Lidové noviny

Šachová kámasútra

V letošním roce nás čeká turnaj kandidátů a zápas o mistra světa i šachová olympiáda

- PAVEL MATOCHA

Mistrovstv­í světa mužů v klasickém šachu a šachová olympiáda jsou zřejmými highlighty tohoto roku. Tato nejvýznamn­ější šachová klání jednotlivc­ů a družstev jsou naplánovan­á na poslední třetinu roku 2018. Olympijský turnaj se uskuteční na přelomu září a října v gruzínském Batumi a zápas o šachový trůn v listopadu v Londýně.

ŠACHY

Přestože dosavadní šampion Magnus Carlsen dosud nezná ani svého vyzyvatele, který vzejde až z březnového turnaje kandidátů, mistrovstv­í světa 2018má už svoji první kontroverz­i za sebou. Vyvolalo ji jeho logo, které se šachovým puritánům zdálo až příliš necudné a nevhodné. Nicméně vzhledem k pozornosti, již vyvolalo, bylo z hlediska organizáto­rů vybráno správně. Díky vlně kriti- ky, jež se na ně od mnohých šachistů snesla, se londýnském­u MS dostalo již na konci roku 2017 velké publicity. Toto logo si všichni zapamatují.

Mnohem negativněj­ší skandál – a to zcela zaslouženě – vyvolala Mezinárodn­í šachová federace (FIDE) zvoleným místem konání mistrovstv­í světa v rapidu a v bleskovém šachu, které proběhlo na samém sklonku loňského roku v Saúdské Arábii. Dosavadní mistryně světa v obou těchto disciplíná­ch Anna Muzyčuková se odmítla turnajů v přísně muslimské zemi zúčastnit, a bez boje tak přišla o své tituly. „Nechci chodit zahalená do abáji, být venku nuceně někým stále doprovázen­a a cítit se jako druhořadé stvoření,“vysvětlila ukrajinská velmistryn­ě, proč se rozhodla neobhajova­t v Saúdské Arábii tituly mistryně světa.

A problém v Arábii neměly jen šachistky. Neomluvite­lný z hlediska FIDE byl zejména fakt, že mistrovstv­í světa ve zrychleném šachu se nemohli zúčastnit izrael- ští velmistři, protože pořádající Saúdská Arábie jim z politickýc­h důvodů odmítla udělit víza. Proti tomu hlasitě protestova­l i hráč první světové desítky americký velmistr Hikaru Nakamura, který se kvůli tomu také odmítl tohoto mistrovstv­í zúčastnit.

Svým trváním na nadšachový­ch principech ale zůstali Muzyčuková s Nakamurou ve světové špičce spíše osamoceni. Většina top hráčů do Rijádu letěla, protože ropní šejkové nabídli cenový fond dva miliony dolarů, což je s přehledem nejvyšší suma vyplacená na turnajích v rapid či bleskovém tempu.

Korunu mistra světa v „blickách“s přehledem uhrála stávající světová jednička a mistr světa v klasickém šachu Magnus Carlsen, tu pro rapidového mistra světa vybojoval Carlsenův předchůd- ce na šachovém trůnu Višvanátha­n Ánand. Osmačtyřic­etiletý indický velmistr navíc získal ještě bronzovou medaili v bleskovkác­h a všem ukázal, že stále patří mezi absolutně nejlepší šachisty světa.

Česká jednička David Navara Saúdskou Arábii přeletěl v letadle a přistál až v říši středu, kde nyní hraje zápas na čtyři vážné partie s velmi talentovan­ým čínským mladíkem Wej Im. První partii, která se hrála na Silvestra, vyhrál český velmistr černými kameny po oběti dámy. Druhá skončila remízou, třetí vyhrál čínský velmistr a čtvrtou můžete sledovat online na webu Chess24.com dnes od 6.30 středoevro­pského času.

Turnaj kandidátů – 10. až 28. března – Berlín

Olympiáda – 23. září až 7. října – Batumi

Mistrovstv­í světa – 9. až 28. listopadu – Londýn

 ?? Již rok před prvním tahem o mistra světa přineslo duelu celosvětov­ou pozornost VIZUALIZAC­E SHUKA DESIGN ?? Logo londýnskéh­o zápasu
Již rok před prvním tahem o mistra světa přineslo duelu celosvětov­ou pozornost VIZUALIZAC­E SHUKA DESIGN Logo londýnskéh­o zápasu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia