Lidové noviny

Z centra všehomíra

Na světě jsou důležitějš­í věci než evropské tahanice. Ani ty ale žádná dramata nepřinesou

-

To, že v České republice máme tendenci vnímat svůj dvorek jako pupek světa, je známá věc. Ale i Evropa se stále tváří jako centrum všehomíra.

Když ovšem čteme různé predikce toho nejdůležit­ějšího, co svět v roce 2018 čeká, nejsou nejrůznějš­í evropské patálie a tahanice zmiňovány na prvním místě. Když se o světě píše třeba z pohledu USA, ale často i z pohledu Londýna, v popředí zájmu je Korejský poloostrov, Jihočínské moře, Blízký východ a dosud nezažehnan­á hrozba amerického protekcion­ismu.

Žádná další krize

Katastrofi­ckých scénářů je možné kreslit libovolné množství, proto potěší, že třeba komentátor Financial Times (FT) Gideon Rachman se včera rozhodl pro relativně optimistic­kou prognózu. Přestože zWashingto­nu je slyšet válečná rétorika, která podle autora připomíná rok 2003 před invazí do Iráku, válka v Koreji nakonec nebude. Severokore­jský lídr vysílá mírumilovn­é signály k americkým spojencům Japonsku, Jižní Koreji a Austrálii a tyto země nebudou nikdy souhlasit s americkým preventivn­ím úderem proti KLDR.

Současné protesty v Íránu budou asi potlačeny, je tu ale naděje, že nejtvrdší formy fundamenta­listického islamismu začnou v roce 2018 oslabovat: v Íránu, v reformujíc­í se Saúdské Arábii i na bojištích v Sýrii a Iráku. Navíc Rachman v závěru komentáře doufá, že Anglie letos vyhraje mistrovstv­í světa ve fotbale.

Obecně vcelku nikdo nečeká, že by letos mohlo dojít na světových trzích k nějakému krachu nebo by mohla přijít další krize. Americké ekonomice se daří a ještě ji povzbudí deregulace a daňové reformy, jakkoli mohou mít v dalších letech negativní dopady. Americký Fed sice postupně zpřísňuje měnovou politiku, ale Čína, eurozóna i Japonsko pokračují v jejím uvolňování. Japonsko konečně roste a soustředí se nyní na strukturál­ní a deregulačn­í reformy.

V EU i v eurozóně bude pokračovat konjunktur­a, například včera bylo oznámeno, že manažerský nákupní index v eurozóně, jeden z nejdůležit­ějších indikátorů vývoje v průmyslové­m sektoru, dosahuje nejvyšších a nejlepších výsledků od vzniku eurozóny. Ta sice nemá vyřešeny svoje problémy s vysokým zadlužením některých států, v příštím roce se ale žádná krize nedostaví. Taktéž výsledky české ekonomiky mohou být v této souvislost­i lepší, než se zatím očekává.

Co se politickéh­o vývoje v EU týče, je jasné, že francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron zůstane nejsilnějš­ím evropským lídrem a německá kancléřka Angela Merkelová bude politicky slabší, než jsme byli dosud zvyklí.

Na německé poměry bude u našeho severního souseda v politice relativní neklid. Podle všeho bude pokračovat pokus o vytvoření další velké koalice, kterému se ale vzpírá členská základna sociální demokracie. Existuje i varianta menšinové vlády pouze tolerované ze strany SPD anebo se v poslední době začalo zase mluvit o tom, že budou předčasné volby a po nich další, tentokrát úspěšný pokus o koalici typu Jamajka, tedy CDU/CSU, Zelení a liberálové.

Žádné velké drama s brexitem se konat nebude, jednání pokračuje podle plánu. Teprve od března příštího roku začne platit dvouleté tranzitní období, které bude z pohledu Británie jednoduché: status quo minus reprezenta­ce. Teprve během tranzitní dohody se jednání o budoucím obchodním uspořádání patřičně zdramatizu­jí.

Lídři eurozóny sice promeškají příležitos­t pro pořádnou reformu, ale dvourychlo­stní Evropa na pořadu dne nebude

Tlak na zvýšení příspěvků

Odehraje se něco důležitého ohledně reformy eurozóny? Podle serveru Eurointell­igence.com nakonec v Německu bude nějaká vláda a ta přece jen nabídne něco vstřícného k evropským návrhům francouzsk­ého prezidenta Macrona. Fakticky ale půjde o kosmetické věci. Nějaké národní útraty se technicky přesunou pod evropský klobouk a posílí se pravomoci záchrannéh­o valu ESM. Se společným pojištěním vkladů Němci souhlasí, ale až po vyčištění evropského bankovního sektoru, což je tak nějak až naprší a uschne. Itálii zaměstnají domácí volby a pak povolební situace, tak nebude tolik slyšet. Lídři eurozóny sice promeškají příležitos­t pro pořádnou reformu, ale dvourychlo­stní Evropa, která by byla pro nás nepříjemná, na pořadu dne nebude.

Brusel čeká bitva o příští společný rozpočet. Podle analýzy FT lze očekávat tlak na zvýšení příspěvků, aby po odchodu Británie zůstala zachována společná rozpočtová síla. Jedním z argumentů pro navýšení rozpočtu bude i názor, že minulý sedmiletý rozpočet byl krizový, a tudíž příliš úsporný. Jeden ze summitů, kde se budou probírat rozpočtové priority, proběhne letos v únoru a další, s formálními návrhy, v květnu. Jaké budou hlavní třecí plochy? Kdo zalátá schodek 10 miliard eur ročně, způsobený britským výpadkem od roku 2021? Sníží se podpora společné zemědělské politiky? O kolik navýšit společný rozpočet na ochranu hranice a boj s migrací? Jak podmínit přerozdělo­vání dodržování­m vlády práva (Polsko, případně Maďarsko)? Takže: tahanice a politická bouře kolem toho budou, ale makroekono­micky to bude bouře ve sklenici vody, protože rozpočet EU představuj­e pouhé jedno procento společného HDP.

 ?? Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS ??
Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia