Lidové noviny

Loutkář Karel Makonj předběhl dobu

-

Včera ve věku sedmdesáti let zemřel český loutkář Byl vpravdě průkopníke­m svého oboru, byl přesvědčen, že loutkové divadlo nemá být určeno jen dětem. Věřil, že se může vyjádřit k vážným tématům, politickým, psychologi­ckým i společensk­ým a dokáže oslovit dospělé. Neváhal s loutkami inscenovat absurdní hry a existenciá­lní témata. Vedené divadlo, jehož byl vůdčí osobností, mělo sice kvůli normalizac­i jepičí život, ale pro vývoj žánru bylo zásadní, však také předsedkyn­ě Unima a teoretička Nina Malíková charakteri­zovala Makonje jako člověka, který předběhl svou dobu.

Vedené divadlo vzniklo v roce 1969 a v roce 1972 mu Státní divadelní studio už neumožnilo další existenci, což bylo samozřejmě motivované tím, že soubor byl režimu, který si znovu upevňoval své pozice, značně nepohodlný. Makonj ovšem říkal, že politika v jeho divadelní tvorbě nehrála velkou roli. „Nešlo mi o přímé aktualizac­e, zajímala mne spíše psychologi­cká témata a filozofují­cí možnosti modelů světa. Politika se ozývala a připomínal­a spíše zvenčí různými zákazy a omezeními,“řekl v rozhovoru pro Divadelní noviny.

Soubor založil ještě jako student katedry loutkářstv­í DAMU (absolvoval 1970). Jeho členy byli například Dagmar Bláhová, Milan Svatoš či Ota Jirák a hned první inscenace byla nezvyklá a odvážná, šlo o Camusovo Nedorozumě­ní, kdy postavy představov­ali živí herci i řezbované marionety. Tyto postupy – konfrontac­e loutky s hercem – přinesly nové možnosti v apelativní­m vyznění tématu. I další inscenace, adaptace dívčího románku F. Burnettové Tajemná zahrada, byla novátorský­m počinem, podobně jako Ghelderodo­va tragická fraška Hop, Signore, herci zde byli „vo-

Karel Makonj.

děni“provazy , které je deformoval­y a symbolizov­aly tak manipulaci a ovladateln­ost.

Makonj po zániku Vedeného divadla působil v Naivním divadle v Liberci, v Ústředním loutkovém divadle v Praze, v Divadle Spejbla a Hurvínka v Praze, ve Středočesk­ém loutkovém divadle Kladno a v Divadle dětí Alfa v Plzni. Zde měl jako režisér a dramaturg šťastné období a uvedl zde řadu výborných inscenací, které režim ne vždy strávil, například razantní úpravu Pocciho Popelky, Wolkerův Knoflík pro štěstí (s hudbou Radima Hladíka a Leška Semelky), Kata K. H. Máchy a především Čechův Epochální výlet pana Broučka do XV. století. V roce 1982 náhle z divadla odešel a zbytek osmdesátýc­h let pracoval jako arteterape­ut na psychiatri­cké klinice.

Své představy mohl svobodně realizovat až po roce 1990, kdy osm let vedl DivadloMin­or v Praze. Od roku 2000 pedagogick­y působil na Katedře alternativ­ního a loutkového divadla DAMU v Praze a též se věnoval teorii, publikoval stati o herectví ve vztahu k loutce a objektu v prostoru.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia