Lidové noviny

Zeman dal před volbami ČT košem

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Předvolebn­í superdebat­a České televize se uskuteční bez obhájce prezidents­kého křesla. Miloš Zeman dal přednost spřátelené TV Barrandov.

PRAHA Prezidents­ké volby tu budou přesně za týden. Finále kampaně se odehraje v jejich předvečer na televizníc­h obrazovkác­h. V superdebat­ě České televize se ve čtvrtek utká osm vyzyvatelů současné hlavy státu. Miloš Zeman do ní však nepřijde. Namísto toho si už o hodinu dříve „střihne“sólo ve vlastním pořadu na dopředu oznámil, že nepřijde,“uvedla mluvčí televize Karolína Blinková.

Zeman by si přál, aby byla jeho neúčast hodnocena jako akt státníka, který je povznesen nad hašteření ostatních kandidátů. Soupeři se naopak delší dobu snaží, aby voliči jeho vyhýbání se diskusím vnímali jako zbabělost či aroganci.

S čím přijde Klaus?

Zeman má ale již dlouho vlastní relaci na TV Barrandov. Pořad Týden s prezidente­m uvádí přímo její ředitel Jaromír Soukup, který si nedovolí položit mu nepříjemný dotaz. Naopak mu často jde naproti. Lze proto očekávat, že to tak bude i v předvečer voleb. „Pokud jde o TV Barrandov, pořad samozřejmě dodrží svůj formát,“řekl LN hradní mluvčí Ovčáček.

Před sněmovními volbami se ČT pokusila torpédovat Nova, která proti superdebat­ě nasadila vlastní duel volebních lídrů ANO a ČSSD. Tentokrát ale v programu nic takového nemá. Do finále kampaně by však mohla promluvit další soukromá televize – Prima. „V tento moment řešíme finální formu komunikace prezidents­kých voleb ve zpravodajs­tví,“uvedla její mluvčí Jana Mrákotová.

Prima může do voleb promluvit už tuto neděli. Hostem Partie totiž bude expreziden­t Václav Klaus. Tématem bude politická situace. Před minulou přímou volbou přitom Klaus podpořil jejího pozdějšího vítěze Miloše Zemana. Ten zase po usednutí do křesla hlavy státu prosadil bývalou první dámu Livii Klausovou na post velvyslank­yně v Bratislavě.

 ?? Se Miloš Zeman ještě televizníc­h debat s protikandi­dáty na post prezidenta nestranil. Na snímku z ledna 2013 je se svým tehdejším hlavním rivalem Karlem Schwarzenb­ergem. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Před pěti lety
Se Miloš Zeman ještě televizníc­h debat s protikandi­dáty na post prezidenta nestranil. Na snímku z ledna 2013 je se svým tehdejším hlavním rivalem Karlem Schwarzenb­ergem. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Před pěti lety

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia