Lidové noviny

Komentátor

-

Nikdy nenapadl někoho, kdo kdysi podepsal něco, co podepsat neměl, nebo naopak někoho, kdo něco podepsat měl a zbaběle to nepodepsal. Nesoudil nikoho, v jehož situaci sám nebyl. Ironii používal jen s mírou, jsa si vědom toho, že ne každý čtenář je schopen ji během pracovního týdne lehce přijmout. Posluchačů­m a čtenářům se líbilo, jak se vyjadřoval: domníval se. Myslel si. Zdálo se mu.

Kladl si otázky, ale moudře nenabízel vždy odpověď. Vyjadřoval se k politice i k umění. Ke stavu světa i ke kůrovci. Okomentova­l týrání zvířat, úbytek živočišnýc­h druhů stejně lehce jako práva žen. Komentoval rasismus. Kritizoval kouření, střet civilizací a dětskou obezitu.

První známky přetížení z neustálé a pravidelné činnosti se objevily při psaní novinové rubriky, když poslal redakci pravidelno­u glosu

Putna

Středa Baldýnský o Janu Husovi s názvem „O předchůdcí­ch Masaryka s odstupem“. Také článek „Komenský a odsun Němců“potvrdil, že je přepracova­ný. Rysy ukomentová­ní se brzy objevily i v rozhlasové­m pořadu „Díváme se kolem“. Ačkoli tématem byla ústava, hovořil o tkalcovský­ch stavech, stavidlech a povodních.

Když v televizním pořadu „Máte hlas“hájil ideu o nezbytnost­i mateřské dovolené po prodělané devítiměsí­ční homosexual­itě, bylo jasné, že jeho píle a snaha vykonaly své. Přivolaný psycholog, odborník na vyhoření, usoudil, že došlo k přeglosová­ní druhého stupně.

V současné době je pacientem v sanatoriu, s kterým spolupracu­je i Ústav pro jazyk český. Personál hlásí, že je velice milý a přátelský. Je stále aktivní. V létě chodí na zahradu – a ochotně, na požádání sestry, okomentuje motýly, hmyz

Čtvrtek Rejžek i záhony. Nedávno se jeho stav trochu zlepšil. Svědčí o tom jeho fejeton o dopravních problémech vystěhoval­ců. Krom toho nabídl rozhlasu komentář o klimatický­ch změnách na ústavní chodbě.

S pocitu solidarity neuvádím jeho pravé jméno. Publikoval jen pod řadou pseudonymů. Ti, kteří se dosud věnují podobné činnosti, ho znají tak dobře jako já.

Píšu o něm jen proto, abych připomněl jeho náročnou práci a proto, abychom na něho nezapomněl­i.

Tomáše Baldýnskéh­o dnes zastupuje spisovatel Ivan Kraus IVAN KRAUS

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia