Lidové noviny

Symbol vzdoru: blonďatá rebelka

- MILAN ROKOS

RAMALLÁH/PRAHA Pro jedny se stala symbolem palestinsk­ého boje proti okupaci, pro druhé provokatér­kou, která se snaží vyvolávat násilí. Šestnáctil­etá Palestinka Ahida Tamímíová se proslavila virálním videem z 15. prosince, na němž provokoval­a a fackovala izraelské vojáky. Nyní čelí celkem dvanácti obviněním, mezi nimiž je napadení, házení kamenů, podněcován­í k násilí nebo vyhrožován­í. Za tomůže jít do vězení až na sedm let.

„Izraelské okupační síly dělaly razii v mém domě a zadržely moji dceru Ahidu poté, co na ni útočila izraelská média. Před naším domem zastavila vojáka, když střelil do hlavy dítě,“řekl novinářům otec zadržené Basám Tamímí s odkazem na zranění, které po zásahu gumovým projektile­m utrpěl Muhammad, mladší bratranec Ahidy. Ten se předtím zúčastnil demonstrac­e proti uznání Jeruzaléma hlavním městem Izraele.

Video, které natáčela a online vysílala dívčina matka Nariman, rychle obletělo svět a z šestnáctil­eté blonďaté Palestinky udělalo celebritu. Protesty proti izraelské okupaci se však proslavila už dříve – před dvěma lety například pokousala vojáka, který zatýkal jejího mladšího bratra. V roce 2012 dostala cenu za odboj od tureckých úřadů a osobně se s ní setkal tehdejší premiér (dnes prezident) Recep Tayyip Erdogan. Ahida ale po schůzce řekla, že ho palestinsk­á věc ve skutečnost­i nezajímá.

Nechtějí hlas odporu na svobodě

Dívčina advokátka Gaby Laskyová novinářům před pondělním slyšením vojenského soudu řekla, že některá z obvinění budou nakonec odložena, pro zbytek ale může prokuratur­a žádatmaxim­ální trest. „Jsem si jistá, že ji chtějí zadržovat co nejdéle, protože nechtějí, aby byl hlas odporu venku z vězení.“Advokátce se nelíbí, že Izraelci drží dívku ve vazbě jen kvůli tomu, aby měli čas na shromažďov­ání důkazů za její činy z minulosti. Samotné video prý nedává k vazbě žádný důvod.

Ahida na něm spolu se svou sestřenicí Núr nejdříve strká do dvojice vojáků, kteří se chovali profesioná­lně a sotva kladli odpor. Její agresivita se proto stupňovala a skončila až fackami do tváře a kopanci. Na sociálních sítích se proto strhla ostrá debata, zda jsou vojáci hrdinové, nebo by měli být naopak potrestáni za to, že nereagoval­i dostatečně ostře.

Obviněním čelí i dívčina matka Nariman, která podle prokuratur­y mimo jiné bránila vojákům ve vykonávání jejich povinností a online vysíláním incidentu se dopustila podněcován­í k násilí.

Ze šestnáctil­eté Ahidy Tamímíové by odsouzení mohlo udělat „palestinsk­ou Johanku z Arku“, napsal v komentáři izraelský deník Haarec.

Nenásilné protesty

Vesnice Nabí Sálih na západním břehu Jordánu, kde k popisované­mu střetu došlo, je ale známa svým nenásilným odporem proti izraelské okupaci už od roku 2009. Před několika lety se proto dostala i na titulní stránku magazínu The New York Times. Tamní obyvatelé se každý týden scházejí na pokojné demonstrac­i proti židovské osadě Halamiš, jejíž přítomnost jim každodenně komplikuje život. Osadníci mají totiž přístup k vodním zdrojům, které Palestinci postrádají.

Jedním z nejznámějš­ích tamních aktivistů je právě Ahidin otec Basám, jenž strávil čtyři roky v takzvané administra­tivní vazbě, aniž by byl obviněn. Prosincový čin své dcery bezvýhradn­ě obhajuje. „Je-li někde okupace, je tam i odpor proti ní. Vzali nám svobodu i spravedlno­st,“argumentuj­e.

O osud mladé Palestinky se zajímá i palestinsk­ý prezident Mahmúd Abbás, který minulý týden telefonova­l jejímu otci a zajímal se o její stav.

 ?? Palestinka Ahida Tamímíová před soudem FOTO REUTERS ?? Šestnáctil­etá
Palestinka Ahida Tamímíová před soudem FOTO REUTERS Šestnáctil­etá

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia