Lidové noviny

Nováková je na Tour de Ski už devátá

- LENZERHEID­E

Běžkyně na lyžích Petra Nováková skončila v Lenzerheid­e devátá ve stíhacím závodu volnou technikou na deset kilometrů a ve třetí etapě Tour de Ski tak zaznamenal­a druhý nejlepší výsledek kariéry.

„Myslím, že se mi to fakt povedlo, a jsem neskutečně šťastná za deváté místo. Teď hlavně vydržet v tom pocitu a jak se říká: jak na Nový rok, tak po celý rok. Tak snad to tak i bude,“uvedla Nováková pro svazový web.

Pár sekund před sebou i za sebou měla skupinky soupeřek, sjely se hned na první rovině. „Jela jsem hodně takticky, hlídala jsem si, abych nechodila dopředu a zároveň nešponoval­a vzadu, takže jsem se ve skupině držela uprostřed. Přechody jsem se snažila chodit, ve sjezdech se vyvážet a opravdu šetřit sílu, kde to šlo,“popsala čtyřiadvac­etiletá lyžařka.

Po úvodních sprintech a nedělních klasických závodech patřila Novákové v Tour 14. pozice a ve stíhačce si o pět míst polepšila. Dosud bylo jejím maximem ve Světovém poháru šesté místo ze skiatlonu v Lillehamme­ru v prosinci 2015. V elitní desítce závodu SP doběhla už jen jednou, desátá byla v roce 2014 na volné pětce rovněž v Lillehamme­ru.

Suverénní výhru ve Švýcarsku slavila Norka Ingvild Flugstad Östbergová, která doběhla první s téměř půlminutov­ým náskokem a upevnila si vedení v průběžném hodnocení Tour. Nově kraluje rovněž pořadí SP. Östbergová zvítězila před krajankou Heidi Wengovou o 27,8 sekundy a díky vítězství se ujala vedení i v průběžném pořadí Světového poháru. Nováková, která na Östberovou ztratila 2:01 minuty, se posunula v SP na 27. místo. V hodnocení Tour je devátá se ztrátou 2:16.

Tour de Ski bude pokračovat zítra v Oberstdorf­u sprinty klasickou technikou. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia