Lidové noviny

Objevení skutečného pokladu

Na hradě a zámku v Bečově nad Teplou.

-

Vzácným pokladem je relikviář sv. Maura, skříňka ze zlaceného stříbra a mědi se složitou figurální výzdobou, cennými smalty a asi pěti sty drahými kameny. Byl vyroben na zakázku benediktin­ského kláštera ve Florennes na území dnešní Belgie někdy během 13. století. Dnes je hned po korunovačn­ích klenotech českých králů považovaný za druhý nejcennějš­í umělecký předmět v České republice a na zámku v Bečově nad Teplou jemu po zásluze věnováno celé patro. Vrcholem okruhu je samozřejmě prohlídka samotného originálu, vystavenéh­o ve speciální trezorové místnosti. Poslední šanci vidět ho v roce 2017 nebo stihnout první prohlídku v roce 2018 máte právě teď: silvestrov­ské prohlídky relikviáře v neděli 31. prosince a novoroční prohlídky v pondělí 1. ledna začínají vždy ve 13 a 14 hodin.

Bečov nad Teplou, který se společně s malebným historický­m městečkem zuby nehty drží na vysoké skále nad údolím říčky Teplá, je zároveň hrad i zámek. Hrad je gotický, ale od 17. století byl využíván pouze jako hospodářsk­á budova a roli reprezenta­čního sídla převzal pozdně barokní zámek s terasovými zahradami, bazénky a fontánami. K nejstarším částem hradu patří renesanční palác a gotická kaple Navštívení Panny Marie. Právě pod její podlahou se relikviář několik desítek let ukrýval – ale jak se vlastně na tak podivné místo dostal?

Beaufort-Spontinové koupili bečovské panství v roce 1813 a zhruba o dvacet let později získali od církve relikviář svatého Maura; stál je 2500 franků. Protože byl poškozený, nechali jej vzápětí opravit (což je stálo víc než samotná koupě, ale ne zase o tolik) a v roce 1888 vzácný předmět zapůjčili na výstavu v Bruselu. O rok později přicestova­l relikviář do Bečova nad Teplou. Se sídlem měli majitelé velké plány, ale chyběly jim na ně peníze. Ze zamýšlené romantické přestavby středověké­ho hradu a jeho propojení s barokním zámkem nakonec sešlo a z projektu, který vypracoval renomovaný architekt Josef Zítek – mimo jiné autor návrhu pražského Národního divadla nebo Mlýnské kolonády v Karlových Varech –, se nakonec uskutečnil­y jen úpravy zámecké kaple sv. Petra. Protože za druhé světové války členové rodiny Beaufort-Spontin kolaborova­li s nacisty, po vy- dání Benešových dekretů museli republiku opustit; ještě předtím ale stačili relikviář ukrýt pod podlahu hradní kaple a jeho tajemství si odvezli s sebou.

Objevení relikviáře patří k nejkuriózn­ějším případům bývalé českoslove­nské kriminálky. Vše začalo v červenci 1984, kdy obchodník z USA Danny Douglas nabídl Českoslove­nsku půl milionu dolarů za cosi, o čem nikdo nic nevěděl. Prozradil toho málo: že jde o předmět nedozírné historické hodnoty ze 13. století, že úřady o jeho existenci vůbec netuší (a tudíž ho nebudou postrádat), že byl ukryt na konci 2. světové války na místě, které leží přibližně 100 až 150 kilometrů od Norimberku, že k jeho vyzvednutí nebude potřeba žádná speciální technika a že poputuje do sbírek soukromého sběratele. Víc neprozradi­l.

Českoslove­nsku se obchod vcelku zamlouval, dolary byly v té době nedostatko­vé zboží. Jenže se objevilo podezření, že by předmět mohl pocházet z trestné činnosti, a tak byli k vyjednáván­í přizváni kriminalis­té. Zadání jejich úkolu znělo jako z pohádky: jděte tam, nevíme kam, hledejte něco, nevíme co. Důležitá byla zmínka o Norimberku, a tak kriminalis­té zabodli do mapy kružítko a zúžili okruh pátrání na okresy na západě Čech. V centru pozornosti se ocitly především hrady, zámky a kláštery. Do hledáčku se dostaly tři rody: Beaufort-Spontinové, Mensdorff-Pouillyové a Metternich­ové. Jenže se zdálo, že nikomu nic nechybí. Prohledává­ní hradu a zámku Bečov nad Teplou přišlo na řadu v listopadu 1985. V gotické kapli detektor kovu ožil – pak už stačilo rozebrat podlahu, odstranit suť a relikviář svatého Maura se opět objevil na světě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia