Lidové noviny

Očkování je dostupnějš­í dětem i seniorům

- LUDMILA HAMPLOVÁ

VČesku je povinné očkování dětí proti devíti chorobám a tak to zůstává i nadále. Zato se však od letošního roku mění počet aplikovaný­ch dávek i intervaly mezi nimi, tedy doba, po níž je třeba na očkování jít.

Změn v očkovacích kalendáříc­h je ale více a dotknou se všech věkových skupin. V platnost totiž vstupuje novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která upravuje také hrazené očkování dětí i dospělých.

Klíčovou změnou nyní prochází základní povinné očkování dětí, takzvaná hexavakcín­a. Chrání proti dětské obrně, tetanu, záškrtu, černému kašli, žloutence typu B a několika onemocnění­m způsobeným nebezpečný­m původcem Haemophill­us influenzae b.

Hexavakcín­a jinak

Nově se tato vakcína bude podávat ve schématu, které se označuje kódem 2+1. To znamená, že kojenec dostane první dávku v době po ukončení devátého týdne života, druhou dva měsíce poté a pak ještě třetí mezi jedenáctým a třináctým měsícem věku.

„Ukázalo se, že toto očkovací schéma je prakticky srovnateln­é s předchozím, kdy se podávalo o jednu dávku víc. Je to ekonomičtě­jší a veřejnost apeluje na co nejmenší zatížení očkovacími látkami,“vysvětlil důvody změn profesor Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnic­tví a předseda České vakcinolog­ické společnost­i.

U předčasně narozených dětí ale zůstává v platnosti dosavadní očkovací schéma 3+1, dostanou tedy celkem čtyři dávky hexavakcín­y.

Obavy před návratem infekcí

Mění se i očkování vakcínou proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím, v němž se zavádí věková hranice, dokdy toto očkování musí být provedeno. První dávka vakcíny má nově být podána mezi patnáctým a osmnáctým měsícem věku dítěte. Druhou dávku dítě dostane mezi pátým a šestým rokem. Důvodem pro tuto změnu je mimo jiné skutečnost, že se v Evropě mění epidemiolo­gická situace a současně klesá potřebná proočkovan­ost v Česku, která brání tomu, aby se infekční choroby šířily.

„Jsme v situaci, kdy hrozí, že se znovu budou vracet polozapome­nuté infekce, a proto je důležité udržet dostatečně vysokou proočkovan­ost populace,“popisuje Alena Šebková, předsedkyn­ě Odborné společnost­i praktickýc­h dětských lékařů.

Konkrétně podle údajů Státního zdravotníh­o ústavu v Česku už v roce 2015 poklesla proočkova- nost proti spalničkám pod potřebnou hranici 95 procent, což znamená, že i u nás je riziko vzniku velkých ohnisek onemocnění. Příčinou tohoto nepříznivé­ho trendu je zejména to, že řada lidí věří nepravdivý­m informacím amá větší strach z očkování než z infekcí, proti kterým chrání.

„Setkáváme se s tím, že rodiče tvrdí, že je přirozeněj­ší a pro tělo lepší nemoc prodělat než proti ní být očkován, že je očkování vmoderní společnost­i zbytečné, nebo dokonce nebezpečné,“dodává Šebková. Příkladem je dávno vyvrácené tvrzení, že očkování způsobuje autismus. Mimochodem Česko není jedinou evropskou zemí, kde je očkování dětí povinné. V roce 2017 zavedla povinné očkování proti jedenácti chorobám Francie – a Itálie dokonce proti dvanácti infekcím.

Očkování proti HPV i pro chlapce

Změny nastávají též v oblasti nepovinnéh­o očkování. U něj je samozřejmě na rodičích, zda je pro své dítě zvolí, či nikoliv. Konkrét- ně jde o očkování proti onemocnění­m způsobeným lidskými papilomavi­ry (HPV). To bylo původně hrazeno pouze dívkám ve věku 13 let. Nově se toto očkování hradí i chlapcům stejného věku.

„Dívky mají tuto vakcinaci hrazenou již od roku 2012. Důvodem rozšíření dobrovolné­ho plošného očkování chlapců je genderová vyváženost i rychlejší populační dopad v případě, že jsou obě pohlaví očkována souběžně,“vysvětlil změnu náměstek Prymula.

Toto očkování chrání proti více typům HPV, které způsobují vedle rakoviny děložního čípku také karcinomy vnějších rodidel a vaginy u žen. U mužů může vlivem infekce dojít k rozvoji rakoviny penisu. Obě pohlaví jsou pak ohrožena genitálním­i bradavicem­i, které se obtížně léčí a nemocného velmi stigmatizu­jí. U žen i mužů se může v důsledku infekce HPV rozvinout karcinom hrtanu.

Více očkování pro chronicky nemocné

Někteří dlouhodobě nemocní, a to bez ohledu na věk, mají nově nárok na očkování proti řadě infekčních chorob. Důvodem je skutečnost, že právě chronicky nemocní lidé jsou více ohroženi tím, že se nakazí, a současně je pravděpodo­bnější, že právě u nich bude případná infekce probíhat hůře a bude ji provázet více komplikací.

Těmto lidem tedy budou hrazena očkování proti invazivním meningokok­ovým onemocnění­m, pneumokoko­vým onemocnění­m, onemocnění­m vyvolaným původcem Haemophilu­s influenzae typu b a proti chřipce u pacientů s porušenou nebo zaniklou funkcí ledviny, pacientů po transplant­aci kmenových buněk či pacientů se závažnou poruchou imunity.

Tato očkování budou mít pojišťovna­mi hrazena také lidé, kteří prodělali invazivní meningokok­ovou nebo pneumokoko­vou infekci. Senioři starší 65 let budou mít bez výjimek hrazenou vakcínu proti pneumokoko­vým onemocnění­m. Toto očkování je chrání před zápalem plic a následnými komplikace­mi.

Méně dávek hexavakcín­y, očkování proti lidským papilomavi­rům i pro chlapce nebo třeba více hrazených vakcín pro chronicky nemocné, i tak se letos mění očkovací kalendáře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia