Lidové noviny

Lidi jsou. Ale pracují už jinde

-

Ekonomika roste a s ní i poptávka po pracovní síle. V oboru informační­ch technologi­í to platí dvojnásob. Kde ale nové zaměstnanc­e nalézt a jak si udržet ty současné? „Nejvíce se nám osvědčilo hledat zaměstnanc­e na doporučení našich lidí,“říká

Radovan Jelen, ředitel IT společnost­i FG Forrest,

která zaměstnává okolo stovky odborníků. Letos plánují přijmout dalších deset, zejména programáto­rů.

LN Jak chcete pro firmu sehnat další odborníky, když ze všech stran je slyšet, že lidi nejsou?

Ale oni jsou. Jen již pracují jinde. Otázka tedy zní, jak je vhodně přesvědčit k možné změně.

LN Jak to tedy dnes při hledání zaměstnanc­ů funguje?

Je třeba si uvědomit, že firmy si už nevybírají zaměstnanc­e, ale zaměstnanc­i si vybírají firmy. Je to tedy opačně, než jsme byli zvyklí. Tedy žádné inzeráty typu „hledáme, nabízíme, očekáváme…“ LN Takže v praxi to vypadá jak?

V roce 2017 jsme přijali třináct zaměstnanc­ů a obsadili všechny volné pozice. Nespoléhal­i jsme se ale na personální agentury ani na inzertní portály – ať už kvůli vysokým cenám, nebo nízké efektivitě. Nejvíce se nám osvědčilo hledat zaměstnanc­e na doporučení.

LN Doporučení od koho?

Od našich zaměstnanc­ů. Loni doporučili zhruba polovinu nových lidí. Za to vyplácíme odměnu v řádu desítek tisíc korun.

LN Co dalšího se vám osvědčilo?

Mediální kampaně na sociálních sítích. Letos představím­e firmu prostředni­ctvím klíčových zaměstnanc­ů. Je třeba jít s kůží na trh a nebát se být co nejvíce otevřený. Řada lidí se bojí změny a lidský přístup je jim bližší než firemní brožury.

LN Co lidi nejvíce přesvědčí, aby k vám nakonec nastoupili? Je rozhodujíc­í výše mzdy?

Ne vždycky. Od určité úrovně a věku si dnes zaměstnanc­i cení více vyváženého pracovního a rodinného života, tzv. work-life balance. Například jim umožňujeme i tři dny v týdnu pracovat z domu, mohou si vybrat týmy a kolegy, s nimiž chtějí pracovat.

LN Umíte vyjít vstříc třeba i těm, kdo mají malé děti?

Rodiče, kteří pečují o své děti na rodičovské, u nás mají možnost spolupráce na částečný úvazek. Osmdesát procent z nich toho dlouhodobě využívá a pro firmu je tato spolupráce doslova pokladem. Udržujeme si tak totiž kvalitní zaměstnanc­e, kteří pracují velmi efektivně. Dlouho jsme pracovali na tom, aby měli možnost vzdáleného přístupu ke všem firemním datům. Dnes jim k práci stačí notebook a připojení k internetu – vše hrazené firmou.

LN Takže například sick days (volné dny pro případ krátkodobé nemoci) asi moc neřešíte...

Otázku sick days a práce z domova řeší spíše politici. U nás si na to nehrajeme. Když někdo potřebuje volno, ať už z důvodu nemoci, nebo třeba proto, že si potřebuje vyřídit něco na úřadech, dohodne si ho s nadřízeným. Navíc je tu již zmíněná možnost pracovat až tři dny v týdnu z domova.

LN Jinými slovy, pracovat jako robot spoustu hodin každý den, to už se dnes nenosí?

Práce na projektech třeba dvanáct hodin denně není dlouhodobě udržitelná. Vymačkat lidi jako citron a vyměnit, to dnes nefunguje. Lidí si naopak musíte vážit – a oni si pak váží firmy. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia