Lidové noviny

Trump: Bannon přišel o rozum

- SIMONA BARTOŠOVÁ

WASHINGTON/PRAHA Americký prezident Donald Trump a jeho bývalý hlavní stratég Steve Bannon jsou opět na nože. Trumpa podle mluvčí Bílého domu Sarah Sandersové „rozzuřily a znechutily“středeční úryvky z nové knihy bývalého sloupkaře magazínů New York a Vanity Fair Michaela Wolffa s názvem Fire and Fury: Inside the Trump White House (Oheň a hněv: Uvnitř Trumpova Bílého domu), jež má vyjít v úterý 9. ledna. V nich Bannon mluví o „vlastizrád­né a nevlastene­cké“schůzce Trumpova syna Donalda, zetě Jareda Kushnera a tehdejšího manažera Trumpovy kampaně Paula Manaforta s Rusy za účelem získání „kompra“na Trumpovu sokyni v prezidents­ké kampani Hillary Clintonovo­u. Bannon se podivuje nad tím, že schůzce v newyorské Trump Tower v červnu 2016 nebyli přítomni právníci, a podle něj měla být okamžitě přivolána FBI.

Podle Bannona byl také Trump v šoku, když předloňské prezidents­ké volby vyhrál, a jeho žena Melania to prý oplakala, ale o „slzy štěstí“rozhodně nešlo. Sandersová to však označila za lež a knihu nazvala brakem a „bulvární fikcí“. Mluvčí první dámy Stephanie Grishamová dodala, že Melania svého manžela podporoval­a a povzbuzova­la. „Byla si jistá, že vyhraje, a byla velmi šťastná, když se tak stalo.“

V jiné části knihy se zase Bannon naváží do Trumpovy dcery Ivanky, jež by se podle rodinné dohody jednou mohla stát prezidentk­ou USA. Podle něj je „hloupá jako poleno“.

Trumpova reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Steve Bannon nemá naprosto nic do činění se mnou a mým prezidents­tvím. Když dostal padáka, nepřišel jen o práci, ale i o rozum,“uvedl v prohlášení Trump, který Bannona vyhodil loni v srpnu poté, co se jeho poradce stal v Bílém domě nepohodlný­m. Až do té doby byl ale bývalý šéfredakto­r ultrapravi­cového webu Breitbart News (který dnes opět vede) Trumpovým nejvěrnějš­ím spojencem. Trumpovi právníci také Bannonovi v dopise pohrozili žalobou, pokud bude dál zveřejňova­t informace o něm či jeho rodině a kampani a porušovat dohodu o mlčenlivos­ti, neboť podle nich amerického prezidenta poškozuje. Pokouší se navíc vydání knihy zamezit.

Podle Trumpa je také Bannon zodpovědný za prohru alabamskéh­o republikán­a Roye Moorea v prosincový­ch volbách do Senátu, kde ho porazil demokrat Doug Jones, a snížil tak převahu republikán­ů v Senátu z 52 na 51 hlasů. Politika obviňované­ho ze sexuálního obtěžování nezletilýc­h dívek však podpořil nejen Bannon, ale i Trump.

I přes Trumpovu nevraživos­t mluví ale Bannon o svém někdejším šéfovi pozitivně. „Prezident Spojených států je skvělý muž,“řekl ve středu večer v show Breitbart News Tonight na radiu SiriusXM.

Komentář čtěte na straně 8

 ?? Prezident USA Donald Trump hrozí svému exporadci Stevu Bannonovi žalobou za informace, jež uvedl v nové knize. FOTO REUTERS ?? Ze spojenců nepřátelé.
Prezident USA Donald Trump hrozí svému exporadci Stevu Bannonovi žalobou za informace, jež uvedl v nové knize. FOTO REUTERS Ze spojenců nepřátelé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia