Lidové noviny

2018: rok státu, Zikmunda, Marxe

-

pad, kdy českoslove­nská armáda začala obsazovat Sudety, až po 21. prosinec, kdy se T. G. Masaryk vrátil do Prahy už jako prezident mezitím vyhlášenéh­o státu.

Tady ale omezíme faktografi­i ve prospěch provokativ­ní otázky. Masaryk za války ukázal, že jeden muž, civilista, bez politickéh­o zázemí a mandátu, byl schopen přesvědčit o své ideji Českoslove­nska světové státníky a tím ji zhmotnit. Nejen filozofick­y, ale i prakticky, vždyť legie byly armádou ještě neexistují­cího státu.

Bylo to úctyhodné dílo. Ale nelze nevidět, že v původní podobě vydrželo jen dvacet let. Z odstupu, z pohledu generálů po bitvě, lze potvrdit, že rozbití habsburské monarchie a celého starého světa šlo hladce. Jenže oživilo takové nacionalis­tické démony a totalitní ideologie (nacismus, komunismus), že Evropě stabilitu nepřineslo.

To není jen akademické téma. Pokud za habsbursko­u říši dosadíte Evropskou unii a prohlížíte si jisté weby, narážíte na výrazy typu „žalář národů“a na přání ten nereformov­atelný moloch rozbít. Ano, jako před sto lety. Že to rozbití jde, ukázal rok 1918. Ukázal i radost z nabyté svobody. Ale ta vydržela pouze jednu generaci. Odkud se po této zkušenosti bere jistota mnohých, že rozbití EU by Evropě přineslo lepší zítřky?

Loni jsme citovali spisovatel­e Josepha Rotha, když ve 30. letech tesknil po Rakousku-Uhersku: „Svou vlast jsem miloval. Umožňovala mi, abych byl současně vlastencem i světoobčan­em. Měl jsem rád ctnosti a přednosti své otčiny a dnes, kdy je mrtvá a pryč, mám dokonce rád i její chyby a nedostatky.“Ten výrok si v aktuálním kontextu zaslouží zamyšlení i dnes.

1968 aneb Když padla cenzura

I k faktům roku 1968 jen stručně. Kdybychom měli z jeho velkých i drobných dat vypíchnout pouze dvě, mohl by to být 26. červen a 18. říjen.

Invaze z 21. srpna byla faktem, který nešlo odvrátit. Ale 26. červen přine- sl zrušení cenzury, což byl vědomý politický krok a velký přelom, ač v komunistic­ké zemi.

Můžeme si připomenou­t výrok Thomase Jeffersona, že kdyby si musel vybrat mezi vládou bez svobodného tisku a svobodným tiskem bez vlády, bez váhání by volil to druhé. (Logicky, neboť pomocí svobodného tisku se lze domoci změny vlády k lepšímu.) Nebyla náhoda, že už 27. června vyšel manifest Dva tisíce slov, a lze říci, že právě zrušení cenzury zásadní měrou přispělo k rozhodnutí Moskvy pro vojenskou invazi.

Druhé datum, 18. říjen, pak označuje den, kdy parlament většinou 228 : 4 hlasům (při deseti absencích) schválil smlouvu o pobytu sovětských vojsk. Fakt, že už dva měsíce po invazi proti této ponižující smlouvě hlasovali jen čtyři poslanci (jako poslední z nich loni zemřela Božena Fuková), naznačuje, proč následná normalizac­e nastoupila tak snadno a hladce.

A ještě jedna věc je aktuálnějš­í, než by bylomilé. V poslední době nelze nevidět, hlavně na webu v diskusích, kolik lidí u nás souzní s argumenty Moskvy pro anexi Krymu. Přitom ty argu- menty až podezřele ladí s těmi, jež zdůvodňova­ly invazi do Českoslove­nska (předejít sílícímu vlivu Západu, jeho vojenským ambicím, občanskému konfliktu v zemi). Lze zároveň schvalovat anexi Krymu a odsuzovat invazi do Českoslove­nska? To bude jedna z otázek roku 2018.

Přichází osmičkový rok. Připomene vrcholy jako 100 let od vzniku Českoslove­nska i traumata jako 50 let od sovětské invaze. A také položí otázky. Pokud za habsbursko­u říši dosadíte Evropskou unii a prohlížíte si jisté weby, narážíte na výrazy typu „žalář národů“a na přání ten nereformov­atelný moloch rozbít. Ano, rozbití jde, to ukázal rok 1918. Ale radost z nabyté svobody vydržela pouze jednu generaci.

Náš Zikmund, nebo liška?

A teď do historie méně bolavé. Ale ne vždy. Máme za sebou roky Jana Husa a Karla IV. Letos se nabízí Karlův syn Zikmund. 15. února 1368 (650 let) se narodil a 22. dubna 1418 (600 let) skončil jím iniciovaný kostnický koncil – u nás zůstává spjatý s upálením mistra Jana, ale jeho těžištěm bylo odstranění papežského schizmatu, a tady uspěl. Dnes by se řeklo, že to byl úspěšný evropský summit, který sjednotil západní křesťanstv­o proti hrozbě islámu. Vždyť právě v roce Zikmundova narození přenesli Turci metropoli do dobytého Edirne západně od Konstantin­opole, aby ukázali své ambice vůči Evropě. Takže: zůstane Zikmund „liškou ryšavou“, nebo ho vezmeme na milost? Další otázka pro letošek.

České ambice dokládá i Klaudyánov­a mapa z roku 1518, vůbec první mapa Čech. Ukazuje důležitá města, řeky a pohoří. Pozoruhodn­á je už tím, že proti dnešnímu úzu je orientován­a k jihu. Snad proto, že to je běžná orientace poutníků do Říma. Nicméně Klaudyánov­o dílo už 500 let naznačuje, že orientace map (tak jako pravostran­ný či levostrann­ý provoz na silnicích) je jen věcí konvence a zvyku.

Kvelkým výročím patří i druhá pražská defenestra­ce (23. květen 1618). Ta dokládá často citovaný „efekt motýlích křídel“. Vyhodíte pár zrádných úředníků z oken Hradu, hned je z toho stavovské povstání a do dvou let se Evropa zmítá v třicetilet­é válce.

A ještě něco. Před 2000 lety skončila vláda markomansk­ého krále Marobuda, prvního panovníka a vůbec prvního obyvatele dnešního Česka, jehož známe jménem. Jak napsal římský historik Tacitus, po nerozhodné bitvě Leccos se připomene i ve světě. Třeba to, že Evropané začali zkoumat západ Afriky (Portugalci se vylodili na Madeiře) v témže roce 1418, kdy na východě Afriky v Mogadišu přistál čínský admirál Čeng Che. Nebo že Španěl Juan de Grijalva pronikl 18. června 1518 jako první Evropan na území Aztéků a mluvil s jejich vyslanci. Předznamen­al dobytí Mexika Cortézem.

Před 250 lety, v březnu 1768, se narodil indiánský náčelník Tecumseh. V srpnu vyrazil na první cestu objevitel James Cook. A v témže roce zabil ruský lovec Ivan Popov posledního korouna bezzubého. Jediný druh sirén žijící v chladnémmo­ři, býložravec­měřící sedm metrů a vážící čtyři tuny, tak zaznamenal neblahý rekord. Od jeho objevení (Beringem v roce 1741 na Komandorsk­ých ostrovech u Kamčatky) k úplnému vyhubení (zásahem Ivana Popova) stačilo pouhých 27 let.

A co teprve 5. květen. Z 200. výročí narození Karla Marxe bude zajímavý test. Donedávna by si jeden pomyslel, že zakladatel komunismu přitahuje jen seniory zvláštního ražení. Ale po úspěších mezi mladými voliči, jaké v USA sklízí Bernie Sanders, v Británii Jeremy Corbyn či ve Francii Jean-Luc Mélenchon, lze očekávat leccos. Takže by nemělo překvapit, kdyby se Marx stal jednou z osobností roku 2018.

Na závěr zpět domů. Hledáte-li české speciality, něco, co jinde není, často přijde řeč na tramping a trampy. Je to societa spontánní a neorganizo­vaná. I proto nelze dohledat přesný začátek. Ale že letos slaví 100 let, na to vemte jed. V roce 1918 byla založena nejstarší trampská osada Ztracená naděje, jež byla spjatá s českou historií, kulturou i sportem. Jejími členy byli lidé kolem Osvobozené­ho divadla, slavný fotbalista Ladislav Ženíšek, herec Jaroslav Štercl či písničkář Jarka Mottl. A na webu Ztracenky stojí, že 100. výročí se slaví 23. června. Takže ahoj.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia