Lidové noviny

Převoditel­ný bitcoin

Putin a další diktátoři mohou zneužít i kryptoměny

-

Kdo by si myslel, že ty nejmoderně­jší technologi­e jsou výsadou moderních demokracií, neměl by zapomínat na příklady Číny a Ruska. Soudruzi z Říše středu i Vladimir Putin a jeho dvořané se velmi rychle naučili, že internet a další nástroje jednadvacá­tého století se dají snadno zneužít v jejich prospěch, a jsou proto v oblasti IT nezřídka o krok před západními vládami. Například k omezování kritiky a konkurence, jako Velká čínská internetov­á zeď, za kterou nepronikne nic ze svobodného světa, co by mohlo ohrozit moc komunistic­ké strany, ani nikdo, kdo by mohl ohrozit tamní online giganty. Nebo naopak k útoku, jako u probíhajíc­í dezinforma­ční války vedené z Kremlu směrem do Evropy a USA.

Případ dnes populární virtuální měny bitcoin, do které se teď zakoukal právě Putin, je přímo ukázkový. Pán vší Rusi se nejprve zřejmě polekal nekontrolo­vaných peněz v podobě nehlídatel­né kryptoměny a loni v říjnu nařídil jejich přísnou regulaci. Nadšeně o tom referoval i ruský dezinforma­ční server Sputnik. Pak mu ale nejspíš někdo poradil, že technologi­i, která se dá použít třeba k financován­í opozice, může on sám kontrolova­t a ve své vlastní verzi pojmenovan­é kryptorubl použít k obcházení západních sankcí.

Měna vyvinutá a ovládaná z Moskvy se pravděpodo­bně nestane hitem světových online burz, starším generacím připomene spíš takzvaný převoditel­ný rubl, tedy umělou zúčtovací jednotku, kterou si mezi sebou vyřizovaly obchody nevolnické státy RVHP. Jakýsi nový převoditel­ný bitcoin tak může sloužit jak k ukrývání identity nějakého Putinova přítele oligarchy dobře zapsaného na sankčním seznamu, tak i k převodům finančních prostředků mezi spřízněným­i a závislými diktátory. Rusko tak může klidně za mizivé náklady budovat vlastní digitální mezinárodn­í měnový systém budoucnost­i.

Kryptorubl přitom není první. Už před rokem a půl byl „k oslavě lidu a prezidenta jedné z největších a nejskvělej­ších zemí světa“spuštěn neoficiáln­í putincoin. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia