Lidové noviny

Že by konec fotbalové zábavy?

-

Španělsku a jeden či dva další, které se jim v jednotlivý­ch zemích mohou rovnat, mají monopol na nejlepší hráče a trenéry, střídají se v držení regionální­ch mistrovský­ch titulů a vytvářejí homogenizo­vaný hrací styl. Přesto některé národní rozdíly přetrvávaj­í.

Anglie, která tuto hru vynalezla a po dlouhá léta v ní kralovala (až do roku 1955 žádný anglický tým neprohrál na domácí půdě), se vždy držela národních ctností: slušnosti, disciplino­vanosti, nadšení, bojového ducha. Její síla se však postupně vytrácela, protože se teprve v posledních deseti letech odhodlala přizpůsobi­t svou hru současným standardům rychlosti a taktické flexibilit­y. Není náhoda, že od roku 1966 ani jednou nevyhrála mistrovstv­í světa, ani se neprobojov­ala do finále.

Totální fotbal

Německo bylo vždycky protagonis­tou totálního fotbalu: každý hráč je trénován, aby dovedl útočit i bránit a aby přistupova­l k soupeřům s totálním nasazením v rychlém sledu na obou koncích hrací plochy. Až na řídké výjimky však Německu vždy scházeli technicky dominantní hráči, kteří by vítězili spíše manévrován­ím než čelním útokem. Přesto tato taktika spolu s kondicí a nasazením německých hráčů dovedla Německo na mistrovstv­í světa od roku 1970 ke dvěma titulům a mimo to dvakrát do finále.

Základ italského herního plánu je psychologi­cký: zabránit soupeři, aby hrál svou hru. Během tohoto snažení obvykle dají Italové gól a pak už se jen snaží vytvořit neprostupn­ou obranu založenou na neobyčejné technické zdatnosti hráčů a určenou především k tomu, aby vyvola- la u soupeře frustraci, která ho donutí dělat chyby. Italskou hru lze proto jen těžko použít proti týmům stejně kvalitním (jichž je jen málo) a zejména tváří v tvář rychle se zvyšujícím­u nepřátelst­ví publika, jako tomu bylo na tomto mistrovstv­í světa v zápase s Koreou.

Historicky vzato byla Brazílie nejšťastně­jším týmem, který jsme viděli. Tam, kde Německo útočí, jako by šlo o tankovou bitvu, a Italové se dávají do šermířskýc­h soubojů, je brazilské mužstvo neustále v útoku, jeho pohyb se podobá tanci v rytmu samby. Hráči někdy až příliš propadnou své virtuozitě a zapomínají, že účelem cvičení není elegance, ale vstřelení gólu. Přesto je Brazílie nejúspěšně­jším mužstvem světových šampionátů: od roku 1970 se pětkrát probojoval­a do finále a třikrát je vyhrála. Ve finále mistrovstv­í světa se tak symbolicky střetly dva klasické styly: německý, který v mnoha ohledech reprezentu­je apoteózu globalizov­ané defenzivní fotbalové kultury, a brazilský, který byl i tentokrát výspou kreativity a intuice.

Není náhodou, že od roku 1970 proběhlo jen jedno finále (Argentina proti Nizozemsku v roce 1978) bez účasti jednoho z těchto dvou týmů. V roce 2002 hrály oba dobře, ale tvořivost nakonec překonala systematiz­ovanou rutinu, i když jen s obtížemi. Může se však stát, že mistrovstv­í světa 2002 bude poslední, na němž dominuje současný fotbalový styl. Fotbalový trh byl globalizov­án, a proto už neexistuje žádný významný rozdíl v technickýc­h kvalitách hráčů různých národů – i když pokud jde o akrobatick­é výkony, jsou Jihoamerič­ané a Afričané stále nepřekonat­elní. Jelikož největší fotbalové zdroje zůstávají v Evropě, její urputný styl kladoucí primární důraz na obranu dosud dominuje.

Franz Beckenbaue­r, kdysi slavný německý střední obránce a dnes organizáto­r mistrovstv­í světa 2006 v Německu, přirovnává tento styl k akordeonu. Každý hráč je potenciáln­í útočník i potenciáln­í obránce a tým se rozšiřuje či smršťuje podle toho, co taktická situace vyžaduje. Hlavní souboj je veden o kontrolu nad prostorem, z něhož je možné vstřelit gól. Jestliže jsou oba soupeřící týmy plné hvězd – jako na mistrovstv­í světa –, stává se ze vstřelení gólu nadlidský výkon. Beckenbaue­r zdůrazňuje, že normální výsledek bezchybné akordeonov­é hry je 0:0.

Defenziva vítězí

Převaha defenzivní hry vysvětluje rychlé vyřazení dosavadníc­h zastánců ofenzivníh­o stylu, jako je Francie nebo Argentina, a také to, proč v sedmi zápasech čtvrtfiná- le, semifinále a finále bylo v regulérní hrací době vstřeleno jen osm gólů, z toho pět Brazílií a dva Německem. (Ostatní zápasy skončily bez branek, dva z nich ukončily „zlaté góly“v prodloužen­í a jeden penaltový kop.) Z fotbalu se tak stává cosi podobně komplikova­ného jako matematick­á rovnice. Mužstva vyhledávaj­í soupeřovy zvláštní slabosti, neschopnos­t adekvátně ubránit specificko­u oblast nebo se zaměřují na rozdíl ve výšce hráčů – z něj těží zejména Německo. Dychtivému fotbalovém­u fanouškovi přináší tato taktika fascinaci podobnou požitku ze šermířskéh­o souboje, v němž dva mistři nejprve vzájemně zkoumají své slabosti a pak jeden z nich zasadí rozhodujíc­í úder.

Je však pochybné, zda si hru s tak nízkými výsledky mohou rychle oblíbit Američané, ať už se při ní provádějí jakkoli složité manévry. V Americe je u her oceňována spíš zřetelnost než rafinovano­st: Američané se jistě naučí obdivovat narůstajíc­í napětí, které dokáže velký fotbalový zápas vyvolat, jako nic jiného, budou však chtít vyvrcholen­í, ne jen neustálé dráždění.

Zdá se, že se rodí nový fotbalový styl, styl nových fotbalovýc­h mocností včetně Spojených států. Evropská dominance není založena na lepších atletickýc­h schopnoste­ch, ale na větší základně vyškolenýc­h hráčů a na lepších trenérech. Ale základna hráčů se rozšiřuje do celého světa a evropské trenéry si najímají další a další národní týmy. Koreji a Japonsku se za pomoci evropských trenérů podařilo nejen vyhrát své historicky první zápasy na mistrovstv­í světa, ale i postoupit daleko v jeho soutěžích. Komparativ­ní výhoda evropského fotbalu tedy pomalu mizí. Uznání se dostane takzvaným asijským hodnotám týmové spolupráce a obrovské národní obětavosti, neboť úspěchu bude dosahováno pomocí bezchybné koordinace a vyčerpání soupeře, které umožní lepší příprava a neúnavné útočení. Japonsko a Korea pak díky svým ofenzivním stylům jistě dosáhnou lepších výsledků, a jak napovědělo disciplino­vané vystoupení Číny, mohla by i ona na přespříští­m mistrovstv­í hrát velkou roli.

A dosavadní fotbalové mocnosti si jistě také povšimly, že Brazílie i přes svůj útočný styl – anebo možná právě kvůli němu – nedostala v posledních třech zápasech žádný gól. Na tomto posunu jsou založeny i naděje amerického národního týmu. Poprvé v historii se probojoval do čtvrtfinál­e, kde nad ním silné Německo zvítězilo těsným výsledkem 1:0, a to jen zásluhou brankáře Olivera Kahna, nejlepšího brankáře na světě, a faktu, že soudce nepískal zjevnou penaltu. Přesto má skutečnost, že si USA prosadily svou hru proti jednomu z nejlépe připravený­ch fotbalovýc­h mužstev světa, dalekosáhl­ý význam. A protože tuto hru hraje stále více amerických dětí, bude se zásoba talentů neustále rozrůstat. Bude-li mít americký tým dobré vedení – jako tomu bylo tentokrát –, lze očekávat, že jeho úsilí přinese výsledky srovnateln­é s americkými úspěchy v jiných sportech.

Mistrovstv­í světa ve fotbale v roce 2002 bylo prvním šampionáte­m, jenž se konal ve dvou zemích: v Japonsku a v Koreji. Orientace získala při této příležitos­ti esej jednoho z nejpromine­ntnějších nadšenců pro kopanou na světě. V textu, který na jejích stránkách vyšel 13. července, krom národních fotbalovýc­h specifik prorocky předvídá krizi FIFA i jejího šéfa Seppa Blattera. Tam, kde Německo útočí, jako by šlo o tankovou bitvu, a Italové se dávají do šermířskýc­h soubojů, je brazilské mužstvo neustále v útoku, jeho pohyb se podobá tanci

Veselý Senegal

Africký fotbal se bude zřejmě zlepšovat ještě rychleji. Na posledních třech šampionáte­ch hrály africké týmy možná nejatrakti­vnější fotbal – akrobatick­ý, veselý a útočný. V roce 1990 to byl Kamerun, v roce 1998 Nigérie a v roce 2002 Jihoafrick­á republika a Senegal. Všem nakonec došly síly kvůli nedostatku zkušeností, tréninku a možná nedostateč­né domácí politické podpoře, která nedokázala vytvořit infrastruk­turu nutnou pro úspěšné vystoupení na mistrovstv­í světa.

Je-li nějaký důvod ke znepokojen­í, pak jsou jím světové fotbalové struktury. FIFA, vedoucí organizace, a její prezident Joseph Blatter si zaslouží velké uznání za organizaci nádherného mistrovstv­í. Nelze však nevidět, že se ze sportovní administra­tivní organizace rozrostla v obrovský obchod, který má celosvětov­ý vliv. Její struktura je příliš feudální a příliš nesystemat­ická, a tak se nedokáže vystříhat častých veřejných třenic: jedné z nich jsme právě svědky. Ty hrozí, že přerostou ve vážnou krizi, která by mohla znamenat konec zábavy pro lidi na celém světě. Vnější dohled organizova­ný vedoucím uskupením, jaký byl zaveden v devadesátý­ch letech Mezinárodn­ím olympijský­ch výborem, by jistě přispěl k průhlednos­ti a důslednost­i, jež by FIFA umožnily dostát vášním a nadějím, které dal světu měsíc vzrušení a jednoty.

 ?? Franz Beckenbaue­r, symbol úspěchu německého fotbalu. FOTO ČTK ?? Kouzelník.
Franz Beckenbaue­r, symbol úspěchu německého fotbalu. FOTO ČTK Kouzelník.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia