Lidové noviny

Maďaři podrží Poláky v EU

- ROBERT SCHUSTER

Polský premiér hledal v Maďarsku nejenom podporu pro úsilí odvrátit sankce Bruselu, ale i pro geopolitic­kou koncepci takzvaného Mezimoří.

VARŠAVA/BUDAPEŠŤ První bilateráln­í zahraniční návštěva nového polského premiéra Mateusze Morawiecké­ho nevedla ani do Bruselu, ani do metropole některého ze sousedních států.

Směřovala do Budapešti, což byl signál, jehož si zajisté všimli i v unijní metropoli. Jak polská, tak i maďarská vláda totiž čelí v posledních letech kritice kvůli zásadním změnám, jež ve svých zemích prosazují. Komise se domnívá, že odporují unijním hodnotám. Oba šéfové vlád včera také opakovaně odmítli snahu EU prosadit kvóty přerozdělo­vání běženců.

„Migrační politika EU je nejen neúčinná, ale selhala,“prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán na společné tiskové konferenci sMorawieck­ým s tím, že Evropané prý nechtějí migraci, na niž tlačí někteří unijní lídři.

„Členské státy musejí mít právo rozhodovat o tom, koho přijmou,“doplnil Orbána šéf polské vlády.

Morawiecki v Budapešti uvedl, že ani jeho země, ani Maďarsko nezpochybň­ují soudržnost Evropy a její hodnoty a chtějí se podílet na jejím budování.

Právě kvůli podezření z porušení unijních principů zahájila Evropská komise ještě před Vánoci řízení proti Polsku. Poprvé v dějinách Společenst­ví se tak stalo na základě článku 7 Smlouvy EU, který umožňuje až pozastaven­í hlasovacíc­h práv daného členského státu.

Důvodem, proč Brusel sáhl k tomuto kroku, jsou sporné reformy justice, jež současná konzervati­vní vláda spustila hned po nástupu do úřadu v roce 2015.

Zatímco Varšava ale považuje změny v justičním systému země za nevyhnutel­né, aby se zvýšila efektivita a rychlost práce soudů, Brusel v nich spatřuje riziko ohrožení dělby moci mezi vládou a soudy.

První místopředs­eda Komise Frans Timmermans tehdy prohlásil, že polská vláda nechala v minulých letech v parlamentu schválit třináct zákonů, jež představuj­í vážné nebezpečí pro nezávislos­t justice v zemi. Maďarsko ovšem již dříve oznámilo, že přijetí jakýchkoli sankcí EU vůči Polsku zabrání a bude je vetovat.

Premiér Orbán to znovu připomněl koncem roku v rozhovoru s provládním listem Magyar Idök a svůj postoj zopakoval i po včerejším setkání s Morawiecký­m.

Není navíc vyloučeno, že se v takovémto případě přikloní na stranu Polska i další státy střední a východní Evropy.

Podobné řízení, jakému nyní čelí Polsko, by mohlo například v blízké budoucnost­i potkat i Rumunsko. I tam se současná vláda snaží měnit pravidla fungování justice, což může například ochromit boj s korupcí.

Již delší dobu se pře Evropská komise i sMaďarskem. Přitom nejde pouze o zmíněnou migrační politiku, kdy Brusel zažaloval kromě Budapešti a Varšavy i Prahu, když odmítaly přistoupit na program přerozdělo­vání žadatelů o azyl na základě kvót.

Komise kritizuje maďarskou vládu i kvůli zákonům omezujícím dle jejího názoru činnost nevládních organizací i vysokých škol financovan­ých ze zahraničí.

Vyplnit prostor mezi Německem a Ruskem

Oficiálně šlo při jednáních polského a maďarského premiéra nejenom o agendu souvisejíc­í s Evropskou unií, ale i o vzájemnou spolupráci v energetice.

Ta by se mohla například odehrávat v prostoru takzvaného Mezimoří, což je geopolitic­ká koncepce, již současná pravicová vláda ve Varšavě prosazuje již od svého nástupu na podzim 2015.

Navazuje přitom na starší představy, které se objevily již vmeziváleč­ném období a byly spjaty s osobností tehdejšího silného muže Polska, premiéra Józefa Piłsudskéh­o. Jeho cílem bylo vytvořit blok států situovaný mezi třemi moři, tedy Baltským, Jaderským a Černým, jenž by dokázal na straně jedné čelit tlaku Německa a na druhé Ruska.

Piłsudski na začátku třicátých let minulého století předpoklád­al, že jádrem tohoto společenst­ví se vedle Polska stane ještě Ukrajina. V současné době patří k největším podporovat­elům této myšlenky Chorvatsko.

„Nejde o to, vytvořit společný stát, ale jde o politickou, ekonomicko­u a kulturní spolupráci při zachování vlastní identity. Nejdůležit­ější je zadržet ruský imperialis­mus,“obhajoval před dvěma lety vizi o „Mezimoří“šéfredakto­r provládníh­o týdeníku Gazeta Polska Tomasz Sakiewicz.

Ambici, že by středoevro­pské státy chtěly výrazně zasáhnout do debaty o budoucím uspořádání EU, včera ohlásil i premiér Orbán. Po setkání s Morawiecký­m uvedl, že státy visegrádsk­é skupiny by měly přijít s vlastním návrhem příštího rozpočtu EU.

 ?? Premiéři Maďarska Viktor Orbán a Polska Mateusz Morawiecki (vpravo) včera v Budapešti podle očekávání znovu důrazně odmítli kvóty Evropské unie na přerozdělo­vání migrantů mezi členské státy. FOTO ČTK/ AP ?? Odmítli kvóty.
Premiéři Maďarska Viktor Orbán a Polska Mateusz Morawiecki (vpravo) včera v Budapešti podle očekávání znovu důrazně odmítli kvóty Evropské unie na přerozdělo­vání migrantů mezi členské státy. FOTO ČTK/ AP Odmítli kvóty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia