Lidové noviny

Indicie k podezření předložil už český audit

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Prvním příspěvkem k rozkrývání pochybnost­í kolem dotace pro Farmu Čapí hnízdo byl už předloni v létě mimořádný audit ministerst­va financí, který si objednala Evropská komise. Už tehdy úředníci skončili závěrem, že existují indicie o propojení farmy s holdingem Agrofert. Na rozdíl od bruselskýc­h inspektorů ti čeští nevyměřili korekci s tím, že k definitivn­ímu závěru jsou povolány pouze unijní autority.

Čeští auditoři dospěli k tomu, že provázanos­t firem je doložená. Hlavní důkaz paradoxně poskytl sám Andrej Babiš, který před dvěma lety v dlouhém sněmovním projevu uvedl, že v letech 2008 až 2010 Čapí hnízdo patřilo dvěma jeho dospělým dětem a švagrovi. Druhým dokladem bylo čestné prohlášení švagra Martina Herodese, že v době čerpání vlastnil 60 procent „čapích“akcií.

Bez toho by nešlo říci, komu farma v dané době patřila, měla anonymní akcie. Když si kvůli vystopován­í vlastníka vyžádali čeští auditoři listiny účastníků z valných hromad farmy, odpověděla jim firma Imoba, právní nástupkyně Farmy Čapí hnízdo, že je nemůže najít. „Nedoložení dokumentů a neposkytnu­tí vysvětlení je indicií, která zvyšuje riziko, že Farma Čapí hnízdo byla jednou hospodářsk­ou entitou se společnost­í Agrofert,“usoudili kontroloři.

Mezi dalšími indiciemi propojení česká zpráva uvádí okolnosti, za jakých kongresový komplex se zoo získal úvěr od české pobočky banky HSBC. Agrofert se zaručil za celou 350miliono­vou půjčku, a to v rámci bankou určeného limitu na ručení společnost­em, jež jsou součástí skupiny Agrofert. „Úrok“pro Čapí hnízdo činil 1,25 procenta ročně z čerpané částky. Podle auditorů nízká sazba neodpovídá rizikovost­i projektu ani faktu, že nový podnik měl nulové zkušenosti v oboru. Skutečně malý podnik by tak velkorysý úvěr pravděpodo­bně nedostal.

Dalším náznakem spojení s Agrofertem bylo vlastnictv­í domény www.capihnizdo.cz. V prosinci 2007 si ji zaregistro­val Agrofert. Až poté, co farma už patřila anonymním majitelům a byla vyvedena mimo holding. K nepřímým důkazům patřilo i to, že si Farma Čapí hnízdo pronajímal­a auto od holdingové firmy Agrotec.

Dokázat propojení je jedna podmínka, která ukazuje na porušení dotačních pravidel. Druhá je dokázat, že některá ze složek Agrofertu podnikala na propojeném trhu. To znamená v pohostinst­ví, cestovním ruchu či ubytování. Čeští auditoři to dokázat nezvládli, nemohli si žádat listiny od všech firem v holdingu. Právě tenhle rest měl splnit OLAF – v rámci své zprávy dospěl k závěru, že k podnikání na propojeném trhu došlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia