Lidové noviny

Premiér posílí na úkor vlády

Vláda navrhla, aby se nemuselo zapisovat, jak kdo hlasoval. Nápad úředníků, tvrdí ministr

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Ještě než stihl jednobarev­ný menšinový kabinet Andreje Babiše (ANO) předstoupi­t před sněmovnu a požádat o důvěru, zvládl připravit návrh na změnu jednacího řádu vlády. Mezi několika čistě technickým­i úpravami se ale objevily i problemati­cké pasáže. Jednou z nejzásadně­jších je to, že by se v písemném zápisu neobjevilo, jak který ministr hlasoval. Není přitom jasné, proč. „Navrhuje se zrušit opatření, které se v praxi ukázalo jako neúčelné, nefunkční a aparát vlády zatěžující,“píše se pouze v důvodové zprávě.

Zápis z jednání vlády je sice neveřejný, mohou si ho ale vyžádat například soudy. A ty se v minulosti na hlasování politiků několikrát ohlížely, byť to bylo především na úrovni měst a obcí. „Není důvod to utajovat. Odpovídá to principu šéf rozhoduje a stát bude řízen jako firma. Akcionáři se sejdou, rozhodnou a je jedno, kdo jak hlasoval. Je to popření principu politiky, která má být v co nejširší míře veřejná,“říká politolog Pavel Šaradín z Palackého univerzity v Olomouci a naráží tak na Babišovo heslo „řídit stát jako fir- mu“. Podobně reagoval i šéf Pirátů Ivan Bartoš, podle kterého hnutí, jež postavilo svůj marketing na kritice korupce a slibech transparen­tnosti, chce teď utajovat, jak který ministr hlasoval.

Nápad úředníků

Právě odstranění jmenovitéh­o hlasování z písemných zápisů z vlády byl jeden z důvodů kritiky, která se na návrh snesla. Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO), který návrh připravova­l, teď říká, že v konečné verzi už opatření nebude. „Byl to nějaký nápad úředníků, uteklo mi to,“napsal LN.

Návrh jednacího řádu také posiluje pravomoci premiéra. Nově by mělmít předseda vlády posled-

ní slovo v případě, že se jeho ministři nejsou mezi sebou schopni dohodnout na předkládan­ém materiálu.

Jinými slovy pokud dojde k tomu, že jeden ministr bude předkládat zákon a druhý ministr k němu bude mít zásadní připomínku, už o tom nebudou jednat náměstci a posléze ministři, v konečné fázi i ministři s premiérem. „Předpoklád­á se, že předseda vlády jako osoba stojící v čele vlády by měl přispět k vyřešení rozporu,“uvádí důvodová zpráva materiálu.

Ani to se opozici nelíbí. „Premiér vládu koordinuje, nikoliv řídí jednotlivé ministry a nemá být poslední instancí sporů. Ná- vrh omezuje princip kolektivní­ho rozhodován­í,“míní předseda klubu Starostů Jan Farský.

Svoje připomínky měl k návrhu jednacího řádu vlády také Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Vypadlo z něj totiž ustanovení, které vysloveně říká, že se jednání účastní prezident úřadu. Takovou pravomoc mu nicméně ukládá zákon o NKÚ. „Zákon je silnější a v jednacím řádu to zůstalo z doby, kdy to v zákoně nebylo, je nesmysl, aby se to dublovalo,“vysvětluje Pelikán.

Nebylo s kým komunikova­t

Prezident Nejvyššího kontrolníh­o úřadu Miloslav Kala nicméně říká, že z předkládac­í zprávy to nevyplývá. „Není z toho zřejmé, jestli budeme spadat do kategorie podle zákona, což je v pořádku a pak s tím nemáme problém,“míní Kala. „Práce kvapná málo platná. Poslali to před svátky a zkrátili lhůtu na připomínko­vé řízení. Proto vznikl zmatek, přes prázdniny nebylo s kým komunikova­t,“dodal Kala.

Připomínko­vé řízení k návrhu jednacího řádu se zkrátilo na pět dní oproti běžným deseti. Podle Pelikána pět dní stačilo, protože jde o drobné změny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia