Lidové noviny

Zavolat si rovnou z cely? Proč ne, řekli si ve Francii

- PAŘÍŽ

Je to ale citlivé téma. Co je důležitějš­í: právo vězňů komunikova­t se svými blízkými, či bezpečnost země? Francouzi zůstávají v této věci rozděleni.

Utnout nelegální obchody

Adeline Hazanová, hlavní kontrolork­a z vězeňské služby, Belloubeto­vou podpořila. „Nemůžeme bránit vězňům v telefonick­ých kontaktech,“uvedla. Nové opatření podle ní jen ušetří čas. Dříve museli dozorci vězně pokaždé doprovázet k pevným linkám. To nyní odpadne.

Bývalý poslanec za pravicové Republikán­y Georges Fenech ale nápad zcela odmítá. „Je to hrozná věc, znamená pro nás skutečnou záruku, že vězni budou mít přímé spojení s radikálním­i islamisty,“citoval ho deník Libération. Mobilní telefony jsou podle něj velmi obtížně kontrolova­telné.

Takové obavy ale nejsou úplně namístě. Trestanci budou moci volat pouze na čtyři vybraná čísla, která jim vězeňská správa schválí. Všechny ostatní jim zablokují. Výhrady přispěvate­lů na sociálních sítích však neustaly. Francouzi tam píší o „čtyřhvězdi­čkových věznicích“či „luxusních resortech za mřížemi“.

Dvaašedesá­tiletá ministryně Belloubeto­vá má ve prospěch mobilů v celách dva argumenty. Jednak podle ní pomůžou udržovat rodinné vazby, takže se zvýší šance na opětovné začlenění vězně do normálního života, a vedle toho se také omezí kriminalit­a, která bují okolo nelegálníh­o obchodován­í s mobily za branami věznic. Podle údajů vězeňské služby bylo jen za první polovinu uplynulého roku zadrženo ve věznicích přes 19 tisíc nelegálně držených mobilů, jež se vězňům podařilo za mříže propašovat.

Francouzsk­é úřady připomínaj­í, že projekt už byl úspěšně vyzkoušen ve věznici v obci Montmédy. Vězni tam měli na celách své mobilní telefony od léta 2016.

Dozorcům museli předat seznam všech kontaktů, které vytáčí. Ke svému povolenému seznamu čísel pak měli přístup na základě zadání osobního identifika­čního kódu. „Experiment byl jednoznačn­ě úspěšný,“uvedlo ministerst­vo spravedlno­sti. sla

Mobily by měly dorazit do francouzsk­ých káznic do konce roku. Vězni si budou moci zvolit čtyři čísla, na která budou telefonova­t. Nápad vyvolal ostrou debatu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia