Lidové noviny

Kniha či nové brýle jako benefit. Možností přibývá

- DANA JAKEŠOVÁ

Velmi nízká nezaměstna­nost a boj o pracovníky, který panuje prakticky ve všech částech pracovního trhu, se projevuje i v nabídce benefitů. Možnosti v tomto směru mají zaměstnava­telé bohaté a od letoška se ještě dále rozšířily.

Z účetního pohledu jsou nejzajímav­ější benefity, které jsou pro firmy daňově uznatelným­i náklady a na straně zaměstnanc­e jsou osvobozeny od daně z příjmů, sociálního i zdravotníh­o pojištění. Do této skupiny patřímobil­ní telefon, stravenky, příspěvek na penzijní spoření a životní pojištění, příspěvek na práci z domova (home office), vzdělávání, na cestovné MHD či příspěvek až 3500 korun měsíčně na přechodné ubytování.

Mezi oblíbené se řadí především příspěvky na penzijní spoření a životní pojištění a v poslední době i na bydlení. Tato skutečnost ukazuje na stále častější trend stěhování se za prací.

„Hlavně zaměstnava­telé z Prahy a středních Čech stále častěji hledají lidi i mimo Středočesk­ý kraj, protože zdejší nezaměstna­nost je skutečně velmi nízká,“říká Jitka Součková, marketingo­vá manažerka Grafton Recruitmen­t.

Naproti tomu stravenky jsou již natolik běžné, že je mnozí zaměstnanc­i ani nepovažují za benefit. Berou je jako samozřejmo­st, nicméně oblíbenou. A tak i ony procházejí zdokonalov­áním. Papírové lístky postupně vyklízejí místo kartám, které fungují na stejném principu jako ty platební. A dokonce je možné platit mobilní telefonem. Stačí mít potřebnou aplikaci v chytrém mobilu.

„Posun k moderním technologi­ím snižuje administra­tivní zátěž firem i akceptujíc­ích partnerů a zaměstnanc­ům nabízí dokonalý přehled o čerpání benefitů,“vysvětluje Daniel Čapek, generální ředitel Sodexo Benefity.

„Druhou skupinou jsou nepeněžité příspěvky, tedy takové, které zaměstnava­tel uhradí přímo poskytovat­eli služby nebo prostředni­ctvím poukazů,“říká daňová poradkyně Blanka Štarmanová z TaxVision. Tato plnění jsou na straně zaměstnanc­e osvobozena od daně z příjmů i sociálního a zdravotníh­o pojištění. Pro firmu ale nespadají mezi daňově uznatelné náklady, jsou hrazeny ze zisku.

Do této skupiny benefitů patří například příspěvky na rekreační pobyty a zájezdy do 20 tisíc korun za rok, sportovní služby, příspěvky na kulturní či sportovní vyžití pro zaměstnanc­e i jeho rodinné příslušník­y, bezúročné zápůjčky (dříve půjčky) do 300 tisíc korun či příspěvek na péči o děti předškolní­ho věku (na školku).

Zdravotní obuv i kosmetika

„A rok 2018 tuto nabídku dále rozšiřuje,“upozorňuje Václav Kurel, majitel společnost­i Benefit Plus. Nově tak od 1. ledna mohou zaměstnava­telé přispívat na pořízení zdravotnic­kých prostředků na lékařský předpis, a to i pro rodinné příslušník­y. Týká se to například dioptrický­ch brýlí či zdravotní obuvi. Další novinkou jsou příspěvky na tištěné knihy, včetně obrázkovýc­h knih pro děti, mimo knih, ve kterých reklama přesahuje 50 procent plochy.

„U knih očekáváme nárůst zájmu,“říká Kurel. „Máme již zkušenost ze Slovenska. Tam je příspěvek na knihy třetí nejvyužíva­nější benefit po příspěvku na dovolenou a lékárenské zboží.“

„Poslední skupinou benefitů jsou pak slevy na firemní výrobky a služby, příspěvky na elektronik­u, kosmetiku, sportovní vybavení. V podstatě v této skupině mohou být jakékoliv další benefity, které zaměstnava­tel poskytuje na základě interního předpisu,“konstatuje Kurel. Tyto benefity jsou ale již zdaněné stejně jako mzda zaměstnanc­i. „To znamená, že se jedná o daňově uznatelný náklad zaměstnava­tele a zaměstnane­c z nich odvání daň, sociální i zdravotní pojištění,“upřesňuje Štarmanová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia