Lidové noviny

Putin zahájil operaci kryptorubl

Zavedením digitální měny Rusové vzdorují sankcím a dokazují světu, že s ním drží krok

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Rusko bude mít vlastní kryptoměnu. Nápad, o němž se v ekonomický­ch kruzích diskutoval­o celý loňský rok, nyní posvětil prezident Vladimir Putin. Jmenovat se bude kryptorubl a nad jeho stvořením už bádá speciální pracovní skupina.

Nezávislí ekonomové vidí za snahou Kremlu rychle zavést rus- kou digitální valutu pokus obejít mezinárodn­í sankce, jež USA chtějí začátkem února zpřísnit. Nejde však jen o nástroj proti sankcím.

Putin, který ještě loni v létě vyzýval k opatření proti digitálním měnám, si nyní chce vylepšit ekonomické renomé před březnovými prezidents­kými volbami. Ukázat lidem, že je moderním vládcem, jenž dokáže předehnat i Američany. I proto vládní listy popisují kryptorubl jako zbraň proti korupci, což je velké téma voleb. Doposud patřilo největšímu oponentovi Putina Alexeji Navalnému.

V neposlední řadě je kryptorubl prezentová­n Kremlem jako lepší, čestnější a transparen­tnější než bitcoin, z něhož mají podle ruských vládních médií užitek jen západní spekulanti. Z kryptorubl­u prý bude mít užitek celé Rusko.

Kryptorubl by měl být podle prohlášení ústřední banky Ruska jedinou legalizova­nou digitální měnou na území Ruska. Jak chce vláda zakázat například bitcoin, se neví, ale podle expertů to nelze dokonce ani v případě, že by stát zavedl trvalou kontrolu nad internetov­ýmimédii a sítěmi. Nezdařilo se to ani Číně, jež se před časem o podobný zákaz snažila. Pokračován­í na straně 7 Poznámku čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia