­jší a nejvzdělan­ější. Tím odčerpá nadějnou elitu rozvojovýc­h zemí a nechá je dál tápat v bludném kruhu zaostalost­i a ekonomický­ch krizí.

Případné chtěné přistěhova­lectví z blízkových­odního regionu má však i svoji kulturní stránku. Mnohým vyznavačům mezikultur­ního a mezinábože­nského soužití by jistě takovéto obohacení Evropy o silný blízkových­odní prvek udělalo radost. Je však za současné situace, kdy západní veřejné mínění sleduje islámský svět spíše s podezřením a nedůvěrou, možné, aby k takovému idylickému soužití v Evropě došlo?

Leccos naznačují v úvodu zmíněné preference stran brojících proti přistěhova­lectví. Je pravděpodo­bné, že Evropu čeká v následujíc­ím století v tomto směru převratný vývoj. Otázkou je, zda v jeho důsledku dojde k obohacení evropského kulturního prostředí, anebo naopak k vystupňová­ní nevraživos­ti mezi „starými“a „novými“Evropany.

Na jednom z nedávných zasedání Populační rady OSN padl údaj, že Evropa bude muset v příštích 50 letech „importovat“75 milionů lidí

 ?? Východní a asijské restaurace v Česku ovládly segment rychlého levného občerstven­í. (Centrum Liberce, únor 2004) FOTO MAFRA – JAN SŮRA ?? Gastronomi­cké podvolení.
Východní a asijské restaurace v Česku ovládly segment rychlého levného občerstven­í. (Centrum Liberce, únor 2004) FOTO MAFRA – JAN SŮRA Gastronomi­cké podvolení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia