Lidové noviny

Bojkot voleb coby vzkaz politikům

-

Prezidents­ké volby tlučou na dveře. Dovolím si přidat další kostičku do názorové mozaiky na toto důležité téma.

In media res: nepůjdu v lednu volit prezidenta, a to naprosto záměrně. Rozhodně to nevnímejte jako akt občanské lhostejnos­ti, notabene k jiným typům voleb od svých osmnácti let pravidelně chodím a svá hlasování se snažím co nejdůkladn­ěji promýšlet.

Proč tedy nepůjdu k prezidents­kým volbám?

Českomorav­ský kočkopes – přímá volba plodící silného prezidenta, avšak s formálně relativně malými kompetence­mi – je z právního hlediska zcela nesmyslná. Taková postmodern­í veganská zabijačka.

Vážení zákonodárc­i, nelze steak sníst a současně mít! Pokud jste chtě- li upravit naši normu norem – tedy Ústavu ČR, měli jste tak učinit komplexně, ne takto polovičatě a ve svých důsledcích nesmyslně.

Svým bojkotem přímé volby prezidenta republiky chci dát politikům jasný vzkaz:

vraťme se k původní podobě volby prezidenta; tedy k volbě nepřímé, již jsme nekonflikt­ně měli v právním řádu až do října 2012. Připomeňme mladším čtenářům, že do té doby byla hlava našeho státu volena nepřímo parlamente­m na společné schůzi obou jeho komor.

Říkám důležitým brněnským hlasem (ano, to je oxymóron, stejně jako naše přímá volba slabého prezidenta): dobří lidé, vraťme se k systému sice ne ideálnímu (nedůstojné tahanice kolem volby Václava Klause nejsou zapomenuty), nicméně mnohem lepšímu, než je ten dnešní! Nenechme se dále vláčet populisty a jejich iracionáln­ími snahami o kulaté čtverce.

A aby toho nebylo málo, mnozí vizionáři (nejen) „z holdingu“již uvažují o přímé volbě starostů a hejtma- nů, což – pokud nedojde k promyšlené a komplexní změně obecního (respektive krajského) zřízení – povede k dalším zbytečným a nákladným zmatkům.

Navíc přímá volba prezidenta rozhodně není zadarmo, náklady činí okolo dvou miliard korun. Za tyto peníze by se dala vylepšit nejedna ne- mocnice či hospic, či dokonce postavit nový. Až se zase budou vybírat peníze na nemocné děti, vzpomeňme si, že tu doslova vyhazují z veřejného okna dvě miliardy korun za všelidovou zábavu jménem přímá volba slabého prezidenta.

Někdo si teď asi poklepe na hlavu, že kvůli jednomu bláznivému jihomoravs­kému pisálkovi určitě zruší přímou volbu. To bude dřív ve Vyškově metro než…

Přirozeně je mi známo, že je to boj s větrnými mlýny, nicméně pakliže by letos přišlo k citované prezidents­ké volbě například pod tři procenta oprávněnýc­h voličů, tak by to snad napomohlo k návratu nepřímé (!) volby prezidenta.

Na závěr chci zdůraznit, že v ČR máme stále ještě volební právo a nikoliv volební povinnost, ačkoliv Miloš Zeman dlouhodobě pléduje za její zavedení. V nadsázce na závěr glosy uvádím, že pokud by byla zavedena, tak by s ní měla být ruku v ruce uzákoněna i povinná účast kandidátů v předvolebn­ích diskusích.

Vraťme se k systému sice ne ideálnímu (nedůstojné tahanice kolem volby Václava Klause nejsou zapomenuty), nicméně mnohem lepšímu, než je ten dnešní

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia