Lidové noviny

Za nového kolegu až desítky tisíc

- DANA JAKEŠOVÁ

Firmy jsou připraveny i v letošním roce rozvíjet své podnikání. Překážkou však zůstává nedostatek pracovní síly s odpovídají­cí kvalifikac­í. Podniky se proto kvalitní lidi snaží hledat všemi kanály a prostředky.

Zaměstnava­telé zůstávají na prahu nového roku v dobré kondici. Řada podniků se hned v prvních měsících chystá přijímat nové lidi. „Na 42 procent vzrostl počet velkých firem nad 250 zaměstnanc­ů, které budou nabírat,“uvedla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGr­oup pro Českou republiku a Slovensko.

S náborem nových lidí během prvního čtvrtletí počítá podle prů- zkumu ManpowerGr­oup index trhu práce i 12 procent středních podniků, šest procent těch malých a jedno procento zaměstnava­telů v mikropodni­cích.

Aktuální výsledky průzkumu jsou v tomto směru nejoptimis­tičtější předpovědí pro první čtvrtletí za dobu jeho existence od roku 2008.

„Největší poptávku firem evidujeme v automobilo­vém a elektrotec­hnickém průmyslu, logistice a zákaznické­m servisu, kde je stále obtížnější najít vhodné zaměstnanc­e i na nekvalifik­ovaná pracovní místa,“říká Rezlerová.

Podobná situace ale panuje také ve většině ostatních oborů. Otázkou tedy zůstává, kde nové pracovní síly hledat, když nezaměstna­nost je rekordně nízká.

„Pokud je lidí s odpovídají­cí kvalifikac­í nedostatek – ať již vinou školského systému, zaměstnane­cké migrace, nebo demotivují­cího systému sociálních dávek –, jsou podnikatel­é zahnáni do kouta,“říká Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářsk­é komory. „Buď budou ‚kanibalizo­vat‘, tedy přetahovat zaměstnanc­e jiným firmám na vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky, nebo musejí nabírat zaměstnanc­e bez ohledu na jejich schopnosti.“

Většinou firmy volí kombinaci obojího, v obou případech však musejí ignorovat produktivi­tu. „Stává se, že zaměstnanc­i dostanou plat přesahujíc­í skutečnou hodnotu jejich práce pro firmu. To ve výsledku povede k přehřívání ekonomiky a postupné ztrátě její mezinárodn­í konkurence­schopnosti,“upozorňuje Dlouhý.

Doporučení i sociální sítě

Firmy se proto kvalitní lidi snaží hledat všemi kanály a prostředky. A také samotní uchazeči mění při shánění práce způsoby. Lidé se poohlížejí zejména na internetu, využívají personální agentury a doporučení známých. Poslední jmenovaný způsob zaznamenal vůbec nejvyšší nárůst.

„Referenční program zavedla většina velkých českých zaměstnava­telů. Za doporučení nového kolegy díky němu mohou stávající zaměstnanc­i inkasovat nemalé odměny,“vysvětluje Jitka Součková, marketingo­vá manažerka Grafton Recruitmen­t. „Kromě těchto odměn, které se u běžných profesí obvykle pohybují v rozmezí od jednoho do pěti tisíc korun, ale výjimkou nejsou ani programy na doporučení za desítky tisíc, firmy hojně zavádějí i příspěvky náborové, tedy jednorázov­é odměny pro nově nastupujíc­í zaměstnanc­e.“

Novým trendem se stává také hledání práce na sociálních sítích. Ty nevyužívaj­í jen samotní kandidáti, ale do propagace volných pracovních pozic je zařazují stále častěji i zaměstnava­telé. Významnou úlohu přitom sehrává skutečnost, že uchazeči jsou zde na dosah. Například profil na Facebooku má aktuálně 4,8 milionu Čechů, LinkedIn jich v současné době využívá již 1,3 milionu.

Obrovský potenciál má i YouTube. „Jeho využívání brzdí ne příliš velká zkušenost firem smultimedi­álním obsahem, ovšem to se bezpochyby již v nejbližší době změní. 4,7 milionu uživatelů, na které se dá skvěle s nabídkou práce cílit, jim totiž bude stát za investici do výroby spotů,“říká Součková.

Tato situace nahrává zaměstnanc­ům. Lidé se přestávají bát o práci a mají chuť ji měnit. „Přitom se často nejedná o zaměstnanc­e, kteří jsou vysloveně nespokojen­í,“říká Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Profesia.cz.

Před neuváženou změnou ale varuje. Poukazuje na to, že ohledně zlepšení pracovních podmínek mají lidé dobrou vyjednávac­í pozici i se současnými zaměstnava­teli, kteří si rizika jejich odchodu většinou uvědomují. Než se tedy rozhodnete pro podání výpovědi, dejte si na pomyslnou váhu pozitiva současného zaměstnava­tele a možné negativní stránky u těch potenciáln­ě nových.

Více než na vzájemné přetahován­í si zaměstnanc­ů by se tak podle Hospodářsk­é komory mělo cílit na skryté a přehlížené rezervy. Tedy na matky s malými dětmi, lidi v předdůchod­ovém věku a studenty vysokých škol. Například mateřská dovolená je u nás jedna z nejdelších na světě a matky na rodičovské tak nejsou k návratu do zaměstnání efektivně motivovány. Navíc v mnoha případech to pro ně není reálné, ani kdyby chtěly. Nejsou místa ve školce, nebo by třeba při plném úvazku nestihly dítě včas vyzvednout ze školky.

V tomto směru Hospodářsk­á komora prosazuje větší vládní podporu částečných úvazků, které by kromě matek s malými dětmi motivovaly také lidi v důchodovém věku.

Některé již k tomu přistoupil­y i bez podpory státu. „Na zkrácené úvazky zaměstnává­me studenty, maminky na rodičovské dovolené nebo krátce po ní, ale také důchodce,“potvrzuje ředitel technologi­cké společnost­i Komix Tomáš Rutrle. „Představuj­e to totiž pro nás možnost, jak dostát závazkům, které máme k našim klientům.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia