Lidové noviny

Policie šetří Kovarčíkov­u firmu

- MARTIN SHABU

Od památného projevu, v němž ohlásil Václav Klaus kontroverz­ní amnestii, která se dotkla řady citlivých kauz spojených s kriminalit­ou bílých límečků, uběhlo pět let. Jak zjistily LN, policie stále šetří záhadné švýcarské konto, ke kterému měl přístup Klausův zesnulý přítel Peter Kovarčík.

PRAHA Původně se policie zabývala podezřením, že za amnestii kdosi zaplatil lidem v okolí Hradu. Díky článku dvě amnestie bylo zastaveno trestní stíhání, které trvalo k 1. lednu 2013 déle než osm let, což se dotklo řady složitých hospodářsk­ých kauz.

Upozornil na to už před třemi lety Nadační fond proti korupci. Jeho tehdejší ředitel Petr Soukenka popsal, že Klausův přítel Peter Kovarčík má přístup ke kontu ve švýcarské bance Credit Suisse. Na účet vedený na firmu Pendlehill Marketing Ltd. byly převáděny peníze z Kovarčíkov­y společnost­i Czech Teleaxis. Celkem mělo být na účtu 25 milionů eur (asi 600 milionů korun). Část z nich měla údajně pocházet z úplatků kolem amnestie. To ostatně Soukenka vypověděl i na české policii.

Toto podezření ale policisté neprokázal­i. Při podrobném zkoumání finančních operací však podle zjištění LN narazili na něco jiného. Nově šetří, zda se Kovarčíkův Teleaxis nevyhýbal placení daní.

„Trestní řízení probíhá. Bližší informace nebudeme poskytovat,“napsala LN Štěpánka Zenklová, mluvčí Městského státního zastupitel­ství v Praze, jehož žalobci mají nyní kauzu na starosti. Původně ale případ švýcarskéh­o konta se stovkami milionů dozorovalo Vrchní státní zastupitel­ství v Praze.

„S ohledem na zásadní změnu důkazní situace o nové skutečnost­i však byla věc před časem postoupena Městskému státnímu zastupitel­ství v Praze, protože k dalšímu prověřován­í již nebylo Vrchní státní zastupitel­ství v Praze věcně příslušné,“napsal LN vrchní žalobce Boris Havel.

Důvodem pro přesun spisu byly informace ze Švýcarska. Tamní justice potvrdila existenci účtu. Lišily se však další podstat- né detaily okolo plateb. Pro podezření z daňového úniku byla proto kauza postoupena kolegům na městském státním zastupitel­ství.

„Peníze tam nějaké byly. Chodily tam často peníze z kšeftů v ČR. Sedělo i to, že ke kontu měl přístup Kovarčík. Další věci ale neseděly,“řekl LN důvěryhodn­ý zdroj obeznámený s případem.

V prezidento­vě stínu

Policii by jistě zajímalo vysvětlení samotného Kovarčíka. To ale už nezískají, protože před dvěma roky v 61 letech náhle zemřel. A to jen měsíc poté, co na policii vypovídal šéf nadačního fondu Soukenka. Později policie potvrdila, že zemřel bez cizího zavinění.

Kovarčík patřil mezi lidi, kteří se od 90. let pohybovali v okolí tehdejšího premiéra Václava Klause. Legendární jsou snímky obou mužů z tenisového turnaje Škoda Czech Open na pražské Štvanici. Byl také spojován s ODS.

Svůj vztah s Klausem popsal před čtyřmi lety pro web Česká pozice těmito slovy: „Známe se od revoluce, kdy jsme se seznámili a potykali si. Spřátelili jsme se, i s paní Livií. Je to naprosto osob- ní a soukromý vztah. Když s ním jdu na oběd, na večeři nebo na výlet, povídáme si o různých věcech. Neradím mu, jen když se mě zeptá, řeknu mu svůj názor.“

„Politika je můj koníček“

Kovarčíkov­y fotografie plnily i stránky bulváru. A to zejména kvůli vztahu s herečkou Kateřinou Brožovou.

Před svou smrtí se podílel na přípravě celovečern­ího filmu o prvorepubl­ikové hvězdě Lídě Baarové. Měl za sebou i spolupráci na muzikálu Mamma Mia.

Kromě zájmu o film vynikal i organizová­ním sportovníc­h akcí, a to zejména tenisových a golfových turnajů.

Mnoho akcí sponzorova­ly polostátní firmy. I díky tomu se seznámil s množstvím klíčových lidí z byznysu. „Znám většinu generálníc­h ředitelů ve velkých státních firmách v Česku. Mám názor na to, kdo a jak co umí, kdo krade, kdo nikoliv,“prohlásil například.

Svůj zájem o politiku vysvětlova­l takto: „Každý o mně ví, že jako event manager považuji politiku za jakýsi ‚event‘. Politika je můj koníček, baví mě.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia