Lidové noviny

Menšinoví vlastníci ČEZ chtějí debatu o jádru

-

PRAHA Menšinoví akcionáři energetick­é společnost­i ČEZ, které sdružuje ekonom a poradce investiční skupiny J&T Michal Šnobr, žádají uspořádání mimořádné valné hromady firmy. Uskutečnit by se měla v první půli roku, ještě před řádnou hromadou, která se pravidelně koná v červnu.

Šnobr, který je kritikem současného vedení polostátní firmy, uvedl, že důvodem jsou především diskuse nad způsobem financován­í plánovanéh­o nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Pokud by výstavbu měl platit samotný ČEZ, budou podle něj minoritní akcionáři poškozeni poklesem ceny akcií firmy.

Šnobr včera na Investiční­m fóru v Praze oznámil, že sdružuje akcionáře firmy s více než jedním procentem akcií. Na základě záko- na o obchodních korporacíc­h se jeho skupina stala takzvaným kvalifikov­aným akcionářem, který může mimo jiné po představen­stvu firmy požadovat právě svolání mimořádné valné hromady.

„Každý akcionář má práva daná zákonem, v našem případě zákonem o obchodních korporacíc­h, aby hájil své zájmy,“reagoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerst­vo financí zhruba 70 procent akcií. Menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) v programové­m prohlášení uvádí, že zajistí přípravu nových jaderných bloků v potřebných termínech. Babiš ještě jako ministr financí ve vládě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) několikrát uvedl, že výstavbu bloku by měl financovat sám ČEZ. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia