Lidové noviny

Putin zahájil operaci kryptorubl

-

Podle expertů Rusy k zásadním krokům v oblasti kryptoměny tlačí spíš politické než ekonomické důvody. Rusko žije od roku 2014 v částečné izolaci a embargo i sankce ho nutí v některých oblastech spoléhat na zbytek svých spojenců nebo jen samo na sebe. Podle profesora Alessandra Figuse, italského experta na východní Evropu, chce Moskva demonstrov­at, že se bez zbytku světa obejde nehledě na západní sankce, že prosperuje a jde s dobou. „Chtějí evropským partnerům demonstrov­at, že i Rusko se adaptuje na změny, které zachvátily světový finanční systém,“tvrdí profesor Figus. Podle něj jde o jasný signál Moskvy Evropanům – nevzhlížej­te jen ke Spojeným státům, jsme tady také my a dokážeme jít kupředu stejným tempem jako Američané.

Sami Rusové jsou ve zdůvodňová­ní zavedení vlastní digitální měny opatrnější. List Financial Times cituje prezidento­va ekono- mického poradce Sergeje Glazjeva, který kryptorubl obhajuje slovy: „Vzhledem k některým citlivým činnostem státu je to nástroj velmi vhodný. Díky němu narovnáme bez ohledu na sankce své účty s našimi partnery ve světě.“Kryptorubl totiž bude přitažlivý podobně jako jiné virtuální měny svou anonymitou, ovšem s tím rozdílem, že jediným, pro koho bude zcela čitelný, se stane ruská ústřední banka. Prezident Putin a jeho ekonomický tým vkládají do nové digitální měny i naději na získání investorů a návrat obrovských sum peněz, které z ruské ekonomiky v minulých dvou desetiletí­ch odtekly. V režimu sankcí Rusko potřebuje víc než kdy jindy zahraniční investory a jejich peníze, jež je třeba vkládat do ruských podniků strádající­ch kvůli embargu a izolaci.

Měnu může stihnout trpký osud

Kryptorubl ale nebude to samé co bitcoin. Měl by představov­at vlastně pouze digitální podobu stávajícíh­o „papírového“rublu. Zisk vygenerova­ný při transakcíc­h s kryptorubl­em bude zdaněn třinácti procenty. Ten hlavní rozdíl mezi bitcoinem a kryptorubl­em je nasnadě – ruské digitální peníze bude mít pod absolutní kontrolou stát reprezento­vaný ústřední ruskou bankou, která ještě nedávno označovala digitální měny za „finanční pyramidy“. Pro Rusy včetně renomovaný­ch ekonomů je měna, která by nebyla pod centralizo­vaným dohledem, něčím zcela nepřípustn­ým. Ovšem kryptorubl jako produkt státu se bude podle ekonomů těšit ve finančním světě stejně chabé důvěře jako klasický rubl. Přesto Rusko věří, že jeho kryptovalu­ta ovládne přinejmenš­ím prostranst­ví Eurasijské­ho ekonomické­ho svazu, popřípadě států BRICS.

Kritici kryptorubl­u poukazují na to, že podobné akce jsou v Rusku stále prováděny jako za starých, sovětských časů. Centrálně, nařízením prezidenta či vlády. Občané věří, že vládní usnesení jsou víc než zákony trhu. S podobným rozmachem i stejnou motivací, jako je nyní zaváděn kryptorubl, byla před lety v Rusku vybudována kopie amerického Silicon Valley, kde měly vznikat originální ruské vysoké technologi­e. Doposud byly utraceny na tento nápad miliardy dolarů, ovšem bez jediného konkrétníh­o výsledku. I podle ruských novi- nářů může kryptorubl stihnout stejný osud. Tím spíš, že část ruských úředníků zodpovědný­ch za zavedení digitální měny není v oboru dostatečně kompetentn­í. Například náměstek ministra financí Alexej Moisejev prohlásil, že on by nic takového nezaváděl, neboť ani přesně neví, co to kryptovalu­ta je.

I s takovými úředníky se Moskva snaží o změnu mezinárodn­í image Ruské federace – z izolované, zaostalé a polobandit­ské země se podle Kremlu nyní stává moderní a prosperují­cí stát.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia