Lidové noviny

Kimova olivová ratolest? Jen trik

- MARTIN HAMPEJS

SOUL/PRAHA „Měli bychom oteplit zmrazené vztahy mezi Severem a Jihem a zkrášlit tím tento významný rok. Rok, který bude v historii našeho národa zaznamenán jako výjimečný,“uvedl překvapivě ve svém novoročním projevu severokore­jský diktátor Kim Čong-un. „Sever a Jih musí spolupraco­vat, aby zmenšily napětí, a musí spolupraco­vat jako lidé se společným dědictvím, aby nalezli mír a stabilitu,“dodal.

Výroky, které padly v projevu hlavy KLDR, zarazily jak politiky, tak analytiky. Kim Čong-un dokonce uvedl, že zvažuje vyslání severokore­jské delegace na olympijské hry, které se budou odehrávat mezi 9. a 25. únorem v jihokorejs­kém Pchjongčch­angu.

Reakce jihokorejs­kých představit­elů na sebe nenechala dlouho čekat. Prezident Mun Če-in dva dny po proslovu Kim Čong-una nabídl KLDR jednání na vysoké úrovni, která by se měla uskutečnit 9. ledna v pohraniční vesnici Pchanmundž­om.

Podle ministra pro sjednocení Čo Mjong-kjona během jednání pravděpodo­bně dojde vedle severokore­jské účasti na olympiádě i na další témata, jako je denukleari­zace Korejského poloostrov­a.

Zasáhneme USA kdekoliv, varuje Pchjongjan­g

Co však vede severokore­jského diktátora k nabídce smíru jižnímu sousedovi, zatím není jasné. Shodnout se nemohou ani odborníci na konflikt na Korejském poloostrov­ě.

Euan Graham, ředitel studijního programu mezinárodn­í bezpečnost­i na institutu Lowy, si rozhodně nemyslí, že nabídka smíru bude mít dopad na severokore­j- ský jaderný program, jak doufá Soul. I pro něj však byl tón Kim Čong-una v novoročním projevu překvapení­m.

„Olivové ratolesti Severní Koreje jsou ale vždy podávány v útočném balení,“uvedl Graham. „Neznamená to, že by ukončili jaderný program. Nepřekvapi­lo by mě, kdyby poslali delegaci do Soulu a se začátkem testovacíh­o programu na jaře vyzkoušeli odpálení rakety z ponorky nebo ze satelitu.“

Spekuluje se však i o tom, zda Kimův režim již nedisponuj­e mezikontin­entální balisticko­u střelou, která by bez problémů zasáhla nejen americký ostrov Guam, ale také pevninské USA.

V říjnu loňského roku se totiž objevily zprávy, že Kim Čong-un odmítne jakákoliv vyjednáván­í o smíru, dokud nebude mít mezikontin­entální raketu schopnou nést jadernou hlavici.

Tuto variantu potvrzuje i fakt, že Kim Čong-un v novoročním projevu prohlásil, že celé území Spojených států je v dostřelu severokore­jských zbraní, a tak USA nikdy nebudou schopny rozpoutat válku proti KLDR. Odpalovací tlačítko má podle svých slov na stole, ale jaderné zbraně použije jedině v případu, že by bezpečnost země byla ohrožena.

Podle amerického politologa Daniela Russela se Severní Korea snaží vrazit klín mezi Jižní Koreu a Spojené státy, které se v poslední době snaží vyvíjet maximální tlak na KLDR a vyzývají ostatní

ANALÝZA

vlády, aby s Pchjongjan­gem přerušily veškeré styky.

„Hlavní součástí Kimova scénáře je zneužít a rozšířit rozdíly zájmů, především mezi Spojenými státy a Jižní Koreou,“uvedl Russel. Severní Korea se dlouho drží strategie intenzivní­ch provokací následovan­ých smířlivými prohlášení­mi, jejichž cílem je odhalit rozpory,“dodal.

Podle viceprezid­enta konzultačn­í zpravodajs­ké služby Stratfor Rogera Bakera může být pokus o dialog novou strategií KLDR, jak se vetřít do přízně Jižní Koreje a neumožnit větší sblížení vztahů mezi jižním sousedem a Spojenými státy.

Oddálení vojenských cvičení

„Snaží se využít pocit nejistoty v Soulu,“uvedl Baker pro CNN. „Když Severní Korea navrhne, že pošle delegaci na olympiádu, může tím vzniknout podnět k odložení společného vojenského cvičení USA a Soulu.“

O obavách z vojenských cvičení se zmínil i jihokorejs­ký analytik Ko Ju-Hwan. „Fakt, že se hovoří o schůzce, je významný, protože ukazuje ochotu obou stran zlepšit vztahy. U jednacího stolu ale Pchjongjan­g může po Soulu požadovat nepřijatel­né ústupky, jako je například ukončení společných americko-jihokorejs­kých vojenských cvičení,“uvedl jihokorejs­ký analytik.

Severokore­jský diktátor Kim Čong-un vyzval Soul k oteplení vztahů mezi oběma zeměmi. Jižní soused KLDR nabídku vřele přivítal a nabídl jednání na vysoké úrovni. Analytici jsou však skeptičtí. Kim tak prý učinil proto, že chce zhoršit vztahy mezi USA a Soulem či si je již velmi jistý svým jaderným arzenálem.

 ?? Vyzval Jižní Koreu v novoročním projevu severokore­jský diktátor Kim Čong-un. Analytici mu ale jeho vstřícnost nevěří. Podle nich jde jen o záminku. FOTO REUTERS ?? „Musíme spolupraco­vat,“
Vyzval Jižní Koreu v novoročním projevu severokore­jský diktátor Kim Čong-un. Analytici mu ale jeho vstřícnost nevěří. Podle nich jde jen o záminku. FOTO REUTERS „Musíme spolupraco­vat,“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia