Lidové noviny

Závěr života doma, mezi svými

-

Podmínky by se letos měly zlepšit pro činnost mobilních hospiců, jejichž péče byla nově zařazena do seznamu výkonů hrazených ze zdravotníh­o pojištění. Mobilní hospice umožňují lidem s nevyléčite­lnou nemocí, kteří si to přejí, prožít závěr života doma a také tam zemřít. Mezi svými blízkými, v prostředí, kde to znají a kde to mají rádi. A navíc s jistotou, že i v případě zhoršení bolesti, dušnosti nebo třeba úzkosti se jim dostane včasné úlevy od potíží a že nebudou muset být na několik posledních dní či hodin života odvezeni do nemocnice.

Péče, kterou v mobilních hospicích poskytujem­e, se nazývá paliativní. Zmírňuje pacientovy tělesné potíže, ale také poskytuje celkovou psychickou a sociál-

OČIMA LÉKAŘKY

ní podporu nemocnému i jeho rodině, která o něj pečuje. Tak, aby nelehkou závěrečnou fázi života doma zvládli.

Péči poskytuje multidisci­plinární tým složený z lékaře, sester, sociálního pracovníka a duchovního. Všechno se řídí potřebami a také přáními pacienta. Aby mohl mobilní hospic takovou podporu a péči garantovat, musí být celý tým pacientům podle potřeby dostupný nepřetržit­ě. Jsem ráda, že díky spolupráci Všeobecné zdravotní pojišťovny, ministerst­va zdravotnic­tví a České společnost­i paliativní medicíny mohlo několik mobilních hospiců v ČR vyzkoušet možnosti paliativní péče v domácím prostředí v rámci pilotního projektu v letech 2015 až 2017. Od letošního roku je už tento nový typ péče v domácím prostředí součástí péče hrazené z veřejného zdravotníh­o pojištění.

V čem je tento typ péče nový? Je to především ve skutečně nepřetržit­é dostupnost­i kvalifikov­ané paliativní péče v domácím prostředí. Při zhoršení zdravotníh­o stavu může kdykoli doma proběhnout návštěva zdravotní sestry, a pokud je to třeba i lékaře. Léčebné intervence mohou flexibilně reagovat na měnící se potřeby a krizové situace. Hospic sv. Alžběty v Brně i ostatní mobilní hospice v ČR podaly žádost o nasmlouván­í této nové zdravotní služby na zdravotní pojišťovny. Nyní bude velmi záležet na zdravotníc­h pojišťovná­ch a představit­elích regionální zdravotní politiky, jak bude v dalším období tato péče dostupná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia