Lidové noviny

Letošní průvodce pacienta

- LUDMILA HAMPLOVÁ

Možná vám výkyvy počasí na přelomu roku daly zabrat, a právě zápasíte s infekcí dýchacích cest. Pár dní v posteli vám nepomohlo a víte, že musíte navštívit lékaře. V ordinaci vás čeká hned několik změn, které přináší letošní rok. Tu první v podobě elektronic­kého receptu pravděpodo­bně pocítíte nejdřív, a to, když budete potřebovat léky na předpis. Změn v českém zdravotnic­tví, jež se dotknou mnoha pacientů, je ovšem víc. Proto jsme pro vás připravili průvodce, který vám pomůže se ve změnách lépe vyznat.

Papírový recept můžete dostat

Právě elektronic­ké recepty jsou asi nejvíce diskutovan­ou změnou přicházejí­cí s novým rokem. Jejich používání je od 1. ledna 2018 povinné. Jde o zásadní změnu, kladě rozhodnutí EU, která změnila předpisy pro používání rtuti zejména v průmyslu, ale také ve stomatolog­ii. Cílem změny evropské legislativ­y je postupně ukončit používání rtuti v zubním amalgámu do roku 2030.

Pokud však v ústech máte i několik let běžné amalgámové plomby stříbřité či časem černé barvy, nemusíte se obávat o své zdraví a ani narychlo výplně vyměnit za jiné z odlišného materiálu. Amalgám se ve stomatolog­ii používá více než 150 let, aniž by pro pacienty znamenal zdravotní riziko.

„Amalgám je používán proto, že jej lze zhotovit v kompromisn­í (nikoli ideální) kvalitě poměrně rychle, a tedy i levně. Amalgám toleruje drobné chyby ošetřující­ho lékaře a do určité míry i horší hygienu pacienta,“říká docent Roman Šmucler, prezident České stomatolog­ické komory.

Na druhé straně amalgám se neváže se zubními tkáněmi a v zubu drží mechanicky, což nutí lékaře odstranit více tkání, tedy i zdravých. „Výplní jsou desítky typů, každá z nich má své výhody i nevýhody. Neexistuje tak jedna dokonalá výplň. Proto je třeba, aby pro správný výběr výplně z desítek možností měl ošetřující stomatolog opravdu hluboké znalosti,“dodává docent Šmucler.

Bílé plomby hrazené dětem a těhotným, úpravy očkovacího kalendáře dětí i dospělých, a také lepší podmínky pro domácí hospicovou péči nebo snížení limitu pro doplatky na léky – tyto a další změny ovlivní letos životy českých pacientů.

Hospicová péče také doma

Důležitou letošní změnou ve zdravotnic­tví je zařazení péče o umírající v domácím prostředí do seznamu výkonů hrazených ze zdravotníh­o pojištění. V praxi to znamená, že řadu úkonů, které vykonají lékaři či zdravotní sestry mobilních hospiců, zaplatí zdravotní pojišťovny. Dosud byla péče mobilních hospiců zcela závislá na veřejných sbírkách, darech nadačních fondů a dotacích krajů a obcí. Nyní část, ale ne všechny tyto náklady, budou uhrazeny ze zdravotníh­o pojištění.

Podle údajů České společnost­i paliativní medicíny, která je součástí České lékařské společnost­i J. E. Purkyně, půjde o 1152 nebo 1463 korun na pacienta a den. Zdravotní péče o takového pacienta na jeden den však stojí zhruba 1900Kč. K této částce je třeba přičíst také náklady spojené se sociální prací, psychotera­pií, péčí o pozůstalé a podobně.

I tak ale jde o podstatnou změnu. Každý rok v Česku zemře asi 108 tisíc osob, z nichž 65 procent umírá v nemocnici, a to navzdory tomu, že by si více než tři čtvrtiny Čechů přály strávit poslední dny doma. Umírání v nemocnici je přitom nákladnějš­í než umírání doma. Jak ukázal pilotní program Mobilní specializo­vané paliativní péče, který běžel mezi lety 2015 až 2017, péče domácího hospice, kdy člověk umírá doma a zdravotníc­i za ním docházejí, je na den zhruba o 300 Kč levnější, než kdyby člověk umíral v nemocnici či léčebně dlouhodobě nemocných.

Pojišťovny uhradí těhotným ženám a dětem do 15 let bílé zubní výplně. Ostatním stále hradí jen výplně z amalgámu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia