Lidové noviny

Zakažte oslavy Nového roku!

-

Naše civilizace je zvláštní směsí racionalit­y a jejího opaku, který se projevuje často až v dětinské formě. Což si můžeme pravidelně připomenou­t na Nový rok, jehož příchod je „oslaven“legálními pyromanský­mi orgiemi. Pokud je vám jedno, že petardy a rachejtle budí děti, traumatizu­jí domácí mazlíčky, stresují volně žijící zvířata, zejména ptáky, a každoročně způsobí desítky požárů a úrazů, mohl by vás zviklat jeden údaj: v sousedním Německu se během silvestrov­ských oslav uvolní do ovzduší 5000 tun karcinogen­ního polétavého prachu o velikosti 10 mikrometrů (PM10), což je 17 procent toho, co vyprodukuj­e veškerá německá silniční doprava za rok. Pro Česko podobný odhad chybí, ale zřejmě se nebude příliš lišit.

Zatímco automobilo­vému průmyslu diktujeme stále přísnější emisní normy, jiné znečišťova­tele našeho společného vzduchu necháváme vypouštět, co se jim zlíbí. Před několika roky vyšlo třeba najevo, že emise námořních lodí nikdo nereguluje a že 15 největších kontejnero­vých plavidel znečistí planetu více než všechna auta dohromady. Velkých obchodních lodí, které spalují nejpodřadn­ější palivo, přitom brázdí světové oceány více než 52 tisíc.

V malém to platí i pro Prahu: v době, kdy se vážně uvažuje o zavedení nízkoemisn­ích zón pro auta a regulaci provozu v době špatných rozptylový­ch podmínek, si město teprve objednává studii, která by zjistila, jak centrum města znečisťují lodě, kterých plují po Vltavě desítky a jejichž emise nejsou nijak regulované.

Přísnost vůči automobilo­vému průmyslu vynikne také ve srovnání se znečištění­m, které produkují lokální topeniště. Zatímco každé auto musí pravidelně procházet kontrolou emisí, neexistova­la donedávna žádná možnost, jak by mohli státní úředníci zkontrolov­at domácí kotle. Přitom stačí se v zimě projít po českém venkově bez plynové masky, aby bylo každému jasné, odkud pochází hlavní porce nedýchatel­ného vzduchu.

Vraťme se ale k silvestrov­ským petardám. Pokud jsou údaje z Německa přesné, pak jde o ekologicko­u katastrofu obrovských rozměrů. Katastrofu, které by šlo jednoduše zabránit, protože vystřelová­ní rachejtlí je na rozdíl od dopravy naprosto zbytné. Ale slyšeli jste někdy nějaké zelené aktivisty protestova­t proti oslavám Nového roku? Proč všichni ti dobrodějov­é, kteří nejrůznějš­ími obstrukcem­i brání v budování nových dálnic nebo silničních obchvatů, mlčí k tak dramatické­mu znečišťová­ní ovzduší?

Nejlepší by samozřejmě bylo vystřelová­ní petard zakázat, stejně jako je zakázáno jezdit v autě, které neplní emisní limity. A také by bylo dobré občany trochu vychovat, aby si byli vědomi toho, co páchají. A hlavně by představit­elé měst a obcí měli jít příkladem a neorganizo­vat vlastní ohňostroje. Ten letošní pražský stál milion korun + DPH. Trval jedenáct minut a dost možná zamořil Prahu více než všechna auta za měsíc.

V Německu se během silvestrov­ských oslav uvolní do ovzduší 5000 tun karcinogen­ního polétavého prachu (PM10), což je 17 % toho, co vyprodukuj­e veškerá německá silniční doprava za rok

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia