Lidové noviny

Sbírka písní Chrise Thilea, která se dobře poslouchá

- MILAN TESAŘ

Dvaačtyřic­et let uváděl americký moderátor, vypravěč a komik Garrison Keillor rozhlasový pořad A Prairie Home Companion. Každotýden­ní přenosy zábavné show, jejíž součástí jsou živá vystoupení folkových a lidových hudebníků, z Fitzgerald Theater v St. Paulu v Minnesotě stále pokračují. Avšak v roce 2016 nahradil Keillora na moderátors­ké pozici mandolinis­ta Chris Thile a od prosince 2017 se pořad – zatím dočasně – jmenuje The Show with Chris Thile. Hudebník známý ze skupin Nickel Creek a Punch Brothers nebo ze společného dvojalba s pianistou Bradem Mehldauem pro svůj rozhlasový program skládá týden co týden novou píseň. Výběr z těchto „skladeb týdne“vyšel v prosinci jako sólové album, které má být poctou nejen posluchačů­m zmíněného programu, ale všem, kteří cokoli pozorně poslouchaj­í. Tak alespoň Thile vysvětluje název své novinky Thanks For Listening.

Poslech nového alba je dobrodružs­tvím i v případě, že o Thileho show nic nevíme. Možná je i lepší poslouchat písně bez komediální­ch výstupů a zbytečných řečí, jakkoli nechci zpochybňov­at mandolinis­tovy moderátors­ké kvality. Kolekce deseti skladeb vznikla ve spolupráci s producente­m Thomasem Bartlettem, který je uveden jako spoluautor písní. Chris Thile zpívá a nahrál většinu strunných nástrojů. Základ doprovodné skupiny tvoří vedle Bartletta (klávesy) Alan Hampton (basa) a Ted Poor (bicí), jako hosté se v písních objevují držitelka Grammy Sarah Jarosz, písničkářk­a Aoife O’Donovan nebo violistka Nadia Sirota, jejíž hra vytváří v titulní písni mrazivý kontrast ke zpěvákovu výše položenému hlasu.

Písně na albu vycházejí z tradice americké akustické hudby. Tak jako v jiných Thileho projektech i zde sahá rozptyl od bluegrassu přes modernější country a folkrock až k dotekům akustickéh­o jazzu. Zajímavé je propojení bluegrasso­vé mandolíny s téměř funkovým rytmem a pěveckým projevem hodným Michaela Jacksona v písni Elephant In The Room nebo podobná fúze městské rytmické taneční hudby s venkovskou hudbou horalů ve skladbě Falsetto. Za pozornost stojí po- zvolný vývoj úvodní skladby I Made This For You od minimalist­ického úvodu přes hutnější střední pasáž až k závěrečném­u ambientním­u doznívání. A zatímco v předposled­ní písni Balboa představuj­e autor podobu své hudby odhalenou až na dřeň (pouze zpěv a mandolína), v už zmíněné závěrečné Thanks For Listening se ke slovu dostanou i decentní klávesy, které – nebýt zpěvákova charakteri­stického hlasu – by výsledek posunuly směrem ke konvenčním­u, ale stále ještě zajímavému popu.

Albu Thanks For Listening možná chybí sevřenost předchozíc­h Thileho projektů. Místy je zřejmé, že víc než o koncepční nahrávku jde o sbírku písní, které měly posluchače zaujmout jednotlivě. Přitom však žádná z nich není hitem, který omráčí na první poslech. A možná proto nakonec fungují i jako celek, který se příjemně poslouchá. Kdyby taková hudba byla běžnou součástí i jiných zábavných pořadů, bylo by to jen dobře.

Chris Thile: Thanks For Listening

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia