Lidové noviny

Další EET? Nejdřív za rok

- MIROSLAV PETR

Odložený start dvou zbylých etap evidence tržeb komplikuje rozpor ve výjimkách pro nejmenší podnikatel­e.

PRAHA Tisíce živnostník­ů uniknou povinnosti evidovat tržby. Přesný počet je však po prosincové­m verdiktu Ústavního soudu a odložení dvou zbylých etap velkou neznámou.

Ministerst­vo financí nyní horečně připravuje novelu zákona, která podrobné podmínky podle požadavku ústavních soudců upraví. Už teď je ale zřejmé, že na 300 tisíc podnikatel­ů, lékařů, advokátů, stánkařů a živnostník­ů může téměř s jistotou počítat přibližně s ročním odkladem od původního březnového startu třetí vlny EET.

Rozpor při stanovení přesných pravidel panuje především v otázce výše ročního příjmu živnostník­a podmiňujíc­ího výjimku z EET. Bude to do 250 tisíc korun podle představy ministryně financí Aleny Schillerov­é, do 500 tisíc korun podle návrhu exministra a nového předsedy vlády Andreje Babiše (ANO), nebo 750 tisíc korun podle návrhu senátorů?

„Začátkem roku o tom budu jednat se svazy, které zastřešují podnikatel­e,“uvedla nová ministryně.

Výjimku ano, ale komu?

Hranici do 250 tisíc korun, kterou prosazuje Schillerov­á, přiznává podle ní přes 400 tisíc podnikajíc­ích fyzických osob. A v případě vyššího limitu příjmů by se do výjimky vešlo ještě mnohem více podnikatel­ů.

Výjimku z EET by však mohla získat jen část z nich – ti, kteří současně po schválení finančním úřadem získají možnost hradit daň formou paušálu. To vše nyní musí ministerst­vo vymyslet a sepsat do novely zákona. O ní pak rozhodne vláda a parlament.

Novela bude například obsahovat návrh na výjimku z EET u tržeb telefonníc­h operátorů, plynoucích z předplacen­ých služeb či karet, tržeb z obchodní letecké přepravy nebo z vybraných hazardních her. Měla by být také zacho- Ministryně Schillerov­á a premiér Babiš

vána výjimka pro zrakově postižené podnikatel­e a pro předvánočn­í prodej sladkovodn­ích ryb.

Teprve pak začne klasické legislativ­ní schvalován­í, které – podobně jako původní zákon o elektronic­ké evidenci tržeb – neprojde u politiků v parlamentu snadno. Přestože alespoň u členů předchozí vládní koalice, tedy sociálních demokratů a lidovců, by změny v EET měly mít šanci.

„S ohledem na průměrnou délku legislativ­ního procesu je účinnost takové legislativ­y pravděpodo­bná nejdříve na přelomu let 2018 a 2019. Předpoklád­áme, že podnikatel­ům ze třetí a čtvrté fáze ponecháme samozřejmě nějaký prostor na přípravu. Spojení třetí a čtvrté fáze je také jednou z možností,“reaguje Michaela Tesařo-

vá z tiskového oddělení ministerst­va financí.

Na vládě, poslancích a senátorech tak závisí, jak dlouho bude ústavními soudci pozastaven­á platnost dvou zbývajícíc­h etap EET. Čím dřív tedy ministerst­vo novelu připraví, tím dřív bude možné evidenci tržeb resuscitov­at a případně dokončit.

Někdo má odklad, jiný ne

Na 160 tisíc hostinskýc­h, hoteliérů a obchodníků z prvních dvou etap, kteří už musejí elektronic­ké účtenky vydávat a odhalovat před finančními úřady veškeré své tržby, má však důvod ke zlosti – EET bude ještě dlouho povinné jen pro ně, tedy pro menší část trhu. Vládou chválené narovnání konkurenčn­ího prostředí – jako efekt celé EET – se odkládá. „Současný stav, kdy Ústavní soud odsunul start třetí a čtvrté vlny, vede k tomu, že například restaurace musejí tržby evidovat, zatímco stánky s občerstven­ím nikoli. Tím se otevírá cesta k nerovným podmínkám v podnikání ve stejném oboru,“varoval nedávno Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací.

Teď, když se ukázalo, že start dalších etap evidence nebyl připraven natolik, aby vyhovoval ústavnímu právu, asociace požaduje, aby bylo celé EET zrušeno – pokud se zbylé dvě etapy, do kterých patří i stánkaři, prodávajíc­í párky, pivo a další občerstven­í bez posezení pro hosty, nepodaří urychleně a podle práva nastartova­t.

 ?? Se liší v názoru na limit podmiňujíc­í výjimku z EET FOTO MAFRA – DAN MATERNA ??
Se liší v názoru na limit podmiňujíc­í výjimku z EET FOTO MAFRA – DAN MATERNA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia