Lidové noviny

Brusel vymáhá mrtvé kvóty

- BLAHOSLAV HRUŠKA

Evropská komise zažalovala Česko, Maďarsko a Polsko kvůli bojkotu programu přerozdělo­vání migrantů. Ten přitom nesplnil očekávání a před třemi měsíci skončil.

LUCEMBURK/PRAHA Povinný mechanismu­s přerozdělo­vání migrantů v EU je sice již více než tři měsíce mrtvý, Brusel se ale nikdy nesmířil s tím, že některé země kvóty bojkotoval­y. Evropská komise včera proto splnila svou měsíc starou hrozbu a u Soudního dvora EU v Lucemburku zažalovala Česko, Maďarsko a Polsko za to, že nepřijímal­y migranty podle společného klíče.

Polsko ani Maďarsko na kvóty nepřistoup­ily, Česko pak jen liknavě. Z celkového počtu 2691 běženců, kteří na Prahu připadli na základě kvót přijatých v září 2015, české úřady přijaly 12 migrantů z Řecka. Z italských záchytných táborů pak ani jednoho.

Text žaloby zatím znám není. „Předpoklád­ám, že ji dostaneme v následujíc­ích dnech. Podle jednacího řádu Soudního dvora EU pak máme dva měsíce na vypracován­í žalobní odpovědi,“řekl LN Martin Smolek, vládní zmocněnec pro zastupován­í státu před nejvyšší soudní instancí EU.

Evropská komise by teoreticky mohla žalobu stáhnout – jenže to by Česko muselo udělat vstřícný krok a nabídnout další volná místa pro migranty z italských a řeckých uprchlický­ch táborů.

Nic takového se ovšem nechystá. Již loni v létě tehdejší vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) odhlasoval­a, že Česko nepřijme jediného „kvótového“běžence. A nic na tom nehodlá měnit ani kabinet Andreje Babiše (ANO).

Ten včera zopakoval, že kvóty jsou neefektivn­í a rozdělují Evropu. Babiš také přislíbil, že celou kauzu chce řešit s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. „Já mám termín s panem Junckerem 29. ledna v Bruselu, máme spolu večeři, takže se na to samozřejmě připravuji,“řekl premiér. „Uděláme všechno pro to, abychom přesvědčil­i Evropskou komisi, aby tam na nás nebyl žádný dopad. A budeme se to snažit vysvětlova­t,“dodal.

Podivil se také nad tím, že Brusel zažaloval Česko, Maďarsko a Polsko, zatímco Slováci, kteří přemístili na své území 16 běženců z Řecka, vyvázli bez právních postihů. Slovensko ovšem na rozdíl od Česka plnilo své povinnosti minimálně v tom, že čtyřikrát do roka nabízelo pro uprchlíky ze sběrných táborů ve Středomoří volná místa.

A právě o rozpor mezi formálním nabízením míst a reálným neúspěchem programu, v jehož rámci se za dva roky po Evropě podařilo rozmístit jen pětinu původně zamýšlenéh­o kontingent­u migrantů, chce Česko opřít svou právní argumentac­i. Podobně se hájilo již loni v létě, když Brusel žalobou pohrozil.

Soudní dohra kvót se každopád- ně může protáhnout. Ústní jednání – pokud k němu dojde – lze očekávat až na konci roku. „Ne dřív než v listopadu nebo prosinci,“řekl mluvčí Soudního dvora EU Balázs Lehóczki. Proces pak bude pokračovat ještě další měsíce. „První verdikt lze očekávat v polovině roku 2019,“předvídá Smolek.

Jenže za rok a půl se Česko dozví pouze to, zda skutečně porušilo společná pravidla. Další dlouhé měsíce zabere vyměřování trestu. Teprve druhý verdikt přinese možné sankce.

Ty mohou obsahovat paušální částku v řádu milionů eur, ovšem také denní penále v řádu tisíců eur za každý den, kdy Česko rozhodnutí soudu nebude respektova­t a nadále nebude migranty přijímat.

Jak by ovšem Česko mělo kvóty začít naplňovat a penále se vyhnout, jasné není. Povinný přeroz- dělovací mechanismu­s oficiálně skončil loni v září.

Nový systém na obzoru

Mezitím se ovšem v Bruselu chystá nová verze kvót. Na rozdíl od těch minulých by již nemělo jít o směrná čísla, která by státy automatick­y musely plnit. Distribučn­í klíč by se spouštěl jen v případě vzedmutí uprchlické vlny.

Evropská komise by ráda nový mechanismu­s dojednala do letošního léta. Řada zemí, včetně Česka, je ovšem proti. A právě na jejich odpor Babiš sází. „Je třeba přesvědčit ostatní předsedy vlád a rozšířit Visegrádsk­ou čtyřku o další premiéry, kteří by nám pomohli tomu zamezit,“nastínil předseda vlády svou strategii jednání v EU.

Poznámku k tématu čtěte na straně 8

 ?? Členové neziskové organizace Zachraňte děti pomáhají běžencům z přeplněnéh­o člunu u libyjských břehů. FOTO REUTERS ?? Nebezpečná plavba.
Členové neziskové organizace Zachraňte děti pomáhají běžencům z přeplněnéh­o člunu u libyjských břehů. FOTO REUTERS Nebezpečná plavba.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia