Lidové noviny

Spor o vládu pomáhá Zemanovi v „nekampani“

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Kampaň sice současná hlava státu nevede, přesto ho bude před prvním kolem prezidents­ké volby všude plno. Miloš Zeman se chystá 10. ledna vystoupit ve sněmovně, která bude následně hlasovat o důvěře menšinové jednobarev­né vládě Andreje Babiše (ANO). Babiš zároveň včera po tradičním novoročním obědě v Lánech řekl, že oznámí, koho bude podporovat, na tiskové konferenci o den později – tedy den předtím, než se otevřou volební místnosti.

Koho Babiš podpoří, zatím není jasné. Nejpravděp­odobněji ale půjde právě o Zemana. Babiš a prezident platí za spojence už delší čas. Zeman Babiše pověřil sestavením vlády i přes to, že neměl (a stále nemá) vyjednanou důvěru pro svůj kabinet. A od prezidenta získá současný premiér i další pokus na sestavení nového kabinetu. Zeman se také Babiše zastal v kauze Čapí hnízdo.

U hnutí ANO se zase dlouho očekávalo, že by mohlo do boje o Hrad vyslat současného ministra zahraničí Martina Stropnické­ho, nakonec ale nepostavil­o do souboje nikoho, což si mnozí vykládali jako úlitbu Zemanovi – nebude mít v souboji dalšího silného protikandi­dáta.

Babiš řešil s prezidente­m u polévky s játrovými knedlíčky a svíčkové mimo jiné hlasování o důvěře vládě příští týden. „Pan prezident vtipkoval, že desátého přijde do sněmovny a požádá ji, aby naší vládě vyslovila nedůvěru. Konkrétní nebyl, pochopil jsem to tak, že se bude snažit iniciovat další jednání, vyzval mě, abych jednal aktivně,“řekl Babiš.

Premiér zatím pro svou vládu nemá dojednanou podporu, dá se tak očekávat, že důvěru nedostane a povládne v demisi. Bude tak pravděpodo­bně jednat o koalici.

 ?? U prezidents­kého páru se Monika Babišová, která doprovodil­a do Lán svého chotě, podepsala do pamětní knihy FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Během návštěvy
U prezidents­kého páru se Monika Babišová, která doprovodil­a do Lán svého chotě, podepsala do pamětní knihy FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Během návštěvy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia