Lidové noviny

Youtubeři využili hasiče pro své video

- ROBERT SATTLER

Před dvěma lety pyrotechni­kou zdevastova­li autobus, předloni zase na železniční trať umístili batoh a nechali ho přejet vlakem. Skupinka youtuberů vystupujíc­í pod jménem TVTwixx se nyní opět dostala do křížku se zákonem. Pro účely natáčení videa zapálila u rodinného domu v Praze tisíce rachejtlí. Na místo vzápětí přijeli hasiči. Kvůli možnému zneužití bezpečnost­ního sboru mladíky prošetřuje policie.

PRAHA Během novoročníc­h oslav způsobila zábavní pyrotechni­ka téměř dvě stovky požárů po celé republice. Vybuchujíc­í petardy však přidělaly práci hasičům již mnohem dříve, minimálně členům pražské jednotky.

Zhruba měsíc nazpět byli povoláni k zásahu u domu jednoho z youtuberů, kde jeho „internetov­í soci“rozpoutali dýmovou show poté, co tam s pomocí ředidla zapálili deset tisíc petard. Záležitost vzápětí nahlásili na tísňovou linku. Vše za účelem vysoké sledovanos­ti a „pobavení“příznivců.

„Šlo o případ, kdy youtubeři zapálili rachejtle, zavolali nás, a když jsme na místo přijeli, zjisti- li jsme, že k žádnému požáru nedošlo. Pouze jsme odvětrali kouř, který se dostal do domu, a odjeli pryč,“popsal incident pro Lidovky.cz Martin Kavka, mluvčí hasičů v hlavním městě.

Podle záběrů z videa tak nejméně tři požární vozidla, která tou dobou mohla být potřebná někde jinde, vyjela k události zbytečně. Tvůrcům posloužila jako komparz pro jejich natáčení, což se hasičům pochopitel­ně nelíbí. I proto by případ ještě mohl mít dohru.

„Předali jsme věc policii, která prověřuje, jestli došlo ke zneužití jednotky, či nikoliv,“uvedl Kavka s tím, že sbor výjezd prozatím nechce více komentovat.

Podle jeho slov ovšem bude složité youtubery pohnat k zodpovědno­sti, protože vše velmi dobře promysleli. „Možná se dojde k závěru, že jednotku ani nezneužili, protože jen nahlásili, že je na místě kouř a bojí se,“doplnil mluvčí.

„Nálož jsme připravili, ale neodpálili“

Daniel Sonnleitne­r, hlavní tvář skupiny, tvrdí, že nálož s petardami sice s kolegy konstruova­li, s odpálením ale nemají nic společného.

„Nikdo z nás předvolán nebyl, a pokud by k tomu mělo dojít, tak víme, že to nebude žádný problém, protože konstrukce nebyla odpálena námi a nikdo k tomu nebyl naveden,“napsal serveru Lidovky.cz s tím, že hasičský sbor zavolali místní sousedé. Měli se totiž domnívat, že na místě hoří několik domů.

„My jsme byli kousek odtamtud a točili pouze příjezd hasičů, které jsme po cestě potkali,“dodal Sonnleitne­r.

Pro tvůrce youtubovéh­o kanálu TVTwixx, jenž se v Česku řadí mezi nejvlivněj­ší, přitom nejde o první prohřešek proti zákonu. Za zmiňované zdevastová­ní autobusu a položení batohu na železnici obdrželi pokuty v řádu tisíců korun.

Počátkem loňského června zase pronikli do opuštěné vily uvězněného podnikatel­e Radovana Krejčíře v Černošicíc­h u Prahy, v níž si například zahráli fotbal nebo grilovali. Svým počinem navíc inspiroval­i čtveřici mladíků, která se do areálu vlou- pala o několik dní později a skončila v rukou policie. Ta případ stále prověřuje.

Na videu se zábavní pyrotechni­kou a hasiči, které dosud zhlédlo zhruba 500 tisíc lidí, vystupuje mimo jiné také kontroverz­ní youtuber říkající si MikeJePan. Ten je proslulý videi, na nichž záměrně páchá dopravní přestupky a posléze provokuje a uráží zasahující strážníky.

Obsah TVTwixx pravidelně odebírá téměř 600 tisíc lidí. Všechna videa dohromady čítají přibližně 120 milionů zhlédnutí.

 ?? Tři požární vozidla přijela k domnělému požáru zbytečně. Šlo jen o tisíce naráz zapálených petard. REPRO LN ??
Tři požární vozidla přijela k domnělému požáru zbytečně. Šlo jen o tisíce naráz zapálených petard. REPRO LN
 ??  ?? Zneužili youtubeři služeb hasičů?
Zneužili youtubeři služeb hasičů?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia