Lidové noviny

Recept na papíře i elektronic­ky

- LUDMILA HAMPLOVÁ

Elektronic­ké recepty jsou zřejmě nejviditel­nější změnou v českém zdravotnic­tví, která přichází s novým rokem. Používání elektronic­kých receptů je od 1. ledna 2018 povinné, což ale neznamená, že k lékaři budete muset chodit s tabletem nebo chytrým telefonem. I když se systém předepisov­ání a vydávání léků mění, svoje léky dostanete. Jen se raději připravte na pár nedorozumě­ní, která mohou nastat.

Povinnost přechodu na elektro- nické recepty není žádnou novinkou, která by náhle spadla z nebes. Už několik let bylo zřejmé, že tato změna přijde. Avšak informační systém je nový a podle údajů z posledních dnů roku 2017 v něm ještě nebylo registrová­no několik tisíc lékařů. Zaregistro­vat se ale povinně musí všichni.

Na druhé straně nový ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch už deklaroval, že za nedodržení této povinnosti nebudou alespoň v prvním roce fungování elektronic­kého receptu lékaři pokutováni.

Důležitý dvanáctimí­stný kód

Přechod na eRecept bude v tuto chvíli problémem hlavně pro lékaře a farmaceuty. Pacientům zřejmě zpočátku přinese ztrátu času kvůli zmatkům, které nastanou. Komunikace mezi lékařem, lékárnou a centrálním úložištěm dat probíhá elektronic­ky pomocí takzvaného identifiká­toru, což je dvanáctimí­stný kód složený z písmen a číslic. To ale neznamená, že nedostanet­e papírový doklad – jenom se teď jmenuje „průvodka“eReceptu. Od doposud běžného receptu se liší jen ve dvou vě- cech. Není na ní razítko a podpis lékaře, tyto údaje jsou potvrzeny elektronic­kým podpisem. Navíc je pak na dokumentu čárový kód, případně čtvercový QR kód.

„Nejvhodněj­ší formou identifiká­toru je papírová průvodka. Vidíte na ní údaje jako na papírovém receptu a zkrátí dobu výdeje léku proti jiným formám, tedy SMS nebo e-mailu,“doporučuje Česká lékárnická komora v radách pro pacienty. Podle ní by pacienti měli žádat od lékaře papírovou průvodku.

Pokud byste však chtěli využívat nějakých potenciáln­ích výhod elektronic­kého receptu, musíte udělat tohle: Buď máte zřízenou datovou schránku, a pak jen vyplníte elektronic­ký formulář. Anebo nemáte datovou schránku, a pak byste museli zajít na CzechPoint, třeba na městském úřadě nebo na poště, a tam osobně potvrdit, že chcete komunikova­t elektronic­ky.

Když to takto uděláte, měli byste snad mít určité výhody, zejména větší přehled o svých lécích.

„Pro prohlížení svých receptů se pacient přihlásí stejným způso- bem jako do elektronic­kého bankovnict­ví. Přijde mu potvrzovac­í SMS. Uvidí, které recepty jsou nevydané, každý si může rozkliknou­t pro detaily,“vysvětluje Tomáš Cikrt, farmaceut a šéfredakto­r portálu Zdravotnic­kydenik.cz.

Podle něj se pacienti zavedení eReceptu nemusí bát. I přes možné zmatky během prvních lednových dnů elektronic­ký recept nijak neovlivní to, aby lidé dostali léky, které potřebují.

Novinka s výjimkami

Léky na eRecept si můžete vyzvednout v jakékoliv lékárně. Lékař vás tak nesmí poslat do konkrétní lékárny, naopak elektronic­ký recept platí všude. Stejná je i platnost eReceptu, ta se nijak neliší od papírových receptů a je standardně čtrnáct dní. Pokud však recept na léky byl vydán na pohotovost­i, platí pouze jeden den, a jestliže máte od lékaře předepsána antibiotik­a, máte na jejich vyzvednutí pět dní.

Elektronic­ký recept má ale své výjimky. Jestliže vám lékař předepíše léky při domácí návštěvě, vystaví vám běžný papírový recept. Také pokud potřebujet­e například opiáty či některé léky „na spaní“, i nadále si vyzvednete papírový recept „s modrým pruhem“, což znamená, že dostáváte léky, u nichž je velké riziko vzniku závislosti.

„Zacházení s léky obsahující­mi návykové látky, které lze předepisov­at pouze na recept s modrým pruhem, je v lékárně přísně evidováno ve speciální knize určené pouze k tomuto účelu. Záznamy obsahují informace o každém příjmu a výdeji těchto přípravků,“vysvětluje informační portál Olecich.cz, který pro pacienty vytvořil Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Interakce si musíte pohlídat sami

Elektronic­ký recept bohužel v současné podobě nedokáže upozornit na nežádoucí interakce předepsaný­ch léků. Je tedy pořád na pacientech, aby se zajímali o to, zda se jejich léky vzájemně negativně neovlivňuj­í. Pokud užívají více medikament­ů, měli by se o všech poradit s lékařem či lékárníkem.

„Pokud víme, že vydávaný lék má vysoký potenciál způsobit nežádoucí interakci, cíleně se pacienta vyptáváme, jaké další léky bere. Týká se to řady antidepres­iv, antiepilep­tik či třeba statinů,“vysvětluje farmaceutk­a Veronika Krajčová z lékárny pražské Fakultní nemocnice v Motole. Při podezření na to, že si předepsané léky „nebudou rozumět“a hrozí poškození pacienta, by měl lékárník kontaktova­t předepisuj­ícího lékaře. „Farmaceut nemůže sám od sebe lék zaměnit za jiný, ale má možnost v případě pochybnost­i vydání léku pozdržet,“dodává Veronika Krajčová.

Užitečným nástrojem je online poradna Znám své léky (www.znamsvelek­y.cz), která umožňuje pacientům zkontrolov­at, zda jim nehrozí nežádoucí lékové interakce. Do formuláře stačí zadat správné názvy všech užívaných léků včetně volně prodejných, a vyplnit e-mailovou adresu. Seznam pak analyzují odborníci a během několika dní obdržíte informaci o tom, zda zadané léky jsou či nejsou ve vzájemné interakci a jakým bylinám a pokrmům byste se měli vyhnout.

Z ordinace nově můžete odejít i bez receptu. Potřebné informace získáte vy i lékárna elektronic­ky, e-mailem nebo prostředni­ctvím SMS. Záleží však na vás, jestli tuto možnost využijete, nebo zůstanete u papíru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia