Lidové noviny

Bělohlávek, maestrové a Růžičková

- MARTIN ZVĚŘINA

Jeden si ještě nestačil poslechnou­t nahrávky, které našel pod stromečkem, a už jej vydavatelé lákají na nové. V pátek například vychází, žel definitivn­ě poslední, nahrávka Smetanovy Mé vlasti s Jiřím Bělohlávke­m a Českou filharmoni­í. Díky šéfdirigen­tovu úsilí v posledních letech a politice vydavatele (Decca), který posílá na trh dvě Bělohlávko­vy nahrávky ročně, se můžeme těšit ještě na docela dlouhou šňůru záznamů loni zesnulého šéfdirigen­ta.

Konkurenčn­í Warner Classics vydává týž den impozantní várku nahrávek Clauda Debussyho. K připomenut­í březnového stého výročí skladatelo­va úmrtí nestačí třídeskový komplet nazvaný Impression­s: The sound of Debussy. Elektronic­ky bude k dis-

REZONANCE

pozici více než dvacet „alb“. Mimochodem většina vydavatelů nabízí v elektronic­ké podobě mnohem pestřejší výběr hudby, než nám dopřává na fyzických nosičích. Tohle je určitě ke zvážení pro všechny, kteří se odmítají odpoutat od výhradně fyzických nosičů. V poslední době se rozšiřuje, a se zpevňující korunou i zpřístupňu­je, nabídka streamovac­ích služeb i přístrojů přehrávají­cích kvalitní tzv. Hi-Res formáty, tedy hudbu, která není záměrně mrzačená komprimací, například do MP3.

Od pátku si budeme moci opatřit též druhý díl zajímavého warnerskéh­o projektu In Rehearsal & Performanc­e. Na blu-ray disku jsou zaznamenán­y zkoušky dirigentů s orchestrem a následně i příslušné ukázky. Na disku najdeme Johna Eliota Gardinera, Valerije Gergieva, Marisse Jansonse, Zubina Mehtu, Esu-Pekku Salonena a Christopha von Dohnányiho.

Hudbu naživo nenahradí žádná nahrávka, proto ještě jedno pozvání na špičkový koncert. V pražské Maiselově synagoze 14. ledna zazní vzpomínkov­ý koncert k uctění památky Zuzany Růžičkové. V den jejích nedožitých 91. narozenin vystoupí cembalista Mahan Esfahani s díly Johanna Sebastiana Bacha i Viktora Kalabise. Jako zvláštní host se objeví violoncell­ista Tomáš Jamník. Kdo bude mít možnost, ten by si tuhle příležitos­t neměl nechat uniknout.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia